Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύστημα Συναγερμού Εισαγωγή


SDSOLUNAC

Recommended Posts

Eνα σύστημα ασφαλείας είναι ενιαίο και λειτουργεί με ένα κεντρικό πίνακα. Όλα τα βασικά εξαρτήματα και εξοπλισμός θα είναι σύμφωνα με το ιδιο επίπεδο ασφάλειας (Grade) .Συνήθως αποτελείται από τα παρακάτω:

α. Κεντρικό πίνακα ελέγχου
β. Αυτόματο τηλεφωνητή
γ. Πληκτρολόγιο(arming / disarming stations)
δ. Αυτόματους ανιχνευτές κίνησης
ε. Μαγνητικές επαφές
στ. Ανιχνευτές δόνησης
ζ. Ανιχνευτές κραδασμών γυαλιού
η. Αγγελτήρες συναγερμού (χεριού)
θ. Αγγελτήρες συναγερμού (ποδιού)
ι. Σειρήνες συναγερμού
κ. Καλωδίωση του συστήματος

Η κεντρική μονάδα

Αποτελεί την "καρδιά" του συστήματος και δέχεται τα σήματα από τα αισθητήρια και αφού τα αναγνωρίσει δίνει εντολή το σήμα παραβίασης του χώρου που ελέγχει.
Ο κεντρικός πίνακας έχει την δυνατότητα να δέχεται ένα μεγάλο αριθμό των ζωνών . Η κατανομή των ζωνών του συστήματος στα επιμέρους υποσυστήματα όπως επίσης και το τι ακριβώς θα ενεργοποιεί η κάθε μονάδα ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης (αν δηλαδή θα είναι εξουσιοδοτημένο με κατάλληλο κωδικό να ενεργοποιεί οποιοδήποτε υποσύστημα) γίνεται με προγραμματισμό.
Η κεντρική μονάδα πρέπει να τοποθετείται σε ασφαλή θέση και στη θέση αυτή ο ηλεκτρολόγος πρέπει να φέρει τηλεφωνική γραμμή .Το κέντρο θα τροφοδοτείται είτε με παροχή ρεύματος 220-230V AC είτε με μπαταρία που του προσφέρει αυτονομία ολίγων ωρών, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ειδοποιεί για τη διακοπή της τροφοδοσίας του.

Αυτόματος Τηλεφωνητές 

Ο αυτόματο τηλεφωνητή αναμεταδίδέί ηχογραφημένα μηνύματα σε προγραμματιζόμενους τηλεφωνικούς αριθμούς και έχει το δικό του αυτόματο σύστημα εφεδρικής τροφοδοσίας με ενσωματωμένους συσσωρευτές.

Το Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο τοποθετείται κοντό στην πόρτα εισόδου - εξόδου, σε ύψος που να είναι εύκολος ο χειρισμός και ο έλεγχος. 

Οι Ανιχνευτές Κίνησης 

Οι ανιχνευτές κίνησης μπορεί να είναι του υπέρυθρου παθητικού τύπου (passive infrared) , microwave (dual technology) με ρυθμιζόμενα οπτικά ή να θα διαθέτουν antimasking ή να αποτελούν τον συνδυασμό και των τριών .


Οι Μαγνητικές Επαφές

Οι μαγνητικές επαφές είναι χαμηλής τάσης και με χαρακτηριστικά κατάλληλα για τη κάθε περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν. Κατασκευασμένες από δύο μαγνητικές πλάκες από τις οποίες η μία είναι ένας μαγνήτης και η άλλη περιλαμβάνει στο εσωτερικό της ένα έλασμα, που λειτουργεί σα διακόπτης . Επιπλέον υπάρχουν επαφές κραδασμών για τζάμια, ευαίσθητες στην παραβίαση των τζαμιών και επαφές δαπέδου που διεγείρουν το συναγερμό, όταν πατηθούν.

Η Σειρήνα Συναγερμού

Η Σειρήνα συναγερμού είναι χαμηλής τάσης 24V ηλεκτρονικού τύπου και είναι ρυθμιζόμενης συχνότητας και ήχου με ένταση τουλάχιστον γύρω στα 100dBA στο 1 μέτρο. Η σειρήνα φέρνει ενσωματωμένη λυχνία ψηλής εντάσεως και τοποθετείται εξωτερικά στο κτίριο σε κατάλληλο κουτί . Το κουτί θα προστατεύεται έναντι εξωτερικής παραβίασης από το σύστημα συναγερμού.

Link to comment
Share on other sites

Βαθμίδες κατάταξης εγκαταστάσεων ασφαλείας

Ο καθορισμός των βαθμίδων κατατάσσει την εγκατάσταση είναι ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει ο επίδοξος διαρρήκτης, στην προσπάθειά του να παραβιάσει τον προστατευόμενο χώρο. Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά standards, οι βαθμίδες (Grades) κατάταξης είναι 4. Όσο ανεβαίνει η Βαθμίδα, τόσο καλύτερα θεωρείται προστατευμένος ο χώρος.Οι κανονισμοί (BSEN 50131) δεν απαγορεύουν τη μείξη υλικών που προέρχονται από διαφορετικές βαθμίδες.Σημειώνεται βέβαια ότι όταν σε μια εγκατάσταση υψηλής βαθμίδας χρησιμοποιηθούν υλικά χαμηλότερης βαθμίδας, η εγκατάσταση υποβιβάζεται άμεσα.

Grade 1: Χαμηλός κίνδυνος

Ένας εισβολέας ή ληστής αναμένεται να έχει μικρή γνώση του συστήματος συναγερμού και να περιορίζεται σε ένα περιορισμένο φάσμα εύκολα διαθέσιμων εργαλείων. Η ιδιοκτησία δεν είναι πιθανά να προσελκύσει τους εισβολείς. Υποθέτει ότι ένας εισβολέας απλά πρόκειται να διαρρήξει την πόρτα. Δεν έχεl ασφαλιστική πιστοποίηση και δεν διαθέτει σύστημα ειδοποίησης .

Grade 2: Χαμηλός έως μέτριος κίνδυνος

Ένας εισβολέας ή ληστής αναμένεται να έχει περιορισμένη γνώση των συστημάτων συναγερμού και μπορούν να κάνουν χρήση ενός γενικού φάσματος εργαλείων . Το ακίνητο είναι πιθανό να έχει κάτι ενδιαφέρον σε έναν έμπειρο εισβολέα. Ο εισβολέας είναι πιθανό να ελέγξει τα κτίριο, για ευκολότερη πρόσβαση μέσα από τις πόρτες, τα παράθυρα και τα άλλα ανοίγματα. Έχει ασφαλιστική πιστοποίηση και διαθέτει σύστημα ειδοποίησης.

Grade 3: Μέτριος έως υψηλός κίνδυνος

Ένας εισβολέας ή ληστής αναμένεται να είναι εξοικειωμένος με τα περισσότερα συστήματα συναγερμού και μπορεί να κάνει χρήση ευρέος φάσματος εργαλείων και φορητών ηλεκτρονικών συσκευών. Υπάρχει ένας καλός λόγος να υποθέσουμε ότι μπορεί υπάρξει εισβολή και μπορεί να περιέχονται και αντικείμενα μεγάλης αξίας.Ένας εισβολέας είναι πιθανό να αποκτήσει πρόσβαση με διείσδυση σε πόρτες, παράθυρα ή άλλα ανοίγματα. Έχει ασφαλιστική πιστοποίηση και διαθέτει σύστημα ειδοποίησης.

Grade 4: Υψηλός κίνδυνος

Χρησιμοποιείται όταν η ασφάλεια έχει προτεραιότητα . Ένας ληστής αναμένεται να έχει την ικανότητα ή για να σχεδιάσει μια εισβολή ή ληστεία λεπτομερώς και να έχει μια πλήρη σειρά εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένωντων μέσων υποκατάστασης ή επικάλυψης των υλικών σε ένα σύστημα συναγερμού.Θεωρείται δεδομένο ότι ο εισβολέας θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση μεδιείσδυση μέσω των δαπέδων, των τοίχων και των οροφών. Ο εισβολέας είναιαπίθανο να εργάζεται μόνος.Έχει ασφαλιστική πιστοποίηση και διαθέτει σύστημα ειδοποίησης.

ΤΙ ΒΑΘΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ ;

Σε μεγάλο βαθμό η επιλογή του βαθμού θα πρέπει να καθοδηγείται από τιςασφαλιστικές εταιρείες.

Βαθμός 1 θα είναι μόνο από ενδιαφέρον για την οικίες (χωρίς υποχρέωση ασφάλισης για ένα σύστημα συναγερμού).

Βαθμός 2 θα είναι οι περισσότερες οικίες και εμπορικοί χώροι χαμηλού κινδύνου (π.χ. ανθοπωλεία)

Βαθμός 3 θα είναι για οικίες υψηλού κινδύνου και τα περισσότερα εμπορικά ακίνητα (π.χ. εφημεριδοπώλης με τις πωλήσεις τσιγάρων)

Βαθμός 4 θα ήταν εξαιρετικά υψηλού κινδύνου οικίες και υψηλότερου κίνδυνου εμπορικά ακίνητα (π.χ. κοσμηματοπωλεία)

Edited by SDSOLUNAC
Link to comment
Share on other sites

Περιβαλλοντική Κατάταξη σε Κατηγορίες

 

Με βάση την ασφάλεια που προσφέρουν στον χρήστη, τα υλικά-συσκευές που χρησιμοποιούνται, κατατάσσονται σε 4 κλάσεις, οι οποίες καθορίζονται από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες του χώρου που εγκαθίστανται.

 

Class I - Εσωτερικοί Χώροι  με θερμοκρασίες από +5 °C έως +40 °C 

 

Περιβαλλοντικές επιδράσεις που συνήθως παρατηρούνται σε κλειστούς χώρους όταν η θερμοκρασία διατηρείται σχετικά σταθερή

(π.χ, σε μια κατοικημένη ή εμπορική ιδιοκτησία).

 

Class II - Κατηγορία 2 Εσωτερικοί Χώροι Γενική θερμοκρασίες από -10 Τ έως +40 

 

Περιβαλλοντικές επιδράσεις που συνήθως παρατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους, όταν η θερμοκρασία δεν διατηρείται σταθερή (π.χ. σε διαδρόμους, αίθουσες ή σε κλιμακοστάσια και όπου η συμπύκνωση μπορεί να συμβεί σε παράθυρα και μη θερμαινόμενες αποθηκευτικούς χώρους ή αποθήκες όπου η θέρμανση είναι διαλείπουσα.

 

Class III - Κατηγορία 3 - Εξωτερικοί Χώροι - Στεγασμένοι ή εσωτερικοί χώροι με ακραίες συνθήκες θερμοκρασίες από -25 Τ έως +50 

Περιβαλλοντικές επιδράσεις που συνήθως παρατηρούνται έξω από τις πόρτες όταν τα υλικά  δεν είναι πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες ή σε εσωτερικούς χώρους, όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ακραίες όπως π.χ όπως ένα υπόστεγο, μπαλκόνι ή μια τέντα.

 

Class IV - Κατηγορία 4 - Εξωτερικοί Χώροι - Γενική θερμοκρασίες από -25 Τ έως +60 

Περιβαλλοντικές επιδράσεις που συνήθως παρατηρούνται σε εξωτερικούς μη στεγασμένους χώρους και είναι πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Για τα περισσότερα συστήματα συναγερμού εισβολέα, όλα τα εσωτερικά υλικά θα είναι κατηγορίας 2 με το περίβλημα της εξωτερικής σειρήνα κατηγορίας 4. Υλικά κατηγορίας 3 θα απαιτείται, αν το σύστημα συναγερμού εγκαθίσταται σε υπόστεγα που θα εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες.

