Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η πρόταση τροποποίησης του άρθρου υποχρεωτικής αναδάσωσης του δασικού νόμου χρειάζεται να "αποσαφηνηθεί περεταίρω" ;


kan62

Recommended Posts

Η παρ. 1 του άρθρου 38 του ν.998/1979 (Δασικός Νόμος).

1. Κηρύσσονται υποχρεωτικώς ως αναδασωτέα τα δάση και αι δασικαί εκτάσεις, ανεξαρτήτως της ειδικωτέρας κατηγορίας αυτών θέσεως ή της εις ην ευρίσκονται εφόσον ταύτα καταστρέφονται η αποψιλούνται συνεπεία πυρκαϊάς ή παρανόμου υλοτομίας αυτών. Η αυτή υποχρέωσις υφίσταται και δια τα εκ των ως άνω αιτίων καταστραφέντα ή αποψιλωθέντα δάση και δασικάς εκτάσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου της καταστροφής ή της αποψιλώσεως τούτων, εφ όσον, μέχρι της 11ης Ιουνίου 1975, δεν είχον χρησιμοποιηθή δι έτερον σκοπόν ώστε να καθίσταται αδύνατος ή ανατροπή της εκ της χρησιμοποιήσεως ταύτης δημιουργηθείσης καταστάσεως. Η δια σποράς ή φυτεύσεως αναδάσωσις των κατά τα ανωτέρω καταστραφέντων δασών ή δασικών εκτάσεων εφόσον δεν προβλέπεται να γίνη φυσική αναγέννησις, δέον να ενεργήται εντός τριών το πολύ ετών από της κηρύξεως της εκτάσεως ως αναδασωτέας, ευθύνη των αρμοδίων δασικών οργάνων.

 

Η παρ. 1 του άρθρου 35 του ν.4280/2014.

1. Το πρώτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 38 του ν.998/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται ή αποψιλώνονται συνεπεία πυρκαϊάς ή παράνομης υλοτομίας ή άλλης αιτίας κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται, εκτός από το τμήμα τους, η εκχέρσωση του οποίου είχε εγκριθεί ήδη, πριν από την καταστροφή του από τις ανωτέρω αιτίες, για λόγο δημοσίου συμφέροντος με την έκδοση της οικείας νομικής πράξης.»

 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

1. Η παρ. 1 του άρθρου 38 του ν.998/1979, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 35 του ν.4280/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται συνεπεία πυρκαγιάς κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Της αναδάσωσης εξαιρούνται εκτάσεις για τις οποίες, πριν την πυρκαγιά τους, έχει χορηγηθεί έγκριση επέμβασης».

 

KAI ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΗΛΩΝΕΙ :

Ακόμη μεγαλύτερη η  προστασία των κατεστραμμένων δασών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν της σύγχυσης που δημιουργήθηκε σχετικά με τις ακριβείς  προθέσεις του αναφορικά με τις επιτρεπόμενες επεμβάσεις σε  κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις που κρίνονται υποχρεωτικώς αναδασωτέες, διευκρινίζει ότι:

η προτεινόμενη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του ν.998/1979, κινείται προς την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, περιορίζοντας περεταίρω τη δυνατότητα παρέμβασης σε κατεστραμμένο δάσος.

Μέχρι σήμερα, εξαιρούνταν από την αναδάσωση τμήματα κατεστραμμένου δάσους (εφόσον είχε χορηγηθεί σχετική άδεια πριν την καταστροφή του) εάν  αυτό είχε πληγεί από πυρκαγιά, παράνομη υλοτομία ή άλλη αιτία.

Με τη νέα ρύθμιση, η εξαίρεση συγκεκριμένου τμήματος κατεστραμμένου δάσους από την αναδάσωση επιτρέπεται μόνο εάν η καταστροφή προήλθε από πυρκαγιά (ανωτέρα βία).

Προκειμένου να αποσαφηνηθεί  πλήρως  η πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, προωθήθηκε ήδη  νομοτεχνική βελτίωση με επαναδιατύπωση του τροποποιητικού άρθρου 32 του  Σχεδίου Νόμου  «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις».

 

Σίγουρα, οι γραμματιζούμενοι του υπουργείου, δε χρειάζεται να μας αποσαφηνίσουν περαιτέρω πόσο $^%$ες μας θεωρούν ... το πιάσαμε με την πρώτη !

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

υπουργειο:

 

"....η προτεινόμενη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του ν.998/1979, κινείται προς την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, περιορίζοντας περεταίρω τη δυνατότητα παρέμβασης σε κατεστραμμένο δάσος."

 

"Προκειμένου να αποσαφηνηθει   πλήρως  η πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, προωθήθηκε ήδη  νομοτεχνική βελτίωση με επαναδιατύπωση του τροποποιητικού άρθρου 32 του  Σχεδίου Νόμου..."

 

-----------------------------------------------

αντι το υπουργειο να προσπαθει να μας πεισει οτι με την προτεινομενη τροποποιηση -   δηθεν -  αυστηροποιειται  το νομοθετικο πλαισιο...

 

"περεταιρω...ή ανωταιρω..... ή κατωταιρω... "

 

καλο θα ηταν να περιλαμβανε στην ανακοινωση και   την "προτεινομενη τροποποιηση..."

-------------------------------

 

καν

τις καλημερες μου

----------------------------------------

εδιτ

με τις προτεινομενες διαταξεις  του αρθρου 32,  καταργειται και το αρθρο 52 παρ. 4 του ν 4280/2014,  το οποιο οριζε:

 

""4. Αποφάσεις εκδοθείσες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου με τις οποίες κηρύχθηκαν δάση ή δασικές εκτάσεις ως αναδασωτέα λόγω καταστροφής τους από πυρκαγιά ή παράνομη υλοτομία ή άλλη αιτία ανακαλούνται υποχρεωτικά με πράξη του αρμοδίου οργάνου ως προς το τμήμα αυτών η εκχέρσωση του οποίου είχε ήδη, πριν από την καταστροφή του από τις ανωτέρω αιτίες, εγκριθεί με την έκδοση της οικείας νομικής πράξεως για την ικανοποίηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος. Ομοίως ανακαλούνται λοιπές πράξεις της διοίκησης που τυχόν εκδόθηκαν για την προστασία των εκτάσεων της παρούσας παραγράφου, καθ' ο μέρος αφορούν το ανωτέρω τμήμα αυτών. Μέχρι την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας για την ανάκληση της αναδάσωσης σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, δεν εκδίδονται διοικητικές πράξεις για την προστασία του τμήματος αυτού κατ' εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας."

 

υγ

"ατυχης η διατυπωση του αρθρου 32..."  λεεει  τωρα  ο υπουργός...

 

http://dasarxeio.com/2015/10/30/747-3/

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.