Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατηγορία διάταξης ελέγχου και αυτοματισμών


nikitselepi

Recommended Posts

Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω για έκδοση ΠΕΑ  σε γυμνάσιο τι κατηγορία διάταξης ελέγχου επιλέγω αν στο κτίριο υπάρχει αντιστάθμιση, θερμοστάτης και ηλεκτροβάνα, αλλά το κτίριο δεν έχει μηχανικό αερισμό

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης αν στο φωτισμό του κτιρίου εκτός από τον εσωτερικό φωτισμό προσθέτω και τον εξωτερικό που χρησιμοποιείται για τον προαύλιο χώρο.Νομίζω πως όχι αλλά από την άλλη εξυπηρετεί το εξωτερικό του κτιρίου αλλά με  με κατανάλωση ενέργειας από αυτό. 

Edited by nikitselepi
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από  εμένα. 

 

Ναι είναι  κατηγορία Δ λόγω του μη ύπαρξης μηχανικού  αερισμού. 

Θεωρώ ότι πρέπει  να μπουν και οι καταναλώσεις από τον φωτισμό έξω, συμπεριλαμβάνονται στις καταναλώσεις του  κτιρίου. 

Link to comment
Share on other sites

Η εγκατεστημένη ισχύς αφορά εσωτερικούς χώρους (δομημένη επιφάνεια) και λειτουργία που αποσκοπεί στην οπτική άνεση και την ευχάριστη διαμονή στους χρήστες.

Γι αυτό και εξαιρείται ο ειδικός φωτισμός ανάδειξης, οι ειδικοί φωτισμοί χώρων ειδικής χρήσης κλπ (ΤΟΤΕΕ1 παρ. 2.4.4).

 

Οπότε, πιστεύω ότι ο εξωτερικός φωτισμός είναι έξω από τους υπολογισμούς, άσχετα αν η κατανάλωση της ενέργειας για τη λειτουργία του αφορά το κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς αυτό που λέει ο Ηλίας. Άλλωστε, τα ευρωπαϊκά πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των συνιστώμενων επιπέδων φωτισμού (ΕΝ 12464:2002), της μέγιστης επιτρεπόμενης εγκατεστημένης ισχύος αλλά και των εσωτερικών κερδών από τον τεχνητό φωτισμό (ΕΝ 15193:2007), είναι σαφή ως προς το αντικείμενο που διαπραγματεύονται.

Π.χ. το ΕΝ 15193:2007: <<Describes the calculation methodology for the evaluation of the amount of energy used for indoor lighting inside the building and provides a numeric indicator for lighting energy requirements used for certification purposes>>.

Παρομοίως και το ΕΝ 12464:2002 (σελ. 4).

 

Γενικώς, για τις καταναλώσεις, μόνο ό,τι εξυπηρετεί τις ανάγκες θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης και υγιεινής, των χρηστών της/των θερμικής/ων ζώνης/ων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι! Δε θα τον συμπεριλάβω. 

Και κάτι ελπίζω τελευταίο. Το κτίριο έχει φωτοβολταϊκά και την ενέργεια μέσω imverter την αποδίδει στη ΔΕΗ ( την πουλά δηλαδή)με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους  να συμψηφίζονται τα κέρδη με τα έξοδα της αγοράς, δηλαδή  να  εκπίπτει από το κόστος της αγοράς. Το συμπεριλαμβάνω ή όχι. Από ότι διάβασα νομίζω πως όχι αλλά και πάλι δεν είναι λογικό να έχει φωτοβολταϊκά και να μην τα βάλω αφού πάλι κερδίζει το κτίριο.

Edited by nikitselepi
Link to comment
Share on other sites

Ορίστε και  από  το help του  προγράμματος, που το  αναφέρει :

 

Σε περίπτωση που το εξεταζόμενο κτίριο / τμήμα κτιρίου διαθέτει φωτοβολταϊκά (ΦΒ) για κάλυψη του συνόλου ή μέρους των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια και όχι για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο ...  Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σεναρίου επέμβασης που εξετάζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.