antonissilver Δημοσιεύτηκε February 9, 2009 at 06:07 μμ Δημοσιεύτηκε February 9, 2009 at 06:07 μμ Πιστεύω να έχω γράψει στο σωστό thread, Θα ήθελα να ρωτήσω το έξεις, επειδή ασχολούμε με την μόνωση των κτηρίων πηγαίνω συνέχεια μάλιστα το τελευταίο 10 ήμερο έχω επισκεφτεί 4 υπόγεια τα οποία έχουν σπασμένο δάπεδο στο υπόγειο και αναρωτιέμαι οι συνάδελφοι μηχανικοί δεν έχουν κάνει σωστή μελέτη και σπάνε τα δάπεδα από την πίεση του νερού? είναι υποχρεωτικό βάση κάποιου κανονισμού όταν κάνεις την μελέτη να λάβεις υπόψιν σου την υδροστατική πίεση? Όλα τα υπόγεια που έχω επισκεφτεί και είναι σπασμένα έχουν απλό πλέγμα σαν οπλισμό πράγμα που δεν επαρκεί και σπάει το δάπεδο. Παρακαλώ θα ήθελα τις απόψεις σας και τις γνώμες σας σε ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζω πολύ συχνά θα έλεγα.
Panayiotis Δημοσιεύτηκε February 9, 2009 at 06:43 μμ Δημοσιεύτηκε February 9, 2009 at 06:43 μμ Θα έλεγα ότι η γενική κοιτόστρωση στα υπόγεια είναι αναγκαία αλλά στο θέμα μας. Όταν κάνουμε θεμελίωση με πεδιλοδοκούς ή συνδετήριους δοκούς το πάτωμα δεν μπαίνει στην προσομοίωση. Απλά το πάτωμα εδράζεται επάνω στα δοκάρια αυτά (συνήθως) και στο σημείο έδρασης της πλάκας (μεταξύ των δοκαριών θεμελίωσης) τοποθετείται συμπιεσμένη χαβάρα. Το συνήθεις πάχος πατώματος είναι 20 εκατοστά με σχάρα Φ12/15 μονή ή διπλή. Κάτω από το πάτωμα συνήθως τοποθετούμε υγρομόνωση (ή fondaline ή νάιλον ή κάνουμε δύο στρώσεις μπετόν καθαριότητας και ενδιάμεση στρώση μόνωση κατρόχαρτου με πύρο φωτιάς) και πάνω από την υγρομόνωση 10 εκατοστά μπετόν καθαριότητας. Τώρα για υδροστατική πίεση σε πατώματα δεν το έχω ξανακούσει. εάν τοποθετηθούν 10 εκατοστά μπετόν καθαριότητας το βλέπω απομακρυσμένο.
acnt Δημοσιεύτηκε February 9, 2009 at 06:53 μμ Δημοσιεύτηκε February 9, 2009 at 06:53 μμ Φίλε μου το σπάσιμο των δαπέδων υπογείου ΔΕΝ είναι λόγω υδροστατικής πίεσης. Αν ήταν όπως τα λες, θα έπρεπε να υπάρχει μια...πηγή στου υπόγειο! Όχι, τα δάπεδα υπογείων σπάνε λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών, αλλήλεπίδρασης υπεδάφους-κατασκευής και ελλειπούς οπλισμού σε συνδυασμό όλα αυτά με κακή συμπύκνωση εδάφους. Οι πλάκες αυτές "σχίζουν". Σπάνια "σπάνε" προς τα κάτω. Πολύ πιο σπάνια από το "τίναγμα" προς τα πάνω, το οποίο τα ξαναλέω είναι θέμα συστολοδιαστολών. Κάνουμε και κανέναν αρμό, ε; Αν ποτέ δεις σημάδια υδροστατικής πίεσης, θα ήθελα να μου πεις. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Panayiotis Δημοσιεύτηκε February 9, 2009 at 07:27 μμ Δημοσιεύτηκε February 9, 2009 at 07:27 μμ Φίλε μου το σπάσιμο των δαπέδων υπογείου ΔΕΝ είναι λόγω υδροστατικής πίεσης. Αν ήταν όπως τα λες, θα έπρεπε να υπάρχει μια...πηγή στου υπόγειο! Όχι, τα δάπεδα υπογείων σπάνε λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών, αλλήλεπίδρασης υπεδάφους-κατασκευής και ελλειπούς οπλισμού σε συνδυασμό όλα αυτά με κακή συμπύκνωση εδάφους. Οι πλάκες αυτές "σχίζουν". Σπάνια "σπάνε" προς τα κάτω. Πολύ πιο σπάνια από το "τίναγμα" προς τα πάνω, το οποίο τα ξαναλέω είναι θέμα συστολοδιαστολών. Κάνουμε και κανέναν αρμό, ε; Αν ποτέ δεις σημάδια υδροστατικής πίεσης, θα ήθελα να μου πεις. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Και μετά σου λένε πάρε σπίτι από Developer.
