Jump to content

danaikaterina

Συντονιστής
 • Content Count

  2,554
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  26

Everything posted by danaikaterina

 1. Το πρόβλημα συνήθως δεν είναι στην υπαγωγή καθαυτή, βρίσκεται ένας τρόπος να γίνει στο άρθρο 98. Το πρόβλημα είναι στη μεταβίβαση που συνήθως ακολουθεί και αυτή εξακολουθεί να θέλει συναίνεση. Διότι το ότι σου δίνει ο 4495 τη δυνατότητα να ρυθμίσεις κάτι δεν σημαίνει και ότι σου ανήκει πλέον. Άρα κολλάει μετά στο ιδιοκτησίακό. Αν σε απασχολεί απλώς η τακτοποίηση μπορέις με το 98.5 αν η κατάληψη έχει γίνει από κατασκευής ή υφισταται σε όλους τους ορόφους (αν ισχύουν και τα 2 υποτίθεται ότι μπορείς μετά να κάνεις μονομερή τροποποίηση της σύστασης, κανείς δεν ξέρει πώς και κανείς δεν έκανε) ή ακόμη απλώς με τό 98.9 επειδή το ιδιοχρησιμοποιεί.
 2. Η κάθε ιδιοκτησία είναι ανεξάρτητη, Το ότι τυγχάνει ένας ιδιοκτήτης να κατέχει και άλλες ιδιοκτησίες στο ιδιο κτίριο είναι τυχαίο. Θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες να είναι άλλοι. Δεν θα αναρρωτιώσουν τότε αν πρέπει να ασχοληθείς και με τις δικιές του ιδιοκτησίες. Ρυθμίζεις κανόνικα όποια θέλεις. (Για την ακρίβεια ακόμη και να ήθελε και τις 3 να τακτοποιήσει εγώ πάλι θα έκανα 3 ξεχωριστές δηλώσεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι το σωστό.)
 3. Και τα 2. Πρόστιμο ανέγερσης τετραγωνικά x τιμή ζώνης της περιοχής και πρόστιμο διατήρησης 50% του προστίμου ανέγερσης για κάθε χρόνο μέχρι να κατεδαφιστεί. Πολύ φιλικά ένα τελευταίο πράγμα θα πω: Ου μπλέξεις!
 4. Καταρχάς αυτό δεν ισχύει ετσι απλά και έχει συζητηθεί πολλάκις στο φόρουμ. Είναι ενα γνωστό παραμύθι που αραδιάζουν οι κατασκευαστές αυτών των πατεντών προκειμένου να τα πουλήσουν σε καημένους ή κουτοπόνηρους ιδιοκτήτες. Και δευτερευόντος είναι άλλο το γεγονός ότι σαφώς τέτοιες κατασκευές υφίστανται (δυστυχώς) και άλλο το να γίνεται σοβαρή ερώτηση για την εφαρμογή τους από μηχανικό.
 5. Το θέμα των νομιμοποιήσεων έχει συζήτηθεί πολλές φορές, αν ψάξεις στα σχετικά νήματα θα βρείς διάφορες απόψεις. Νομίζω ακόμα ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Τη δική μου άποψη την έχω αναφέρει εδώ: Καλύτερα να κάνεις μια ερώτηση και στην ΥΔΟΜ της περιοχής σου.
 6. Ρε παιδιά συγγνώμη τι συζητάμε; ότι θα πάρουμε δηλαδή ένα βαγόνι τρένου και θα το βάλουμε πάνω στην ταράτσα ενός κτιρίου; Και θα μένει κάποιος εκεί;
 7. Ναι, η συνένωση θα αρθεί με νόμιμο τρόπο. Θα εκδοθεί άδεια για κατασκευή τοίχου. Όπως θα λειτουργούσε και στην περίπτωση που είχε γίνει νόμιμα η συνένωση με ΕΕΜΚ και μετά ήθελαν να τα χωρίσουν. Το κύρος της τακτοποίησης δεν επηρρεάζεται σε καμία περίπτωση. Όπως δεν επηρρεάζεται και από οποιαδήποτε μελλοντική εργασία μπορεί να γίνει νόμιμα σε ακίνητα που έχουν ρυθμιστεί. Το ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά είσοδος στο 1 από τα 2 ακίνητα είναι όντως ένα θέμα. Αν θέλεις θα μπορούσε και η μη υλοποίηση της εισόδου να υπολογιστεί ως αυθαιρεσία. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί έτσι, πιθανόν αν έβγαινέ άδεια για λειτουργική συνένωση να επιτρεπόταν παράλληλα να κλειστεί η μια είσοδος. Φυσικά όταν και αν αποφασίσουν να τα χωρίσουν θα πρέπει στην άδεια να διανοιχτεί και νέα είσοδος για το υπόγειο που δεν έχει. Πάντως επιμένω στην άποψή μου ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή δήλωση υπαγωγής για οριζόντιες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε 2 διαφορετικά ακίνητα. Καλημέρα
