Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί απαλλοτριώσεων


Recommended Posts

θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

 

σε μια περίπτωση γηπέδου που μου έτυχε έμαθα ότι από την περιοχή θα διανοιχτεί καινούρια

οδος. θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος τι γίνεται με τις απαλλοτριώσεις.

 

χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η μελέτη ( ούτε δημοσιεύτηκε η απαλλοτρίωση σε φεκ) μπορεί να μεταβιβάσει?

εγώ το υπογράφω?

από τη στιγμή που δημοσιεύεται και εγώ δεν γνωρίζω ότι υπάρχει απαλλοτρίωση και συντάξω τοπογραφικό για μεταβίβαση έχω συνέπειες? δεν έχει υποχρέωση ο ιδιοκτήτης να με ενημερώσει?

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά μιλάς για εκτός σχεδίου?

Απο τη στιγμή που δεν έχει βγεί ΚΥΑ για την απαλλοτρίωση (ακόμα και να έχει βγεί) τα εμπράγματα δικαιώματα σαφώς και μεταβιβάζονται. Ακόμα και για το απαλλοτριωμένο.

Θεωρητικά πρίν βάλεις την υπογραφή σου, υποτίθεται ότι έχεις κάνεις όλους τους ελέγχους άρα και για ενδεχόμενες απαλλοτριώσεις. Θεωρητικά πάντα μιλώντας και ο ιδιοκτήτης (ο οποίος θεωρητικά και αυτός έχει ενημερωθεί) πρέπει να σου το αναφέρει.

Θεωρητικά πάντα μιλώντας έχεις την ευθύνη της σύνταξης λάθους τοπογραφικού διαγράμματος.

Link to comment
Share on other sites

Η απαλλοτρίωση συντελείται με την δημοσίευση στο ΦΕΚ της παρακατάθεσης αποζημίωσης των απαλλοτριούμενων και των επικειμένων. Από εκείνη τη στιγμή είναι ιδιοκτησία του φορέα που κήρυξε (με προηγούμενο ΦΕΚ βέβαια).

 

Στο μεσοδιάστημα, δε συνηθίζεται να γίνονται δικαιοπραξίες στην απαλλοτριούμενη ζώνη για τους ευνόητους λόγους (δε θυμάμαι καλά, μπορεί να είναι και παράνομες, δεν έχω τώρα μπρός μου το νόμο, ας με διορθώσουν οι συνάδελφοι εδώ).

 

ούπς, τώρα σε είδα grtopo...

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

μου βάλατε άλλο ένα άγχος στο κεφάλι μου. να πρέπει να ψάχνω και για απαλλοτρίωση στο πουθενά γιατί ο ιδιοκτήτης σιγά μην το αναφέρει με τη νοοτροπία που διακρίνει τον έλληνα.

Link to comment
Share on other sites

Agior,

Έχεις δίκιο ότι δεν γίνονται δικαιοπραξίες για άλλους λόγους... ποιός θα πήγαινε να αγοράσει απαλλοτριωτέο γεωτεμάχιο....??? Όμως για παράδειγμα ... μεταβίβαση με γονική παροχή ή άλλη αιτία δεν γίνεται ??

Έως την καταβολή της αποζημίωσης στο παρακαταθηκών και δανείων (οπότε και γίνεται και η συντέλεσή της) και περνά η κυριότητα του απαλλοτριωθέντος γεωτεμαχίου στο Δημόσιο (ή στον Κοινωφελή οργανισμό) ο κτήτωρ του διατηρεί όλα τα δικαιώματά του ακόμα και τα ενοχικά και μπορεί να τα μεταβιβάσει κατά βούληση. Σε όποιον και να πάει βέβαια την απαλλοτρίωση δεν τη γλυτώνει,

αλλά αλλάζει φάτσα αυτός που τα τσεπώνει...

Link to comment
Share on other sites

ποιός θα πήγαινε να αγοράσει απαλλοτριωτέο γεωτεμάχιο....???