acnt Δημοσιεύτηκε February 10, 2009 at 06:07 πμ Δημοσιεύτηκε February 10, 2009 at 06:07 πμ Τί εννοείς ακριβώς;
Panayiotis Δημοσιεύτηκε February 10, 2009 at 06:49 πμ Δημοσιεύτηκε February 10, 2009 at 06:49 πμ Τί εννοείς ακριβώς; Έτοιμο σπίτι με το κλειδί στο χέρι. Δηλαδή αυτός το χτίζει (o developer - κτίζει και πουλά) αυτός το επιβλέπει (εάν το επιβλέπει).
ilias Δημοσιεύτηκε February 10, 2009 at 08:21 πμ Δημοσιεύτηκε February 10, 2009 at 08:21 πμ Θα συμφωνήσω με τον acnt, το πρόβλημα κυρίως προκύπτει από την κακή συμπύκνωση του εδάφους σε συνδιασμό με τον ελλείπη οπλισμό (συνήθως βάζουν πλέγμα #Τ131).
antonissilver Δημοσιεύτηκε February 12, 2009 at 10:58 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε February 12, 2009 at 10:58 πμ Φίλε μου το σπάσιμο των δαπέδων υπογείου ΔΕΝ είναι λόγω υδροστατικής πίεσης. Αν ήταν όπως τα λες, θα έπρεπε να υπάρχει μια...πηγή στου υπόγειο! Όχι, τα δάπεδα υπογείων σπάνε λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών, αλλήλεπίδρασης υπεδάφους-κατασκευής και ελλειπούς οπλισμού σε συνδυασμό όλα αυτά με κακή συμπύκνωση εδάφους. Οι πλάκες αυτές "σχίζουν". Σπάνια "σπάνε" προς τα κάτω. Πολύ πιο σπάνια από το "τίναγμα" προς τα πάνω, το οποίο τα ξαναλέω είναι θέμα συστολοδιαστολών. Κάνουμε και κανέναν αρμό, ε; Αν ποτέ δεις σημάδια υδροστατικής πίεσης, θα ήθελα να μου πεις. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό που λες είναι μία άποψη που την έχω σκεφτεί αλλά πώς γίνεται να σπάει μόνο όταν η στάθμη του νερού είναι σε υψηλά επίπεδα?(και να μην σπάει από υδροστατική πίεση), εάν θέλεις εξήγησε μου λίγο αναλυτικά μιας και είμαι μηχανολόγος και όχι πολιτικός. Σίγουρα όμως για να σπάει το δάπεδο σε ένα υπόγειο θα είναι από ελλειπή οπλισμό, και μαζί με τη υδροστατική πίεση και τις συστολοδιαστολές να συμβαίνει αυτό. Σχεδόν όλα τα δάπεδα ή τα περισσότερα είναι σπασμένα προς τα επάνω δηλαδή έχει σηκωθεί το δάπεδο, και τα ραγίσματα είναι σε Χ δηλαδή από διατμητικές δυνάμεις? Επίσης κατά την μελέτη ενός υπογείου ο στατικός μηχανικός είναι υποχρεωμένος να εξετάζει την υδροστατική πίεση? (βάση κανονισμού?). Τι εννοείται με το πλέγμα #Τ131 , πια είναι η διάταξη του? Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!!!!
acnt Δημοσιεύτηκε February 12, 2009 at 12:23 μμ Δημοσιεύτηκε February 12, 2009 at 12:23 μμ Α, μάλιστα το λύσαμε το μπέρδεμα... Γιαυτό είπα από την αρχή "θα έπρεπε να υπάρχει πηγή στο υπόγειο"... Κοίτα, άλλο υδροστατική πίεση και άλλο το λεγόμενο pore water pressure το οποίο είναι ιδιότητα το εδάφους. Κατά μία έννοια είναι υδροστατική πίεση αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το υπέδαφος. Σε περίπτωση δηλ που είχες βράχο με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα (αν και λίγο απίθανο) τότε αυτή η πίεση δεν θα ασκούταν. Συνήθως σε κορεσμένα αργιλικά εδάφη συμβαίνει αυτό που λες, αλλά το ξανατονίζω, εγώ το κατατάσσω στην αλληλεπίδραση εδάφους-κατασκευής. Τότε ναι, είναι μια πιθανότητα αν και λίγο δύσκολο να ασκήσει τέτοιες πιέσεις επειδή παρεμβάλλεται η θεμελίωση. Το Τ131... Δες εδώ.
antonissilver Δημοσιεύτηκε February 12, 2009 at 01:27 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε February 12, 2009 at 01:27 μμ Τώρα διάβασα και για το φαινόμενο pore water pressure (http://en.wikipedia.org/wiki/Pore_water_pressure) και κατάλαβα, όμως αυτό δεν πρέπει να υπολογίζεται ώστε να μην σπάει το δάπεδο?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα