Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γείωση ΦΒ πάρκου


stayros

Recommended Posts

Με αφορμή το δημοσίευμα της nodaki για ΦΒ σε ταράτσα, έχω τον εξής προβληματισμό. Σε ΦΒ πάρκο η γείωση θα γίνει ας πουμε με ηλεκτρόδια ή περιμετρικά με χάλκινο αγωγό. Την γείωση αυτή πρέπει να την φέρουμε μέχρι τον μετρητή της ΔΕΗ για να γίνει η ουδετερογείωση. Σωστά ως εδώ; Μετά πως θα γειώσω τις βάσεις/panel/inverter; Μπορώ να γειώνω τα μεταλλικά μέρη άμεσα με το σύστημα της γείωσης ή πρέπει να φέρνω αγωγούς από το μετρητή μέχρι το κάθε σημείο που με ενδιαφέρει;

 

Με απασχολεί γιατί αν φέρνουμε αγωγούς από το μετρητή θα χρειαστούμε πολλά μέτρα καλώδιο, που μπορούμε να το αποφύγουμε χρησιμοποιώντας λήψης γείωσης σε κάθε σημείο.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Stayro

 

Σε παρόμοιο έργο, (ταράτσα κτιρίου) καθ υπόδειξην της ΔΕΗ έγινε το εξής.

 

Γείωση με πασάλους στο πεζοδρόμιο και όδευση του καλωδίου στο μετρητή της ΔΕΗ. Από εκεί (μετρητής) καλώδιο 5x10mm2 μέχρι τα Inverter και το πινακάκι του Φ/Β (που ήταν στην ταράτσα σε κάποιο δώμα - ναι καλά το λες, πολλά μέτρα καλώδιο). Σύνδεση όλων των μεταλλικών μερών (και της βάσης του Φ/Β) με το καλώδιο γείωσης σε μπάρα γειώσεως (στο πινακάκι στο δώμα).

 

Αν θυμάμαι καλά αυτό έγινε. τώρα αν μου ξεφεύγει τίποτα πέστε και εσείς παιδιά.

Link to comment
Share on other sites

Σε μία ταράτσα λογικό είναι να γίνει κάτι τέτοιο. Σε ένα ΦΒ πάρκο όμως 5 στρέμματα, το πόσο καλώδιο χρειάζεται για να γειώσεις όλες τις βάσεις ξεκινώντας από ένα οποιοδήποτε σημείο καταντάει τραγικό. Το να παίρνεις τη γείωση άμεσα από το ηλεκτρόδιο γείωσης που σε ένα άλλο σημείο έχει γίνει η σύνδεση του με τον ουδέτερο, τεχνικά δεν είναι λάθος. Από την άλλη αν η ΔΕΗ θέλει ντε κ καλά να παίρνεις γείωση από τον μετρητή τότε απλά υποκύπτεις...

Link to comment
Share on other sites

να σου πω τι κάναμε εμείς σε πάρκο σε χωράφι

γειώσαμε τις μεταλλικές βάσεις με τρίγωνο ξεχωριστά και απο τον πίνακα ΧΤ γειώσαμε κατ'υπόδειξη της ΔΕΗ στον αγωγό γείωσης της.

απο το ένα άκρο κάθε μεταλλικής βάσης με τη βοήθεια συνδέσμων βρισκαμε την επόμενη κοκ μέχρι το τρίγωνο. χρησιμοποιήσαμε αγωγό εύκαμπτο αλουμινίου.

Link to comment
Share on other sites

Thx nodaki! Ώστε ένα καλώδιο που πάει από βάση σε βάση μέχρι το ηλεκτρόδιο γείωσης είναι αρκετό. Όχι τέλειο από άποψη οικονομίας, αλλά πολύ ικανοποιητικό. Κ αφού με τη ΔΕΗ όλα καλά... :)

Link to comment
Share on other sites

Άρα για να καταλάβω, κάνατε 2 ξεχωριστές γειώσεις ? Μια γείωση για το Φ/Β πάρκο (σύνδεση όλων των συστοιχιών και κατάληξη σε ένα τρίγωνο γείωση) και μια δεύτερη γείωση (υποθέτω κοντά στο μετρητή) περί ουδετερογείωσης. Στη τελευταία (μετά την ουδετερογείωση) συνδέσατε και τα μεταλλικά μέρη των inverter ?

 

Αν το έχω καταλάβει καλά, κάνατε δηλ. μια ΑΜΕΣΗ γείωση του πάρκου και μια ουδετερογείωση στο μετρητή οι οποίες βεβαίως δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Να σας θέσω κι εγώ το ταπεινό ερώτημά μου.

 

Τι κάνουμε σε περίπτωση όπου Φ/Β σύστημα, πχ 20kWp εγκαθίσταται σε ταράτσα κτιρίου. Γειώνουμε βάσεις, πλαίσια κλπ στη γείωση του κτιρίου ή θέλουμε ξεχωριστή γείωση. Ισχύει ο κανόνας ότι για απόσταση >20m θέλουμε νέο τρίγωνο?

 

Σε περίπτωση που το εν λόγω Φ/Β σύστημα είναι ηλεκτρικά συνδεδεμένο και με το ηλ. δίκτυο του κτιρίου (μέσω ενός συστήματος SMA Backup πχ) τι συμβαίνει με τη γείωση?

 

ΤΗΧ για οποιαδήποτε βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Το ερώτημα μου είναι λίγο πιο περίπλοκο. Πρόκειται για τη γείωση Φ/Β πάρκου 150KW το οποίο περιλαμβάνει υποσταθμό Μ.Τ/Χ.Τ. Για να πετύχω R<1Ω σκέφτομαι να κάνω περιμετρική γείωση γύρω από τη διάταξη των trackers και να τη συνδέσω με τον ουδέτερο του Μ/Σ. Μπορώ πάνω σε αυτή τη γείωση πέρα των μεταλλικών Μ.Τ να γειώσω και την πλευρά Χ.Τ? Μπορώ τους trackers να τους γειώσω άμεσα για εξοικονόμηση καλωδίου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.