Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός γεννήτριας ή UPS για τροφοδότηση τζακιού καλοριφέρ


SPYROS1951

Recommended Posts

Επιβεβαιωνω το παραπανω. Ο ηλεκτρολογος που θα σου κανει την μετατροπη της εγκαταστασης θα φροντισει να σου κανει τις καταλληλες συνδεσεις ωστε να δουλεψουν ολα σωστα. Αν ειχες τριφασικες καταναλωσεις που ηθελες να τροφοδοτεις κατα την διαρκεια διακοπης θα αλλαζε το πραγμα, αλλα δεν ειναι αυτη η περιπτωση σου. 

Μια 6αρα μονοφασικη γεννητρια πετρελαιου ειναι οτι πρεπει για ενα σπιτακι. Βγαζουν περιπου 25Α. Ανετα μπορεις να δουλεψεις και ηλεκτρικη κουζινα και αλλες ενεργοβορες συσκευες, με την προυποθεση να μην τις αναβεις ολες μαζι αλλα μια μια. Λιγα φωτα μπορεις να τα εχεις αναμμενα συνεχως. θα σου εξηγησει ο ηλεκτρολογος σου

 

Ευχαριστώ πολύ

 

Να διευκρινήσω ότι η εγκατάστασή μου εξυπηρετείται από τριφασική παροχή. Προβληματίζομαι όμως για την τριφασική γεννήτρια αφού σύμφωνα με την άποψη κάποιου σε forum παθαίνει ζημιά αν δεν υπάρχει ισοκατανομή στα φορτία στις 3 φάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που στράφηκα σε μονοφασική γεννήτρια  ώστε να τροφοδοτώ μόνο τη φάση που συνδέεται το σύστημα του τζακιού (το έχω βγάλει σε φις σούκο).

 

Ξανά ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου δεν εχει να κανει τη εξοδο βγαζει η γεννητρια.ο κινητηρας στο ηλεκτροπαραγωγο ζευγος παραμενει ιδιος,με,μιζα μαγνητη και δεν ξερω τι αλλο,απλα αλλαζει η εξοδος της,αντι να βγαζει 3 φασεις θα βγαζει μια.

Ετσι αν,συνδεθει καταλληλα μπορει να τροφοδοτει ολο τον πινακα του σπιτιου ,με καποιους περιορισμους βεβαια.

Για μενα ξεχασε την τριφασικη,μη,,ασχολεισαι καν.

Επισης θεωρω λαθος να εχεις μια γεννητρια 6 κva για να δουλευει ΑΝ δουλευει ενας κυκλοφορητης 200w και στο σπιτι να εισαι με τον φακο.

Με λιγα χρηματα παραπανω μπορεις να εχεις πολλα περισσοτερα.

Edited by vasilimertzani
Link to comment
Share on other sites

Sorry για την καθυστέρηση, αλλά παγκοσμιοποίηση και πολιτικoγεωστρατηγική εδώ μας καίνε.

Εφ'όσον το UPS/SPS είναι 500W τότε είναι αρκετό για κυκλοφορητή και λάπτοπ και αξεσουάρ. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, αν I=0.9 Amp τότε ή ισχύς του κυκλοφορητή είναι 198W ή 207 Watts max ή εννοεί κάτι άλλο. Ας θεωρήσουμε ότι είναι 250W.

Κάνε μερικές δοκιμές:
0. Με κυκλοφορητή ON  κάνε διακοπή, routers etc δουλεύουν? Αγνόησε για 30 sec τον βόμβο. Μέτρα τάση.
1. Με κυκλοφορητή OFF κάνε διακοπή, routers etc δουλεύουν? Μέτρα τάση.
2. Με routers etc στο OFF κάνε διακοπή, ο κυκλοφορητής δουλεύει? Μέτρα τάση.
Αν όχι τότε να υποψιαστείς SPS ή κυκλοφορητή.

Α. Αν το SPS το πήρες €35-€40 από τις παλλέτες/ντάνες του Media Markt τότε το πιθανότερο είναι ότι βγάζει τετράγωνα-παλαβή κυματομορφή και είναι ασύμβατο με τον συγκεκριμένο κυκλοφορητή.
Β. Ο κυκλοφορητής έχει μοτεράκι DC στο οποίον έχουν κολλήσει 1 δίοδο και 1 αντίσταση εν σειρά και το έκαναν AC. Αυτό μπορεί να φορτίζει το SPS ασύμμετρα, πχ μόνον την θετική ημιπερίοδο και έτσι το SPS να μην μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.
Γ. ο κυκλοφορητής έχει συνημίτονο, το SPS δεν μπορεί να τον κρατήσει ON σε διακοπή.