 8. Μπορέις, αν όντως κάνεις νέα αυτοψία σήμερα. Ή τέλος πάντων αν είσαι βέβαιος ότι η υφιστάμενη κατάσταση σήμερα ταυτίζεται με τα σχέδια που υποβάλεις.
 9. Είναι σαφές μετά από τόσα χρόνια ότι οι (καθαρά εισπρακτικοί) νόμοι των αυθαιρέτων δεν λαμβάνουν υπ'όψιν την πολυπλοκότητα όλων των περιπτώσεων. Ειδικά όταν εμπλέκεται το ιδιοκτησιακό τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα. Παρόλα αυτά δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ορθή την κοινή υπαγωγή 2 ανεξάρτητων ιδιοκτησιών που βρίσκονται σε διαφορετικά ακίνητα. Πρέπει κάθε δήλωση να γίνεται ξεχωριστά, να συμπεριλαμβάνεται στις παραβάσεις η αυθαίρετη λειτουργική συνένωση και να περιγράφεται αναλυτικά στην τεχνική έκθεση η υφιστάμενη κατάσταση. Και αυτό διότι τα ακίνητα ιδιοκτησιακά διατηρούν την αυτοτέλειά τους. Μπορεί άνετα μελλοντικά να αρθεί η λειτουργική συνένωση με την κατασκευή τοίχου πχ και να πουληθεί η μια από τις 2 ιδιοκτησίες. Σε περίπτωση που υπάρχει κοινός στατικός φορέας εννοείται ότι θα εκπονείται μια κοινή τεχνική έκθεση/μελέτη η οποία θα υποβάλλεται και στις 2 δηλώσεις. Προσωπικά μου έχει τύχει ακριβώς αντίστοιχη περίπτωση. 2 όμορες οικοδομές με 2 διαφορετικές οικοδομικές άδειες με σταθμό αυτοκινήτων στο υπόγειο. Στην πράξη οι 2 ιδιοκτησίες συνενώθηκαν και λειτουργούν ως ενιαίος σταθμός αυτοκινήτων. Η μόνη διαφορά είναι ότι υπάρχει είσοδος με ράμπα και στα 2 υπόγεια (απλώς η μια από τις 2 έχει πρακτικά αχρηστευθεί). Έκανα όπως είπα και παραπάνω 2 ξεχωριστές δηλώσεις και συμπεριέλαβα τη λειτουργική συνένωση στον αναλυτικό περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση στην τεχνική έκθεση. Σχεδίασα μια ενιαία κάτοψη και στην κάθε δήλωση είχα διαγραμμισμένο κάθε φορά το τμήμα της όμορης ιδιοκτησίας ωστε να φαίνεται και ποιο κομμάτι ανήκει σε αυτήν αλλά και πως είναι η πραγματική κατάσταση. Μετά την υπαγωγή (και με την προϋπόθεση ότι επιτρέπεται κατά τα άλλα) θεωρώ πως θα μπορείς να εκδόσεις 2 ξεχωριστές άδειες για αλλαγή χρήσης στο καθε ακίνητο διατηρώντας την (τακτοποιημένη πλέον) λειτουργική συννένωση.
 10. Προφανώς και έγινε για φορολογικούς λόγους. Δεν ξέρω πότε θα καταλάβουν κάποιοι ότι τέτοιες εξυπνάδες για να γλιτώσουν κάτι σήμερα θα τους κοστίσουν πολλαπλάσια αυριο. Μία λύση υπάρχει στην περίπτωσή σου. Του λες να διορθώσει το Ε9 του ως προς τα τετραγωνικά και ως προς τη χρήση του κτιρίου και αφού στο προσκομίσει σε συνδυασμό με την αεροφωτογραφία που λες ότι φαίνεται ολόκληρο το κτίριο προ του 75 μπορείς να προχωρήσεις με την υπαγωγή ως κατηγορία 1.
 11. Τίποτα δεν καταργείται. Μιλάμε για 2 διαφορετικούς νόμους. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές οι διατάξεις που αφορούν την έκδοση άδειας δεν ταυτίζονται πάντα με τις διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών.
 12. Το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης που δίνει η ΑΣΠΑΙΤΕ (αλλά και άλλες σχολές) απαιτείται αν θέλεις να εργαστείς ως καθηγητής σε δημόσια σχολεία. Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει καμία υποχρέωση. Τώρα βέβαια αν το ζητάει συγκεκριμένος εργοδότης ή αν το εκτιμούν ως προσόν είναι άλλο θέμα.
