Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλληνες αρχιτέκτονες στο διαγωνισμό Mies van de Rohe


evaki

Recommended Posts

Γουστάρω τρελά...Όχι το κτήριο, την πρόθεση για συζήτηση (αλλά σιγά μη ριζώσει).

 

Το ''χωριστό & γυριστό'' ως τίτλος με ξενίζει αλλά δυστυχώς το' χουμε αυτό, να βαφτίζουμε τα project μας. Ως παιχνίδι γεωμετρικών σχημάτων δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον (σαν συνθετικό θέμα 3ου έτους μοιάζει...κε. Καλογήρου, κλέψατε την ιδέα κανενός σπουδαστή? 8-) ) και η ''ένταξη'' δεν θεωρώ ότι είναι επιτυχής (αλλά υπάρχει τώρα και η ''Αρχιτεκτονική'' που σκοπό έχει την αντιπαράθεση, λειτουργώντας ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ).

 

Η υπερβολική εσωστρέφεια του κτηρίου δε δικαιολογείται από το περιβάλλον (το υπέροχο τοπίο ''πάει χαμένο'') αλλά αν οι ιδιοκτήτες είναι ευχαριστημένοι...πάσο. Τα υλικά μου αρέσουν και το ''παιδικό περίπτερο'' είναι ευχάριστη πρωτοτυπία.

 

Όπως αναφέρει και ένα σχόλιο για 143 τ.μ. και 155.000 ευρώπουλα δεν ειν' κακό!

 

split-rotate-by-nicos-kalogirou-nicos-kalogirou-03.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον κτίριο για τα ελληνικά δεδομένα. Σίγουρα μπορεί να προκαλέσει μερικές ενδιαφέρουσες συζητήσεις, όπως άλλωστε και ένα φοιτητικό πρότζεκτ. Διαβάστε τα σχόλια που έχουν αφήσει διάφοροι στη σελίδα - μερικά έχουν πολύ γούστο! Η επικάλυψη σανντανς είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον αν και δεν είμαι αρχιτέκτονας μου αρέσει η απλότητα και λειτουργικότητα της κατασκευής. Η μεγάλη πρόσοψη του παιδικού "περιπτέρου" είναι προσανατολισμένη στον νότο για αυτό προφανώς και υπάρχουν τα σκίαστρα ενώ οι 2 όψεις του μεγάλου παραληλογράμμου είναι προσανατολισμένες πάνω στον άξονα δύσης (υπνοδωμάτιο) ανατολής (σαλοκουζίνα) με χρήση διπλού κελυφους (τζάμι - τοίχος ) για την δημιουργία τοίχου trombe. Από ότι βλέπω (-καταλαβαίνω) γενικά χρησιμοποιεί πολλά παθητικά συστήματα διαχείρισης της ενέργειας του κτηρίου όπως το αίθριο - διάδρομος και δεν ξέρω αν ο τοίχος με υαλότουβλα που φαίνεται στις φωτογραφίες περιέχει νερό. Βέβαια δεν κατάλαβα γιατί δεν έκανε περισότερα ανοίγματα στην νότια πλευρά του μεγάλου όγκου.

Η αρχιτεκτονική του μορφολογία μου αρέσει πάρα πολύ με την μοναδική μου ένσταση να περιορίζεται στην σύνδεση του κτηρίου με τον περιβάλλοντα χώρο ούτε μονοπάτια ούτε περιστύλια (κρατάω μια επιφύλαξη μήπως δεν είναι τελειωμένο).

Το κόστος του είναι όντως αρκετά χαμηλό και αυτό είναι πολύ θετικό.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις μπράβο στους Έλληνες βραβευθέντες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν το βρίσκω λειτουργικό ως προς τη διάταξη των χώρων στο μεγάλο κτήριο καθότι είναι πολύ επίμηκες με έναν διάδρομο που λες και βγαίνει από διαμέρισμα της δεκαετίας του '60. Επίσης δεν το βρίσκω λειτουργικό ως προς τη διάταξη των ανοιγμάτων και μου φαίνεται "κλειστοφοβικό".

Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν ταιριάζει καθόλου με τον περιβάλλοντα χώρο και ούτε απ' την άλλη είναι ένα... "διαστημόπλοιο" που θα προκαλούσε τον θαυμασμό για την τεχνολογία του και τη σχεδίασή του. Σαν δύο απλά σπιρτόκουτα να έπεσαν απ' τον ουρανό σε κεκλιμένο έδαφος και στο ένα, μικρότερο και ελαφρύτερο να έβαλε κάποιος έναν τάκο.

 

Ελπίζω να σας έκανα να γελάσετε με την περιγραφή μου. :D

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπε κάποτε ένας καθηγητής και από τότε το θυμάμαι με κάθε ευκαιρία.... "Η αρχιτεκτονική πρέπει πρώτα να γίνεται και μετά να συζητάται". Μακάρι λοιπόν να είχαμε στην Ελλάδα πολλά θέματα για συζήτηση :).

Σε γενικές γραμμές το βρίσκω ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και με εκπλήσσει ευχάριστα.

Εμένα αυτό που πραγματικά με ενοχλεί είναι που μου δεν θυμίζει σπίτι εξωτερικά, αν με έβαζαν να μαντέψω χρήση κάτι σε εργαστήριο...πολ.κέντρο... με τον κυρίως χώρο αποκομμένο απο το περιβάλλον (σαν εκθεσιακό χώρο που αποφεύγουμε το πολύ φυσικό φως) και τον 2ο όγκο κατάφωτο σαν αναψυκτήριο.

Έχει κάτι από Mies Van der Rohe όμως σε ότι αφορά την απομάκρυνση του παιδικού περιπτέρου από τους κυρίως χώρους του σπιτιού. Λες και ψάχνουμε έναν τρόπο να τα διώξουμε απο τα πόδια μας. Αναφερόμαστε στο σπίτι και στο παιδικό περίπτερο...

Το παιχνίδι με τους όγκους πάλι το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα προσπάθεια σε τόσο λίγα μ2 (πάντα μου άρεσαν τα στραβά), αλλά με "αδούλευτες" τις όψεις του κυρίως χώρου.

Και ss_sk καιρό τώρα την σκέφτομαι αυτη την έλλειψη, άλλα άλλα, δεν έχεις άλλα? (Τζένη Καρέζη, Δις Διευθυντής)

 

Υ.Γ. Συγχαρητήρια στον κύριο Καλογερά και για την βράβευση και για την πολύ καλή προσπάθεια, θέλουμε να δούμε κι άλλα κι άλλα!!!

Link to comment
Share on other sites

Δε βραβεύτηκε ακόμα. Συμμετοχή μόνο έχει, όπως και ο Τομπάζης με την "ομάδα" της Πορτογαλίας για την εκκλησία που έφτιαξε. Τα αποτελέσματα νομίζω τέλος Μάρτη.

Εμένα πάντως μου θυμίζει εκείνα τα αγροτικά αποθηκάκια που φτιάχνει ο κάθε Έλληνας στην ύπαιθρια ιδιοκτησία του απο τσίγγο ( το κυρίως κτίσμα) και παλιόξυλα (το παιδικό περίπτερο). Αν έχει λειτουργήσει σαν έμπνευση αυτό, δεν είναι άσχημη ιδέα. Ερώτηση: ο Κωνσταντινίδης ο Αρης τι θα έλεγε που πολύ τον υποληπτόταν τον Mies σαν αρχιτέκτονα?

Link to comment
Share on other sites

Για τα ελληνικά δεδομένα, καλό είναι!

 

Αν όμως κοιτάξετε τις βιβλιοθήκες 3δ αντικειμένων της Evermotion, ίσως δείτε κάτι που του μοιάζει.....ειδικά του μεγάλου όγκου...νομίζω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.