Link to comment
Share on other sites

Πάντα το να μοιράζεις τις εμπειρίες και να μαθαίνεις από τους συνάδελφους  είναι μια ευχάριστη διαδικασία ! 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Ποια είναι τα προβλήματα που συναντούμε στους χρήστες των Συστημάτων Συναγερμών και πώς αντιμετωπίζονται  ;

 

1. Ψεύτικοι ηχητικοί συναγερμοί λόγο της χαμηλής στάθμης μπαταρίας της σειρήνας  ( φροντίζουμε την αντικατάστασή της μπαταρίας  όταν αυτό είναι απαραίτητο )

 

2. Ψεύτικοι συναγερμοί λόγο της κακής εφαρμογής των μαγνητικών επαφών  στις πόρτες ,παράθυρα (  Σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε εφαρμογή των μαγνητικών επαφών στις πόρτες και παράθυρα )

 

3. Ψεύτικοι συναγερμοί λόγο των  ανιχνευτών που είναι τοποθετημένοι σε σημεία κοντά στο παράθυρα, πόρτες ή εστίες θερμότητας (τζάκι, καλοριφέρ) οπού τα  ρεύματα αέρα ,φως μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή τους δίνοντας λανθασμένους  συναγερμούς ( αλλαγή θέσεων  ανιχνευτών , χρησιμοποίηση διαφόρων οπτικών φίλτρων ή εφαρμογή νέων ανιχνευτών που καλύπτουν αυτά τα χαρακτηριστικά)  

 

4. Ψεύτικοι συναγερμοί λόγο  κατοικίδιων ζώων   (ρύθμιση ευαισθησίας και  ύψους ανιχνευτών ή εφαρμογή των ανιχνευτών με την προστασία από κατοικίδια ζώα )

 

Εσείς τι λέτε ;

Edited by SDSOLUNAC
Link to comment
Share on other sites

... Εσείς τι λέτε ;

Λέμε ό,τι είχαμε πεί και σε άλλο thread:

... OK με τα bold στο #1 αλλά ΙΜΗΟ οι ψευδείς συναγερμοί ή καθόλου συναγερμός ή παράκαμψη οφείλονται κατα μέγα % απο κακή (ή μη) εγκατάσταση ή διάφορες κακοτεχνίες των "συνεργείων".

Το άθλημα ήταν τόσο δημοκρατικό που ο καθένας έβαζε συναγερμούς, έβρισκε 1-2 (φουκαράδες) αλλοδαπούς, τους έδινε μια σκάλα και μερικά εργαλεία και πήγαινε την άλλη μέρα να "ευλογήσει" και να παραδώσει το σύστημα. Την επόμενη νυχτα έβρίζε τον πελάτη όλη η γειτονιά.

Είναι και αυτά τα dB με τις σειρήνες...

Edited by AMHxaNos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Οι κανονισμοί δεν απαγορεύουν τη μείξη υλικών που προέρχονται από διαφορετικές βαθμίδες.

Οταν σε μια εγκατάσταση υψηλής βαθμίδας χρησιμοποιηθούν υλικά χαμηλότερης βαθμίδας, η εγκατάσταση υποβιβάζεται άμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ λινκ για διάφορα περί συναγερμών και security, όσα κράτησα και βρίσκω τώρα.

Security System Basics: http://www.dsc.com/index.php?n=enduser

Απο την AXIS: Technical guide to network video http://www.axis.com/global/en/learning/web-articles/technical-guide-to-network-video

Οποιος έχει κάτι σχετικο ας αναρτήσει.

Edited by AMHxaNos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.