Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκυκλιος 93/1987


Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους..

Μηπως εχει καποιος την εγκυκλιο αυτη?

93/1987 ΥΠΕΧΩΔΕ

Edited by getsakna
Link to comment
Share on other sites

η αποφαση αυτη κανει δεκτη την παρακατω ΝΣΚ

 

 

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους 783/1987 (25-09-1987)

 

Αριθμός ερωτήματος: υπ' αριθμόν 4575687661987 έγγραφο της Διεύθυνσης Γ4 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

Περίληψη ερωτήματος: Ερωτάται: Αν είναι δυνατή κατά το άρθρο 3 παράγραφος 4 του νομοθετικού διατάγματος 690/1948 η προσκύρωση παλαιάς καταργηθείσης οδού σε οικόπεδο που εκπληρώνει τις προϋποθέσεις του νομοθετικού διατάγματος 690/1948.

 

Στο ανωτέρω ερώτημα η Συνέλευση των Νομικών Συμβούλων της Διοίκησης γνωμοδότησε τα εξής:

 

Ι. Κατά τη παράγραφο 4 του άρθρου 3 του νομοθετικού διατάγματος 690/1948:

 

{Οι καταργούμενες υπό του σχεδίου ρυμοτομίας παλαιές οδοί και εν γένει κοινόχρηστοι χώροι, διατίθενται εν όλω ή εν μέρει δια προσκυρώσεως έστω και αν το εμβαδόν αυτών έχει το εμβαδόν αρτίου οικοπέδου, πρωτίστως ίνα καταστούν άρτια οικόπεδα μη άρτια και τακτοποιηθούν άρτια τοιαύτα έχοντα όμως ανάγκην τακτοποιήσεως.}

 

Εξάλλου κατά το άρθρο 25 του νόμου 1337/1983:

 

{1. Οικόπεδα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων που δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις αρτιότητας κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση της περιοχής και που έχουν δημιουργηθεί πριν από την ισχύ του νόμου 651/1977 περί καταργήσεως του νομοθετικού διατάγματος 349/1974, τροποποιήσεως των περί αυθαιρέτων οικοδομικών κατασκευών, διατάξεων κ.λ.π. μπορεί κατ' εξαίρεση να οικοδομηθούν αν έχουν μια πλευρά τους τουλάχιστον 4,00 m σε κοινόχρηστη οδό ή πλατεία και αν μέσα σ' αυτά, μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών ακαλύπτων χώρων, είναι δυνατή η ανέγερση κτιρίου εμβαδού τουλάχιστον 25 m2 και ελάχιστης πλευράς τουλάχιστον 4,00 m. Το ίδιο ισχύει και για οικόπεδα που έχουν γίνει μη άρτια λόγω ρυμοτόμησης, άσχετα με το χρόνο αυτής και άσχετα αν αυτά προέρχονται από παραχώρηση ή από άλλη μεταβιβαστική αιτία. Αν δυο ή περισσότερα γειτονικά οικόπεδα της παραγράφου αυτής συνενωθούν, το οικόπεδο που θα προκύψει από την συνένωση εμπίπτει στις διατάξεις της παραγράφου αυτής.}

 

ΙΙ. Κατά την παρατεθείσα παράγραφο 4 του άρθρου 3 του νομοθετικού διατάγματος 690/1948 επιβάλλεται η προσκύρωση των καταργουμένων από το σχέδιο πόλης παλαιών οδών με σκοπό τη διάθεση του εδάφους αυτών που ανήκει στον οικείο ΟΤΑ και καθορίζεται ο τρόπος της διαθέσεως αυτών για την αρτιοποίηση μη αρτίων οικοπέδων και τη τακτοποίηση αρτίων οικοπέδων. Το προέχον πάντων στοιχείο είναι η αναγκαστική διάθεση των οδών αυτών και γι' αυτό, όπως δέχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσκύρωση αυτή πρέπει να γίνεται και αν δεν υπάρχουν οικόπεδα για αρτιοποίηση ή τακτοποίηση, κατά τη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης, που κρίνει με βάση το όφελος ή τη ζημία που επέφερε σε κάθε ιδιοκτησία η μεταβολή του ρυμοτομικού σχεδίου, τη πραγματική κατάσταση και τις συνθήκες της συγκεκριμένης περίπτωσης, όπως και την ανάγκη για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτησιών και των τυχόν υφισταμένων οικοδομών (ΣτΕ 1137/1986, 1164/1984, 3463/1979 κ.ά.).

 

ΙΙΙ. Σύμφωνα με τα παραπάνω πρέπει να γίνει δεκτό ότι η προσκύρωση καταργηθείσης παλαιάς οδού γίνεται και σε οικόπεδα του άρθρου 25 του νόμου 1337/1983, εφόσον συντρέχει περίπτωση κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 3 του νομοθετικού διατάγματος 690/1948 γιατί η προσκύρωση αυτή, επιβαλλόμενη κατά νόμο για τη διάθεση της οδού, δεν παραβλάπτει το σκοπό του άρθρου τούτου, που είναι η δόμηση του οικοπέδου, αλλά συνήθως συμβάλλει στη καλύτερη δομική εκμετάλλευση αυτού.

 

Με τη λύση αυτή αποφεύγεται στις περιπτώσεις αυτές η επιβάρυνση με προσκύρωση γειτονικών προς τα οικόπεδα του άρθρου 25 ιδιοκτησιών, πράγμα, που, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση επί του άρθρου τούτου, ανταποκρίνεται προς τους σκοπούς της θέσπισης αυτού. Με αντίθετη εκδοχή θα καταλήγαμε στο άτυπο να μη μπορεί να προσκυρωθεί καταργηθείσα οδός, όταν η μόνη παρακείμενη σ' αυτή ιδιοκτησία είναι οικόπεδο του άρθρου 25 του νόμου 1337/1983.

 

IV. Συνεπώς κατά την ομόφωνη γνώμη της Συνέλευσης στο τιθέμενο ερώτημα προσήκει καταφατική απάντηση.

 

Ο Νομικός Σύμβουλος Διοίκησης

 

δες αυτη στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ

 

 

ΑΔΑ: ΒΟΝΝ7ΛΛ-Ξ5Ξ
https://diavgeia.gov.gr/doc/ΒΟΝΝ7ΛΛ-Ξ5Ξ
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Θεσσαλονίκη 17 Ιανουαρίου 2012. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ...
Έχετε επισκεφθεί αυτήν τη σελίδα 3 φορές. Τελευταία επίσκεψη: 25/10/2015



Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.