Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όταν η έκθεση αυτοψίας έχει μικροδιαφορές με την υπάρχουσα κατάσταση. . .


logovi

Recommended Posts

Θα ήθελα να σας επισημάνω ένα  θέμα  που  απασχολεί  και ταλαιπωρεί εκατοντάδες πολίτες, αλλά  και την Διοίκηση (Πολεοδομίες, Διοικητικά Δικαστήρια ).  
Συγκεκριμένα : Με τις Δηλώσεις ένταξης  στους Ν. 4014/11 & 4178/13, έχοντας ολοκληρωθεί  οι διαδικασίες  και εξοφληθεί τα πρόστιμα,  νομιμοποιήθηκαν  και χορηγήθηκαν  οι  Βεβαιώσεις  από το  ΥΠΕΚΑ για Περαίωση  της Διαδικασίας Υπαγωγής στον Ν.4178/13, καθώς  και οι βεβαιώσεις  για τη σύνδεση  με τα δίκτυα  κοινής ωφέλειας.  Στη συνέχεια, όπως υπαγορεύει  το άρθρο 25 του Ν.4178/13, τα ανύσπρακτα  βεβαιωθέντα ποσά προστίμων  διαγράφονται και η Υπηρεσία Δόμησης  εκδίδει  πράξη  ακύρωσης  των προστίμων και την αποστέλλει στην αρμόδια Φορολογική  Αρχή. Η  Υπηρεσία  Δόμησης όμως, όταν βλέπει μια διαφορά  μεταξύ της Έκθεσης  Αυτοψίας (που μπορεί να έχει γίνει προ πολλών ετών) και της δηλούμενης  πραγματικής κατάστασης (έστω και μικρής), δεν αποστέλλει στην φορολογική  αρχή την πράξη  ακύρωσης, με αποτέλεσμα να «τρέχουν»  τα πρόστιμα.  Αρνείται δε, να κάνει  αυτοψια, ίσως και να μην έχει το δικαίωμα (για ευνόητους λόγους), αλλά προτρέπει να παραπεμφθεί  η υπόθεση  στο  ΣΥΠΟΘΑ.  Η  υπηρεσία όμως  αυτή  έχει υποθέσεις που χρειάζεται 2-3 χρόνια για να τις διεκπεραιώσει,  με αποτέλεσμα να τις απορρίπτει σιωπηρώς (ως είθισται) και να τις  φορτώσει  στα Διοικητικά Δικαστήρια με τεράστιο  κόστος - χρόνο κ.λπ.  Αναμένοντας τις γνώσεις και τις απόψεις σας.

 

 



Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς "μικρή διαφορά". Η ΥΔΟΜ καταρχάς για να διαγράψει τα πρόστιμα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα αυθαίρετα που περιγράφονται στην έκθεση αυτοψίας έχουν συμπεριληφθεί στη δήλωση υπαγωγής.

Είναι σαφές ότι η δήλωση δεν μπορεί να είναι καρμπόν της έκθεσης αυτοψίας καταρχάς μπορεί να υπάρχουν και επιπλέον αυθαίρετες κατασκευές.

Αν η έκθεση αυτοψίας έγραφε άυθαίρετες 3 αποθήκες 200τμ κι εγώ πάω μια δήλωση 1WC και 1 στέγαστρο προφανώς κάπου υπάρχει θέμα.

Αν μιλάμε όμως ότι η αυτοψία έλεγε πχ ημιυπαίθριος 28τμ κ εγώ μέτρησα και τακτοποίησα 27τμ προφανώς και οφείλει να το δεχτεί!

Άλλωστε και το έχω ξανααναφέρει η ευθύνη της δήλωσης υπαγωγής και του τρόπου υπολογισμού του προστίμου βαρύνει αποκλειστικά τον μηχανικό που την έκανε. Οι υπηρεσίες οφείλουν να ελέγχουν απλά και μόνο ότι έχουν συμπεριληφθεί όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και τίποτα παραπάνω. Εμ έχουνε μεταφερθεί όλες οι ευθύνες στους ιδιώτες μηχανικούς εμ δε σε αφήνουν να προχωρήσεις!

 

Ωστόσο για να σου απαντήσω αν έχεις δίκιο (κατά τη γνώμη μου πάντα) θα έπρεπε να μας δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες για την περίπτωσή σου

Link to comment
Share on other sites

Η αυτοψία έγινε προ 30ετίας (οικ. άδεια 1983) για ένα δώμα  πολυκατοικίας με στέγη (απόληξη κλιμακοστασίου συν 12 τ.μ. εκτός ΣΔ). Στο χώρο αυτό κάτω από τη στέγη, σε τμήμα ιδιόκτητο υπάρχει αυθαιρεσία, λόγω ύψους στον κορφιά (2,50 μ.) και αλλαγή χρήσης σε κατοικία. Το  τμήμα το κοινόχρηστο δεν έχει καμιά αυθαιρεσία (ύψος  2 μ.).  Και οι δυο χώροι έχουν βεράντες (μη σκεπασμένες). Στην αυτοψία (σ'ένα σκίτσο απλοϊκό)  καταγράφηκε αυθαίρετο  όλο το δώμα,  δηλαδή  το ιδιόκτητο και το κοινόχρηστο τμήμα, καθώς και οι βεράντες,  κάτω από τη στέγη ( όλο το περίγραμμα της στέγης,Ως κλειστο, χωρίς φωτισμό και αερισμό.[] Σε αεροφωτογραφίες του ΓΥΣ, καθώς και του ΟΚΧΕ, διαφορετικών χρονολογιών οι βεράντες φαίνονταΙ οτι ειναι ανοικτές.

 

Η τακτοποίηση με το Ν. 4014 και 4178, έγινε για το τμήμα το ιδιόκτητο, τα υπόλοιπα (150 τ.μ) δεν είναι αυθαίρετα. Οι διαφορές είναι μεγάλες και η Υπ. Δομ. δεν δέχεται να κάνει νέα αυτοψία, και προτείνει να παραπεμφθεί η υπόθεση στο ΣΥΠΟΘΑ. Το ΣΥΠΟΘΑ όμως, θα κάνει  αυτοψία ?  ἠ  θα αποφασίσει βάσει των προσκομιζομένων εγγράφων ? ή θα το απορρίψει για να πάει η υπόθεση στα διοικητικά Δικαστήρια ? . . .  Τα πρόστιμα όμως συνεχίζουν να τρέχουν . . .  

Link to comment
Share on other sites

Σε παρομοια περιπτωση που ειχα με διαφορα στην επιφάνεια ενος αυθαιρετου στεγαστρου της ταξης του 10% ξεπεραστηκε με μια υπευθυνη δηλωση.

 

Η περιπτωση σου ισως ειναι λιγο διαφορετικη για την βεραντα που λες οτι φαινοταν κλειστη στην εκθεση κι οτι ειναι ανοιχτη.Ισως να την εβαζες κι αυτην στον νομο σαν να κατεδαφιστηκε αυθαιρετα και να ξεμπερδευεις γρήγοροτερα.

Link to comment
Share on other sites

Η κατεδαφιση ειναι μια λυση για τις βεραντες , με το κοινοχρηστο τμημα της στεγης που ειναι νομιμο  ,τι γινετε ?  Η ΥΠ.ΔΟΜ εχει το δικαιωμα να κανει νεα αυτψια η οχι . Αν οχι πως θα προχωρησει η υποθεση , Γνωριζει καποιος ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.