Φαντάζομαι ότι η τάση εξόδου του SPS στο βήμα 0 και στο 2 θα διαφέρει σημαντικά απο την στο 1. Δεν πειράζει άμα δεν έχεις true RMS meter, μια απλή ένδειξη φτάνει.
Ο χρόνος των 6h που θες να κρατησεις σε λειτουργία τον κυκλοφορητή είναι πολύς, θα χρειαστείς εξωτερικές μπατταρίες και πολλές, άρα πολλα €.
Τα δίνεις?
Με χρόνο 30m-40m συμβιβάζεσαι?


Πρώτα πρέπει να βρείς κατάλληλο UPS/SPS για τον κυκλοφορητή, ρώτα πρώτα στην αντιπροσωπεία. Μάλλον δεν θα ξέρουν ή θα προτείνουν κάτι εξωπραγματικό, πχ 5kVA dual conversion UPS συνοδευόμενο απο H/Z.
Τότε πάρτον στο χέρι για trial and error αν και νομίζω ότι ένα sinusoidal UPS Line interactive θα κάνει την δουλειά, υποθέτω AC μοτεράκι. Αν DC+diode τότε δοκιμή. Αυτό το UPS όμως θα έχει κόστος > €200 δυστυχώς. Πρόσθεσε σε αυτό τα € για τους συσωρευτές.

Χοντρικά μιλώντας και χωρίς να ξερω το efficiency του inverter που θα έχει μέσα το SPS ή τι σόι inverter θα είναι, αυθαίρετα διαλέγω βαθμό απόδοσης 0.75. Δεν θυμάμαι την απόδοση των Inverter, βρες απο βιβλία το ακριβές %.

Για 300W load @ 230VAC output current I=1.3 Amp, τότε απο τους συσωρευτές θέλουμε 25A, (12*25=300) επειδή όμως eff=0.75 το ρεύμα απο τα 12V πρέπει να είναι 33.33Α και ισχύς εισόδου στον inverter 400W στα 12VDCγια να βγάλει 300W στα 230VAC. Με αυτά τα 33.33Α στα 12V πρέπει να ταϊζεις το UPS για 6h, άρα θες capacity 200 Ah τουλάχιστον.

Απο Δήσιος 12V-100Ah €265. Η 200άρα θάχει παραπάνω, γύρω στα €350.
Πολλά λ7.
Αξίζει?
Επίσης τέτοια χωρητικότητα για να φορτιστεί απο UPS θα θέλει 2-3 μέρες, με κόλπο με δίοδες και εξωτερικο charger καθάρισες αλλά και πάλι λ7.

Η γνώμη μου είναι πάρε ένα UPS απο σόϊ, να παίρνει και εξωτερικές μπατταρίες και όσο σου κρατήσει.
Αλλιώς γεννήτρια.

Edited by AMHxaNos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

 

Σε σχέση με τα πιο πάνω:

 

1. Το UPS που είναι το 1000CL   (1000VA/500W σύμφωνα με την πινακίδα του), το πήρα γύρω στα 60 EURO.  

2. Επειδή βλέπω πιο πολύ μπλέξιμο με τη λύση UPS/INVERTER, σκέφτομαι σοβαρά να πάω στη λύση γεννήτρια αλλά δεν είμαι βέβαιος αν υπάρχει αυτοματισμός ο οποίος να προσαρμόζει μονοφασική γεννήτρια σε τριφασικό πίνακα εγκατάστασης. Θέλω να πω αν υπάρχει κάτι που σε περίπτωση διακοπής ρεύματος:

 

α. Να διακόπτει την τριφασική παροχή που έρχεται από το ρολόϊ της ΔΕΗ στον πίνακα και 

β. Να τροφοδοτεί όλα τα κυκλώματα στον πίνακα μαζί ανεξάρτητα από το πως είναι κατανεμημένα τώρα στις 3 φάσεις.

 

Δηλαδή έχω στο μυαλό μου αν υπάρχει κάποιος αυτόματος μεταγωγικός διακόπτης που να μου γυρίζει τα κυκλώματα και των 3 φάσεων σε μία φάση (όλα μαζί παράλληλα) σε περίπτωση διακοπής ΔΕΗ. Αν υπάρχει τέτοιο έτοιμο  αλλά και γιατί να μη το φτιάξω μόνος μου με χρήση τριφασικού και παραλληλισμό των κυκλωμάτων και των 3 φάσεων στην έξοδο του πίνακα? Έτσι, έλυσα το πρόβλημα με μονοφασική 6 ή 9 KVA πετρελαίου.  Πως το βλέπετε?

