Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενημερωτική εκπομπή: "Πυρηνική ενέργεια"


ZaXoYs

Recommended Posts

Για όποιον ενδιαφέρεται έχει ΤΩΡΑ μια εκπομπη στην ΝΕΤ όπου γίνεται συζήτηση για την χρήση ή όχι πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διάβασα την μελέτη που έχει δημοσιεύσει η Ακαδημία Αθηνών στην ιστοσελίδα της σχετικά με την πυρηνική ενέργεια.

Ηξερα ότι ο όγκος των πυρηνικών αποβλήτων είναι πολύ μικρός. Τα πυρηνικά απόβλητα όλων των πυρηνικών σταθμών της Αγγλίας από την αρχή λειτουργίας τους μέχρι το 2008 δεν ξεπερνούν σε όγκο το όγκο μιάς μονοκατοικίας 100 m2.

Αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι τα ραδιενεργά στοιχεία που αποβάλλονται στην ατμόσφαιρα από τις καμινάδες των σταθμών κάυσης ορυκτών καυσίμων (λιγνίτη, πετρέλαιο και αέριο), είναι συγκρίσιμα αν όχι περισσότερα, από τα ραδιενεργά στοιχεία που έχουν απελευθερωθεί από όλα τα πυρηνικά εργοστάσια σε όλο το κόσμο.

 

Comparing radioactive waste to industrial toxic waste

In countries with nuclear power, radioactive wastes comprise less than 1% of total industrial toxic wastes, which remain hazardous indefinitely unless they decompose or are treated so that they are less toxic or, ideally, completely non-toxic.[54] Overall, nuclear power produces far less waste material than fossil-fuel based power plants. Coal-burning plants are particularly noted for producing large amounts of toxic and mildly radioactive ash due to concentrating naturally occurring metals and radioactive material from the coal. Contrary to popular belief, coal power actually results in more radioactive waste being released into the environment than nuclear power. The population effective dose equivalent from radiation from coal plants is 100 times as much as nuclear plants.[70]

Πηγή : wikipedia / nuclear power

 

 

 

Τα παραπάνω στοιχεία σαφώς και δεν είναι αρκετά για να αποφασίσει κανείς υπέρ ή κατά. Είναι όμως ενδιαφέροντα και άγνωστα στο περισσότερο κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν πρόλαβα την εκπομπή ,

 

ως πολίτης δεν αντιτίθεμαι σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Ηδη εδώ και χρόνια λειτουργεί χωρίς προβλήματα ο (μικρός βέβαια και "εργαστηριακός") αντιδραστήρας του Δημόκριτου μέσα στην Αθήνα. Επίσης , λαμβάνοντας υπ'όψη ότι η ραδιενέργεια δεν ξέρει από σύνορα και ότι ως χώρα έχουμε γύρω μας ήδη εν λειτουργία πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες και ότι σχεδιάζονται κι άλλοι (πχ Τουρκία) το να μιλάμε για επικινδυνότητα είναι ίσως ξεπερασμένο.

 

Εκτιμώ όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει διότι θα είναι αξεπέραστες οι "κοινωνικές" αντιδράσεις και μάλιστα αν σκεφτούμε ότι ένα τέτοιο θέμα θα μπει στο κεντρο της δίνης της κομματικής εκμετάλλευσης. Δεν είδατε τι έγινε με τους ΧΥΤΑ ? Η σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και με τα αιολικά πάρκα ?

Link to comment
Share on other sites

Ας αξιοποιήσουμε πρώτα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και μετά συζητάμε για εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Πάντως ακόμα και να φτιάξουμε εργοστάσια δε θα λύσουμε το πρόβλημα της ενεργειακής απεξάρτησης της χώρας μας απ' άλλες χώρες μιας και τα πυρηνικά καύσιμα θα είναι εισαγόμενα.

Σχετικά με το θέμα των πυρηνικών εργοστασίων των γειτόνων είναι κάτι που δεν έχουμε τον τελευταίο λόγο. Μπορούμε να πιέσουμε με διάφορους τρόπους για να μην γίνουν ή να μην γίνουν κοντά στα σύνορά μας αλλά πέραν αυτού ουδέν. Εκτός εάν γίνουμε Ισραήλ και τα βομβαρδίσουμε όπως έκαναν εκείνοι στο Ιράκ.

Το να κάνουμε όμως τέτοια εργοστάσια στη ίδια μας τη χώρα είναι εντελώς διαφορετικό θέμα. Εκεί έχουμε τον πρώτο λόγο και μπορούμε να αποφασίσουμε υπέρ ή κατά. Η επιπλέον διαφορά είναι στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε πιθανό ατύχημα και είναι συναρτήσει της απόστασης απ' το εργοστάσιο.

