Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπερδεμένοι όροι δόμησης και πράξη εφαρμογής


Recommended Posts

Συνάδελφοι,

 

Πρώτο μου post και κατευθείαν στα δύσκολα..

 

Αντιμετωπίζω μια μπερδεμένη (για τα κυβικά μου) περίπτωση και εκλιπαρώ (!) για τα φώτα σας.. Δεν μπορώ να βγάλω με τίποτα άκρη..

 

Πρόκειται για οικόπεδο στα Καλύβια Θωρικού (τομέας Β). Στην περιοχή έχει εγκριθεί η πολεοδ. μελέτη και αναμένεται η κύρωση της Π.Ε. Το οικόπεδο ήταν 600μ2 και με τη ρυμοτόμηση γίνεται 400μ2. Η αρτιότητα είναι 700τμ και στο ΦΕΚ αναγράφεται "επιπλέον των παραπάνω προϋποθέσεων απαιτείται όπως... κάτοψη 50μ2, πλευρά 5μ.."

Αυτό το επιπλέον δεν έπρεπε να σημαίνει ότι <700 δεν είναι οικοδομήσιμο, ας εγγράφεται κάτοψη 50μ2;

Στους όρους δόμησης που πήρα από http://www.dalith.com αναγράφει ως "παρέκλιση" το 50/5 και μάλιστα κατά λέξη "επιπλέον θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα για τα οποία ισχύει 50/5". Μήπως είναι μη άρτιο και οικοδομείται με το αρθρ. 27(Ν.2742)-πρώην αρθ.25/83, χάνοντας 30% Σ.Δ.;

Ο ιδιοκτήτης μάλιστα έχει βγάλει οικοδομησιμότητα (!) και θέλει να μοιράσει το εναπομένον οικόπεδο με κάθετη σύσταση σε δύο άνισα τμήματα (και ως προς δόμηση/κάλυψη), ώστε να χτίσει στο ένα από αυτά και το άλλο να το πουλήσει. Καλούμαι λοιπόν να φτιάξω το τοπογραφικό για τη συμβολαιογράφο (ή αλλιώς να αντιγράψω το της μελέτης)..

 

Κάπου βρήκα ότι γίνονται κάθετες και πριν την κύρωση Π.Ε. με βάση συγκεκριμένο νόμο εφόσον έχει εγκριθεί η πολ. μελέτη. Το θέμα είναι τι ισχύει για το συγκεκριμένο οικόπεδο και τι στην ευχή πρέπει να γραφτεί στη δήλωση 651/77;

(α) "Άρτιο και θα καταστεί οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση με την κύρωση της Π.Ε."; Αφού έχει εκδοθεί οικοδομησιμότητα.. "Άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση σύμφωνα με την υπ'αριθ. xxxxx βεβαίωση οικοδομησιμότητας";

(β) "Μη άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με αρθ.27"; (τουλάχιστον είναι προ '77 το οικόπεδο, οπότε υπάγεται)

 

Υ.Γ.

Για την σύσταση πιστεύετε ότι χρειάζεται να βάλω στο τοπογραφικό και υπόμνημα με τα ποσοστά δόμησης και κάλυψης που θα δώσω στο κάθε τμήμα ή αρκεί να τα πω αυτά στη συμβ/φο; (αν βέβαια τελικά καταφέρω να μάθω εάν χάνει Σ.Δ. λόγω αρθ. 27 ή δεν χάνει καθόλου μιας και προέκυψε από Π.Ε. και δεν αναφέρεται πουθενά το αρθ. 27)

 

Σας παρακαλώ για την οποιαδήποτε βοήθεια..

Link to comment
Share on other sites

Καλωσήρθες στο φόρουμ΄και καλή συνέχεια,

το οικόπεδο του πελάτη σου είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατα παρέκκλιση ( άρθρο 2 του ΦΕΚ 813 Δ/87, έγκριση πολ. μελέτης Καλυβίων Θορικού, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα αυτά που προέκυψαν απ την Π.Ε. με όποιες διαστάσεις κι αν έχουν) Μια προϋπόθεση που βάζει είναι να εγγράφεται κτήριο 50/5 στο οικόπεδο (λογικό).