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια

 

Υ/Γ: Σαν σκαρίφημα το έκανα σε word αλλά θα το επισυνάψω μόλις βρω τρόπο. 

Edited by SPYROS1951
Link to comment
Share on other sites

Το κουραζεις χωρις λογο. ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ο μαγικος διακοπτης που θα διακοπτει την παροχη και θα συνδεει την γεννητρια με την εγκατασταση. Λεγεται μεταγωγικος διακοπτης και κανει κανενα 20-30ευρο. Βρες εναν ηλεκτρολογο και ζητα του αυτο που θες, γιατι το βλεπω δυσκολο να πεταχτει καποιος μεσα απο την οθονη του υπολογιστη να σου κανει την δουλεια. Προφανως για να ρωτας τι και πως δεν εχεις ιδεα απο ηλεκτρολογικα (δεν το λεω για να σε προσβαλλω), οποτε δεν μπορεις να το συνδεσεις μονος σου, και ουτε πρεπει καποιος να αρχισει να δινει οδηγιες γιατι θα καταληξεις ειτε λαθος να κανεις ειτε να σε χτυπησει κανενα ρευμα... φιλικα. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ  τον φίλο ckiriako για τις συμβουλές του. Πάντα μαθαίνουμε άλλωστε "Γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι" . Πάντως είναι προφανές πως επι της ουσίας δεν έγινε αντιληπτό το έρώτημά μου και για το λόγο αυτό απάντησε έτσι. Όχι φίλε μου δεν με πρόσβαλες γιατί θα μπορούσα να μην είχα ιδέα από ηλεκτρολογικά. Πολύ καλά έκανες και έθεσες και τα θέματα κινδύνων. Πάντα κάτι καλό βγαίνει από την ανταλλαγή απόψεων. Στην περίπτωσή μου πάντως συμβαίνει να έχω "αρκετή ιδέα" απλά με τα ηλεκτρολογικά ασχολήθηκα (δεν χρειάζεται να αναφέρω λεπτομέρειες), πολύ παλιά πριν απο 40 χρόνια ενώ όλη μου τη ζωή εργάστηκα σε άλλο αντικείμενο με ασθενή ρεύματα. Έτσι παρόλο που την εγκατάσταση στο σπίτι μου την έκανα μόνος μου, τέτοια περίπτωση με Η/Ζ και αυτόματο μεταγωγικό διακόπτη δεν μου έτυχε ποτέ να ασχοληθώ. Ο προβληματισμός που εξέφρασα νομίζω ότι έχει βάση γιατί δεν έχω υπόψη μου να υπάρχει αυτόματος μεταγωγικός διακόπτης που να μετάγει τις μονοφασικές καταναλώσεις των 3 φάσεων της εγκατάστασής μου σε μία φάση που μας δίνει η μονοφασική γεννήτρια. Αν υπάρχει (το ψάχνω ήδη στην αγορά), έλυσα το πρόβλημα. Αυτό είναι όλο. Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα και για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ από καρδιάς, όλους όσοι ασχοληθήκατε με την περίπτωσή μου.  Να είστε καλά.

Link to comment
Share on other sites

Μιλαμε για χειροκινητο πολυπολικο μεταγωγικο διακοπτη 2 θεσεων, οχι αυτοματο. Το ερωτημα σου εχει γινει αντιληπτο απο την πρωτη σελιδα ηδη, μαλλον εσυ δεν εχεις πιασει την λυση  :smile:

Και για να σε προλαβω, πριν λιγες μερες (10-15) εβαλα μεταγωγικους διακοπτες σε κτιριο με 2 πινακες , εναν μονοφασικο και ενα τριφασικο, οι οποιοι θα τροφοδοτουνται σε διακοπη ρευματος απο 6αρα γεννητρια πετρελαιου. Προφανως δεν θα μπορουν να αναβουν τα παντα στο σπιτι ταυτοχρονα, αλλα εχουν γινει αλλαγες στην εγκατασταση και εχει ληφθει μεριμνα ωστε να πεφτουν ασφαλειες πριν γινει ζημια, σε περιπτωση υπερφορτωσης. Η γεννητρια εχει ενσωματωμενο θερμικο ετσι κ αλλιως, αλλα η καλωδιωση που την συνδεει με τους πινακες ειναι μικροτερης διατομης απο το παροχικο καλωδιο...Η καθε εγκατασταη ειναι μοναδικη και επιμενω οτι ειδικα απο την στιγμη που εχεις κανει εσυ τα ηλεκτρολογικα οπως λες, την δουλεια πρεπει να στην κανει αδειουχος ηλεκτρολογος. Το do it yourself δεν ενδεικνυται...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας

 

Ψάχνω ήδη για αυτόματο μεταγωγικό διακόπτη, απ' ότι είδα υπάρχει και σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου (για monitoring από το σπίτι), ενώ σαν γεννήτρια κλείνω μάλλον σε κάτι τέτοιο:

 

http://www.buytools.gr/kumatsugen-gp9000m.html

 

Επειδή είμαι σε  μονοκατοικία, το ρολόϊ τη της ΔΕΗ είναι 40μ. μακριά από το σπίτι και τόσα μέτρα απέχει και η αποθήκη στην οποία θα εγκαταστήσω τη γεννήτρια. Το ρολόϊ απέχει από την αποθήκη 15 μ. και η διάταξη είναι: Ρολόϊ ΔΕΗ, Πίνακας στεγανός (εξωτερικό κουτί) με γενικό διακόπτη 3Χ40Α, αυτόματες Ασφάλειες 3Χ40, καλώδιο παροχής 4Χ10 50μ. υπογειωμένο και πίνακας στο σπίτι. Έτσι αν ρίξω ένα 4Χ6 ΝΥΥ επιφανειακά (σε σωλήνα) μέχρι της αποθήκη με τη γεννήτρια και τοποθετήσω ένα ακόμη στεγανό κουτί με τον αυτόματο μεταγωγικό διακόπτη νομίζω ότι η βασική υποδομή είναι έτοιμη. Αν τελικά πάρω και το σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου για το σπίτι, θα χρειαστεί και κάποιο καλώδιο μικρής διατομής από το σπίτι μέχρι τον αυτόματο μεταγωγικό διακόπτη και έτσι ελπίζω να καλυφθώ.

 

Ξανά σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας.

Link to comment
Share on other sites

4*6 γιατι να ριξεις?Μονοφασικη δεν ειπες θα βαλεις?Το στεγανο κουτι με το μεταγωγικο θα το βαλεις στο ρολοι κοντα.Το συστημα απομακρυσμενου ελεγχου θεωρω (αυτοματισμο) θεωρω οτι ειναι αναγκαιο για την δουλεια που το θες.Επισης για αυτο δεν θα χρειαστει καλωδιο απο το σπιτι αλλα απο τον μεταγωγικο στον πινακα αυτοματισμου.

Ενναλακτικα μπορεις να χρησιμοποιησεις μια γραμμη ωστε να ριχνει τα βαρια φορτια οταν δουλευει το η/ζ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα φίλε vasilimertzani

 

Το 4Χ6 γράφτηκε από παραδρομή, συγνώμη. 3Χ6 εννούσα για το καλώδιο της εξόδου της μονοφασικής γεννήτριας μέχρι το μεταγωγικό διακόπτη ποθ θα είναι σε χωριστό κουτί δίπλα στον γενικό που έχω τώρα. Θα χρειαστώ όμως καλά το λες και ένα καλώδιο για τον αυτοματισμό με ίδια σημεία διασύνδεσης (γεννήτρια και μεταγωγικό διακόπτης). Το άλλο που αναφέρω για το σπίτι (κάπου το διάβασα), είναι διάταξη - πακέτο με τον αυτόματο μεταγωγής (με digital display) που όμως εγκαθίσταται στο σπίτι συνήθως δίπλα στον πίνακα. Με αυτό έχεις τις δυνατότητες:

 

-  Να βλέπεις ανά πάσα στιγμή την πηγή τροφοδοσίας της εγκατάστασης (ΔΕΗ ή Γεννήτρια)

-  Να μπορείς χειροκίνητα να προκαλείς μεταγωγή (για λόγους δοκιμής ή άλλους)

-  Να βλέπεις την ετοιμότητα της γεννήτριας

-  Να σηματοδοτείται οποιαδήποτε μη φυσιολογική κατάσταση εμφανιστεί στο σύστημα (π.χ. έκοψε το θερμικό στη γεννήτρια από υπερφόρτωση).

 

Θα σας κρατήσω ενήμερους για το αποτέλεσμα.

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ 

Edited by SPYROS1951
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.