 13. Το ποσοστο αυτό γενικά αφορά την προσμέτρηση ή όχι στο συντελεστή δομησης κατά την έκδοση άδειας. Για τον υπολογισμό του προστίμου αυθαιρέτου όλα τα πατάρια που συνδέονται λειτουργικά με τον υποκείμενο όροφο υπολογίζονται με μειωτικό συντελεστή ανεξαρτήτως εμβαδού. Στην εγκύκλιο 2 αναφέρεται "Όσον αφορά τους εσωτερικούς εξώστες και τις σοφίτες, ελλείψει σχετικής αναφοράς στον ν.1577/85, θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις των ορισμών των παρ. 28 και 81 του άρθρου 2 του ν.4067/12, ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους."
 14. Συμφωνώ με τον kan62. Εφόσον ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα πρασιάς, στο πρόσωπο του οικοπέδου δεν υπάρχει καμμία υποχρέωση τήρησης δ. Το κτίριο μπορεί να κατασκευάζεται είτε σε επαφή με την οικοδομική γραμμή είτε ενδότερα σε οποιαδήποτε απόσταση. Έχεις απλώς μετακίνηση σε σύννομή θέση -> κατηγορία 3.
 15. Πολύ σωστα όπως σου είπε ο Δημήτρης παραπάνω. Μπορείς να δώσεις άτυπα τα σωστά τ.μ. σε λογιστή και συμβολαιογράφο ώστε να γίνει με αυτά η αποδοχή και να μην χρειάζεται μετά την υπαγωγή να κάνετε διορθώσεις και λοιπά. Αφόυ γίνει η αποδοχή και με εντολέα πλέον την κόρη προχωράς την υπαγωγή στον 4495. Φυσικά όλα αυτά αφού εξασφαλιστείς πρώτα με κάποιο συμφωνητικό ή προκαταβολή για να μην αλλάξουν ξαφνικά γνώμη για την υπαγωγή μετά την αποδοχή..
 16. Έλεος πια.. 4 χρόνια έχουν περάσει και ακόμα μας ταλαιπωρούν με αυτό το ΕΜΠ. Δες και αυτά.20180119 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΜΠ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.pdf20171013 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΣΜΕΔΕ ΕΜΠ.pdf
 17. Εμένα άλλο με προβλημάτισε στο ερώτημά σου. Είπες ότι ήταν μια αποθήκη που έγινε κατάστημα. Και τακτοποιήθηκε σαν κατηγορία 1??? Πώς??
 18. Για ποιό λογο χρειαζεσαι έγκριση Αρχαιολογίας; Αν ανήκεις στις παρακάτω περιπτώσεις: "ε) κατασκευές και εργασίες σε μνημεία χαρακτηρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στ) κατασκευές και εργασίες σε διατηρητέα κτίρια χαρακτηρισμένα από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζ) ανέγερση ή προσθήκη σε οικόπεδα ή γήπεδα εντός προστατευόμενων περιοχών και ζώνης προστασίας, όπως αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, εθνικά πάρκα και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές" σύμφωνα με το 4495 πας όντως κατηγορία 1. Δεν ξέρω σε τι αναφέρεται αυτή η απόφαση που παραθέτεις. *edit τώρα είδα ότι εννοείς την ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/105605/3990/2019 στο παρον θεμα. Ναι, αν αυτό που χρειάζεσαι από την Αρχαιολογία είναι απλώς μια έγκριση εκσκαφών και δεν είσαι σε προστατευόμενη περιοχή δεν πας στην κατηγορία 1 (να δείξεις την απόφαση στην ΥΔΟΜ) και ξεκάθαρα δεν απαιτείται να έχεις να λάβει απο πριν τις εγκρίσεις στη φάση της βεβαίωσης όρων δόμησης. Απλώς ορίζει η ΥΔΟΜ ποιες θα είναι οι απαιτούμενες εγκρίσεις όταν θα πας για την έκδοση άδειας.
 19. Ότι να ναι. Σε ποια ΥΔΟΜ στο ζητάνε αυτό; Ίσα ίσα, με τη βεβαίωση όρων δόμησης ορίζεται ποιες εγκρίσεις θα απαιτηθούν κατα την έκδοση της άδειας.
 20. Το ύψος το κτιρίου σου λοιπόν μετριέται από τη στάθμη του εδάφους μέχρι το τέλος του τοίχου της χαμηλότερης πλευράς για να το πώ πιο περιγραφικά. Αυτό που στο σκαρίφημά σου φαίνεται με κόκκινο. Το υπόλοιπο είναι το ύψος της στέγης.
 21. ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.pdf Βρήκα στο αρχείο μου αυτο αν σε βοηθάει.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.