 

Μην το λές αυτό. Μπορεί μετά τη διάνοιξη της οδού το ακίνητο να αποκτήσει υπεραξία έστω και αν μειωθεί το εμβαδό του. Ή αν πρόκειται για πολύ μεγάλο και σημαντικό δρόμο τελικά η αποζημίωση να είναι μεγαλύτερη από το τίμημα αγοράς (για ρωτήστε και τους κατοίκους Αγίου Κωνσταντίνου και Καμμένων Βούρλων)

 

Έως την καταβολή της αποζημίωσης στο παρακαταθηκών και δανείων (οπότε και γίνεται και η συντέλεσή της) και περνά η κυριότητα του απαλλοτριωθέντος γεωτεμαχίου στο Δημόσιο (ή στον Κοινωφελή οργανισμό) ο κτήτωρ του διατηρεί όλα τα δικαιώματά του ακόμα και τα ενοχικά και μπορεί να τα μεταβιβάσει κατά βούληση.

 

Πολύ σωστά αυτά που λές. Στο θέμα λοιπόν της σύνταξης του τοπογραφικού δυστυχώς είναι μέσα στα πλαίσια της σύνταξης του και το ψάξιμο απαλλοτριώσεων και είναι σημαντικό να εμφανίζεται στο τοπογραφικό το όριο απαλλοτρίωσης (έστω και αν ο πελάτης σου "στραβομουτσουνιάσει") με αναγραφή αν έχει συντελεστεί ή όχι η απαλλοτρίωση ώστε να είσαι καλυμμένος νομικά και επαγγελματικά.

Link to comment
Share on other sites

@agios, συμφωνώ με το πόσο σημαντικό είναι να εμφανίζεται το όριο απαλλοτρίωσης στο τοπογραφικό αλλά διαφωνώ ως προς το σκέλος της αγοράς απαλλοτριωμένου.

 

Διαβάζοντας το νόμο (Ν 2882/2001) βλέπω πως η κήρυξη μεταγράφεται στις μερίδες του απαλλοτριούμενου και του ιδιοκτήτη αυτού σύμφωνα με τον κτηματολογικό πίνακα που του διαβίβασε ο κηρύξας την απαλλοτρίωση.

 

Αρα έχει προηγηθεί κτηματογράφηση και ενδεχόμενη διόρθωση των στοιχείων γίνεται μόνο μέσα σ' ένα μήνα απ την κήρυξη. Μετά πας στο δικαστή να σε αναγνωρίσει.

 

Φαντάζομαι οτι είναι εξαίρεση οι περιπτώσεις που πρόλαβαν να πουλήσουν πριν πάρει χαμπάρι ο Υποθηκοφύλακας.

 

Αν τώρα, σώνει και ντέ, ήθελε ο αγοραστής να πάρει απαλλοτριωμένο και συγχρόνως ο πωλητής "αγρόν ηγόραζε" (εξαιρείται η πολύ σωστή διάσταση που έβαλε ο GRTOPO περι γονικής παροχής) τότε θα έπρεπε να καταφύγει (ο αγοραστής) σε δικαστική αναγνώριση ως τελικός δικαιούχος.

Link to comment
Share on other sites

οι κτηματολογικοί πινακες σε περιπτωσεις απαλλοτριωσεων αναφερουν φερομενους ιδιοκτητες αρχικα.

τα προβλεπομενα απο την απαλλοτριωση καλο ειναι να φαίνονται στο διάγραμμα με τις παρατηρησεις που ανεφεραν οι συνάδελφοι

εχε υποψη για την αποσταση της οικοδομικής γραμμής απο τον άξονα η το οριο απαλλοτριωσης για το νεο δρομο

για να βαζουμε και καποια πραγματα στη θεση τους τιμωρειται ο δολος σε καθε περιπτωση και οχι η επιστημονική άποψη και δουλειά

για εγγραφές και μεταβιβάσεις υπάρχουν και συνυπευθυνοι συμβολαιογραφοι,υποθηκοφυλακες,κτηματολογιο κλπ

οταν παρουσιαζουμε τα στοιχεία που ισχυουν στο χρονο συνταξης του διαγράμματος

και ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερομένους επαγγελματικά και επιστημονικά είμαστε σωστοί.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με αυτά που λές agior δεν μπορώ να καταλάβω που είναι το πρόβλημα τελικά να αγοράσεις απαλλοτριωμένο. Απλώς θα ακολουθήσεις και τη δικαστική οδό.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι υπάρχει νόμος που να κάνει αναφορά σε απαλλοτριώσεις αγροτεμαχίων πλησίον βιολογικού οικισμών; έχει ακούσει κανείς κάτι; έχει διαβάσει;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.