 

Αυτό που εν κατακλείδι λέω σε κάθε υπέρμαχο της πυρηνικής ενέργειας που θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή είναι ασφαλής, θα δεχόσουν να γίνει ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε μικρή απόσταση από το σπίτι σου;

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον Χάρη. Ως χώρα έχουμε πλεόνασμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είτε αναφερόμενοι στην άφθονη ηλιακή ενέργεια, είτε στους υδάτινους πόρους που διαθέτουμε. Όλοι μας ξέρουμε δε ότι αυτού του είδους η ενέργεια και ασφαλής είναι και ακίνδυνη από οποιαδήποτε άποψη. Θεωρούμε δε την πυρηνική ενέργεια ασφαλή ξεχνώντας όμως τους νεκρούς που θρηνήσαμε και θρηνούμε από αυτήν και δεν αναφέρομαι μόνο στο Τσερνόμπιλ. Ειπώθηκε ότι τα ραδιενεργά απόβλητα των εργοστασίων είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα υπόλοιπα βιομηχανικά απόβλητα αλλά όμως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην διαχείρησή τους. Η συνηθισμένη πρακτική είναι η ταφή τους σε αρκετό βάθος αλλά πάντα ενυπάρχει ο κίνδυνος της επιμόλυνσης των υπογείων υδάτων. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον κίνδυνο από κάποιο ατύχημα που όσο μικρός και να είναι πλέον είναι πάντα υπαρκτός και δεν μιλάμε κύριοι για μια απλή καταστροφή αλλά για ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων.

Link to comment
Share on other sites

 

Αυτό που εν κατακλείδι λέω σε κάθε υπέρμαχο της πυρηνικής ενέργειας που θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή είναι ασφαλής, θα δεχόσουν να γίνει ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε μικρή απόσταση από το σπίτι σου;

 

Δεν μπορώ παρά να μην συμφωνήσω. Ως Ελληνες ήμαστε υπέρ των περιβάλλοντολικών λύσεων φτάνει να μην γίνονται κοντά στο σπίτι μας..... Δείτε τι γίνεται με τους ΧΥΤΑ, επαναστατούν ολόκληρα χωριά. casus belli!!!!!

Link to comment
Share on other sites

...

...

Αυτό που εν κατακλείδι λέω σε κάθε υπέρμαχο της πυρηνικής ενέργειας που θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή είναι ασφαλής, θα δεχόσουν να γίνει ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε μικρή απόσταση από το σπίτι σου;

 

Προς Χάρη :

Δεν είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Δεν είμαι όμως σίγουρα ούτε κατά. Επίτρεψέ μου, όμως, για χάρη της συζήτησης να πάρω τον ρόλο του υπέρμαχου.

Ως υπέρμαχος λοιπόν, θα δεχόμουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο μέχρι και δίπλα από το σπίτι μου. Πιο κοντά δεν γίνεται. Αν ήταν δε, και τόπος εργασίας μου, ακόμη καλύτερα. Εχω εμπιστοσύνη στο εαυτό μου και στους άλλους σοβαρούς συναδέλφους και συμπολίτες μου. (Καλά αυτό που είπα, στην Ελλάδα ακούγεται κάπως οξύμωρο, αλλά φαντάζομαι καταλαβαίνετε τι λέω... :smile: )

 

Ποιά όμως είναι η απάντηση των αντιμαχομένων την πυρηνική ενέργεια, σχετικά με το ποιά θεωρούν οι ίδιοι, ως επαρκή απόσταση ασφαλείας;

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω για απόσταση ασφαλείας. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι στο Τσερνόμπιλ, σε απόσταση 100km (αν θυμάμαι καλά) δεν ζει ψυχή και δεν καλλιεργείται τίποτα. Υπάρχουν πάντως κάποια επιστημονικά στοιχεία για αυτό το θέμα. Αν τα βρω θα τα παραθέσω.

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα που έθεσες είναι η απόσταση ασφαλείας. Στην Ελλάδα που απέχει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα οι επιτπώσεις, από την καταστροφή στο Τσερνομπίλ, ήταν ...

 

.. Μετρήσεις που έγιναν το 1996 έδειξαν εκπομπές καισίου στα 65 κιλομπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο με το όριο επικινδυνότητας να βρίσκεται στα 5 κιλομπεκερέλ.[9][10] Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία δεν παρατηρήθηκε αύξηση στη συχνότητα της λευχαιμίας, εκτός από τη σπάνια βρεφική λευχαιμία, αλλά ούτε και στον καρκίνο του θυρεοειδούς.[11] Από την άλλη όμως υπολογίζεται από έρευνα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ότι έγιναν περίπου 2.500 τεχνητές εκτρώσεις το 1986 από γονείς οι οποίοι φοβήθηκαν τις πιθανές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο έμβρυο.[12][13] Επίσης ιατρικοί κύκλοι αποδίδουν 1500 περιπτώσεις καρκίνου (τη δεκαετία 1986-1996) που δεν δικαιολογούνταν από το ιστορικό του ασθενούς, σε πιθανές επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ

Πηγή : wikipedia / chernobyl disaster

 

Σημασία δεν έχει ΜΟΝΟ πόσο μακριά είναι ο πυρηνικός αντιδραστήρας, αλλά και τι συστήματα ασφαλείας έχει, και ποιός τον δουλεύει (και ποιός θέλει να τον καταστρέψει... προσθέτω).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.