Από 'κεί και πέρα είναι θέμα της συμβολαιογράφου να δεχτεί κάθετη (μάλλον θετικό) πριν την κύρωση της Π.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, από ότι κατάλαβα το οικόπεδο που απομένει είναι 400 τμ και είναι ξεκάθαρα άρτιο κατά παρέκλιση σύμφωνα με τους όρους δόμησης της κυρωμένης Πολεοδομικής Μελέτης (έτσι κι αλλιώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί σε περιοχή που εντάσεται να μένουν οικόπεδα μη άρτια). Στην ειδική περίπτωση που η Π.Ε. καθυστερεί, το οικόπεδο έχει πρόσβαση και ο ιδιοκτήτης με δήλωση του δεσμευτεί για την εισφορά γης που του αντιστοιχεί από την Π.Μ. τότε μπορεί κατ΄εξαίρεση να οικοδομηθεί. Γενικά όμως στις υπό ένταξη περιοχές οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται μετά την κύρωση της Π.Ε. Έτσι λοιπόν στη δήλωση ...θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής.

 

Στο τοπογραφικό θα αναφέρεις μόνο τα εμβαδά των χρήσεων. Τα ποσοστά κάλυψης και δόμησης είναι μία ξεχωριστή εργασία που αμοίβεται επιλέον.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις άμεσες απαντήσεις.

 

Συνάδελφε agior, αυτό που γράφεις ισχύει απόλυτα για το ΦΕΚ 813Δ/87, δυστυχώς η περιοχή που αναφέρομαι υπάγεται μεν στο Δ. Καλυβίων, αλλά έχει το ΦΕΚ 687Δ/05, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο άρθρο με το αρθ. 2. Αντί για "επιπλεόν των παραπάνω προϋποθέσεων θεωρούνται άρτια...κλπ", το εν λόγω ΦΕΚ γράφει "επιπλέον των παραπάνω προϋποθέσεων απαιτείται όπως...κλπ". Οπότε τώρα τι κάνουμε; Άρτιο κατά παρέκκλιση (με πλήρη Σ.Δ.), άρτιο κατά παρέκκλιση με αρθ.27/Ν.2742 (μείωση Σ.Δ.) ή μη άρτιο;

 

Συνάδελφε SIGIO, μήπως δεν έχουμε ξαναδεί Π.Ε. να αφήνει απ'έξω μη άρτια οικόπεδα; Ευχαριστώ για το δεύτερο σκέλος της δήλωσης, μένει να αποφασισθεί τι θα γίνει με το πρώτο..

Link to comment
Share on other sites

Αλεξ 99,

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν υπάρχει μπέρδεμα. Έχεις μόνο κανόνα κι όχι παρέκκλιση, άρα δομείς βάσει του άρθρου 27 Ν. 2742 με έκπτωση στο ΣΔ. Στη Δ651/77 θα γράψεις ότι "είναι δεν είναι άρτιο αλλά οικοδομείται βάσει του άρ. 27. Στο εν λόγω οικόπεδο έχει εκδοθεί η υπ' αριθμ. αααα/ββ βεβαίωση οικοδομησιμότητας απο το οικείο Πολεοδομικό γραφείο Μαρκοπούλου." Όσον αφορά στη σύσταση καθέτου: φρόντισε α) να πληρωθείς κάτι παραπάνω β) έλεγξε τα ήδη δομημένα μεγέθη καλά μη δημιουργήσεις προβλήματα στο μέλλον. Εγώ πάντως δε προτείνω σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας πρό της κύρωσης της πράξης εφαρμογής.... γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και αυτό που φαίνεται σήμερα είναι διαφορετικό αύριο. Καλή τύχη και καλή σταδιοδρομία.

 

Υ.Γ. ελπίζω την οικοδομησιμότητα να μην την έχει εκδόσει ο Σ.Σ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ grtopo.. Το έδωσα μόλις στη συμβ/φο. Να είστε όλοι καλά και καλή συνέχεια!

 

Υ.Γ. Όχι δεν είναι Σ.Σ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.