Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε ενοικιαζόμενα


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

Καλησπέρα σε ολους τους συναδέλφους!!!

 

Θέλω να κάνω την ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε δυο ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με κάρτα και θα ήθελα την βοήθεια σας γιατί είναι η πρώτη μου φορά.

Η κάρτα θα οπλίσει το πηνίο ενός ρελέ ράγας και το διαμέρισμα θα τροφοδοτείται κανονικά με εξαίρεση το ψυγείο που θα δουλεύει μόνιμα και χωρίς την κάρτα στην υποδοχή. Το άλλο που θέλω να φτιάξω είναι όταν μείνει η είσοδος ανοικτή η κάποιο από τα παραθυρόφυλλα να διακόπτεται η λειτουργεία του κλιματιστικού. Αυτό σκεφτομαι να το υλοποιήσω με παγίδες σαν αυτές του συναγερμού και με ένα δεύτερο ρελέ ράγας στα 12 ή 24 Volt (A1-A2). Σαν πηγή τροφοδοσίας του 2ου ρελέ 12ή 24 Volt AC μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν ανορθωτή σαν αυτόν των θυροτηλεφώνων πχ, υπάρχει κάτι άλλο στην αγορά από αυτό? Επίσης το δεύτερο αυτό ρελέ μπορώ να το εγκαταστήσω στον κεντρικό πίνακα του διαμερίσματος ή πρέπει να εγκαταστήσω και έναν δεύτερο ώστε να μπει μόνο του αυτό το ρελέ με το ανορθωτικό του?

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

για να δουλέψει το σύστημα που θες χρειάζεσαι και το ρελέ GR-47 της ίδιας εταιρείας πέραν του καρτοδιακόπτη που ανέφερες . Αυτός χρησιμοποιείται κατά κόρον σε δωμάτια ξενοδοχείων . Έχει ξεχωριστή εντολή για A/C ,πέραν του φωτισμού, η οποία ελέγχεται μέσω μαγνητικών παγίδων που τοποθετούνται στα κουφώματα . Χρησιμοποιεί χαμηλή τάση για την εντολή των παγίδων ενώ έχει και χρονοκαθυστέρηση όταν αφαιρέσεις την κάρτα (GR-44 που επίσης χρειάζεσαι). Για τις παγίδες όπως στους συναγερμούς , έτσι και εδώ τις βάζεις σε σειρά και χρησιμοποιείς την επαφή ,που οταν είναι κλειστή η πόρτα ή το παράθυρο, είναι και αυτή κλειστή.

 

Άνετα το τοποθετείς σε ένα κλασσικό χωνευτό οικιακό πίνακα. Εγώ χρησιμοποιώ πίνακα δύο σειρών / 24 θέσεων ή μιας σειράς 18 θέσεων για κάθε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου,με όλα τα απαραίτητα υλικά που πρέπει να περιλαμβάνει ο πίνακας (γενικό διακόπτη , γενική ασφάλεια , λυχνία , ΔΔΕ, το ρελέ της κάρτας , και όσες ασφάλειες χρειάζομαι.

Αν τα φορτία που έχεις εγκαταστήσει (εκτός του ψυγείου και του A/C) ,υπάρχει περίπτωση να καταναλώνουν περισσότερο απο 16 Α που αντέχει η επαφή του ρελέ κάρτας, τότε σύνδεσε στην εντολή του φωτισμού , όσα ρελέ ράγας χρειάζεσαι. Απλά μην ξεχάσεις να βάλεις το ψυγείο εκτός της μονάδας αυτής.

Edited by Stavros Perakis
Link to comment
Share on other sites

http://www.olympia-electronics.gr/B17BF1F1.el.aspx

 

είναι το ρελέ της κάρτας , κατέβασε και το pdf που δείχνει τη σύνδεσή του.

Μια συμβουλή μονάχα , όταν το τοποθετήσεις στον πίνακα σου , άφησέ του "αέρα"

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο φαίνεται,και το σημαντικό αν δεν κάνω λάθος είναι οτι μπορεί να μπεί και σε δωμάτια που δεν γίνονται τώρα.Σαν προσθήκη δηλαδή.

Και πόσο κοστιζει κάτι τέτοιο;Κάρτα δηλαδή και το ρελλέ;

Link to comment
Share on other sites

Το ρελέ κάνει κανά 30 €. και ο διακόπτης μαζί με την μαγνητική κάρτα περίπου στα 15 € . Φυσικά βέβαια μπορείς να το βάλεις σε μια οικιακή εγκατάσταση αλλά χρειάζεσαι περισσότερο χώρο στον πίνακά σου , λόγω του ότι θα τοποθετήσεις πέραν το ρελέ της κάρτας , κάποια επιπλέον ρελέ για τα φορτία σου.

Απλά φροντίζεις κάποια κυκλώματα να μην συνδεθούν πάνω σ'αυτό (πχ ψυγείο, συναγερμός, κλπ εφόσον αφορά σπίτι)

Link to comment
Share on other sites

Έχει και η century αντίστοιχο σύστημα.

 

Σχετικά με το A/C, δεν είναι λίγο "άσχημο" να του κόβουμε την τροφοδοσία ενώ δουλεύει; Καταλαβαίνω οτι δεν έχουμε επιλογή, απλά το πάω λίγο παρακάτω..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.