Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύγκριση φορολογίας μηχανικού με ΑΠΥ και μηχανικού-μισθωτού


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Θα ήθελα αν γίνεται να κατατοπιστώ για κάποια θέματα φορολογίας. Ήδη έχω στα χέρια μου κάποια .pdf από το ΤΕΕ κι ελπίζω να βγάλω άκρη από εκεί.

 

Το ερώτημα μου είναι αν η φορολογία του ελεύθερου επαγγελματία είναι μεγαλύτερη από του μισθωτού.

 

Και για να το κάνουμε και λίγο πιο τεχνικό το θέμα

Έστω ότι κάποιος δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα από αυτό της κύριας εργασίας του.

 

Ως μισθωτός, με τον ΦΜΥ που αποδίδει η εταιρία στην Εφορία, έχει καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις; Έχουμε πίνακες που λένε πόσος είναι αυτός ο ΦΜΥ;

 

Με ΔΠΥ, με την παρακράτηση του 20% και την απόδοση του ΦΠΑ, θα χρειαστεί να έχει κι άλλα παρε-δώσε με την Εφορία;

 

Έχω μπερδευτεί λίγο με αυτά που λένε για το όριο του αφορολόγητου...Τι είναι αυτό; Για τους μισθωτούς είναι μεγαλύτερο από τους ελεύθερους επαγγελματίες; Τι πάει να πει ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας φορολογείται για το 60% των απολαβών του;

 

Τυχόν έξοδα που εκπίπτουν από την φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνουν ουσιαστική διαφορά στον φόρο;

 

 

Eχω βρει αυτούς τους πίνακες για φορολογικά κλιμάκια:

http://www.supportonline.gr/main.php?id=177

 

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες εφαρμόζεται όντως φέτος ο δεύτερος πίνακας; Μπορεί κάποιος να δώσει ένα απλό παραδειγμα; Τι ισχύει για αυτό το 60% φορολογητέο εισόδημα που ακούω συνέχεια για τους ελ.επαγγελματίες;

 

Ευχαριστώ

 

όταν θες να προσθέσεις κάτι δεν χρειάζεται να κάνεις 2ο πόστ. Απλά πατάς το κουμπάκι κάτω δεξιά που λέει "edit" και προσθέτεις ότι θες. Τηρούμε τους κανόνες συμμετοχής συνάδελφε. Αν χρησιμοποιήσεις την αναζήτηση και διαβάσεις 2-3 θέματα εδώ μέσα θα σου λυθούν πολλές απορίες. Δες και στα downloads για σχετικά έγγραφα και νομοθεσία.

TheoTDM900

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σου, πρέπει να επισημάνω ότι ο παρακρατηθείς φόρος 20% επί της καθαρής αξίας επιστρέφεται από το κράτος εφόσον με τη φορολογική σου δήλωση υποβάλλεις βεβαίωση του εργοδότη ότι παρακρατήθηκε ο φόρος αυτός από όλα τα ΔΠΥ σου.

Link to comment
Share on other sites

EngXanthi, ο φόρος σου παρακρατείται και μετά τη φορολογική σου δήλωση υπολογίζεται ο φόρος που χρειάζεται να πληρώσεις, οπότε ανάλογα σου επιστρέφονται χρήματα (ή σου ζητούνται κι άλλα). Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι σου κρατείται το 20% και μετά σου επιστρέφεται στο ακέραιο :Ρ

 

Τheo, sorry για τα διπλά μηνύματα θα το έχω υπόψιν. Επίσης, έχω κάνει την έρευνά μου προτού ανοίξω νέο θέμα, ωστόσο δεν είναι και πρακτικό για μένα να διαβάζω το κάθε σχετικό ή μη thread ;)

Link to comment
Share on other sites

1) Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι σου κρατείται το 20% και μετά σου επιστρέφεται στο ακέραιο :Ρ

 

2) ωστόσο δεν είναι και πρακτικό για μένα να διαβάζω το κάθε σχετικό ή μη thread ;)

 

1) κακώς έχουν τέτοια εντύπωση.

 

2) Κατερίνα επιμένω ότι αν διαβάσεις όλα τα σχετικά ποστς δεν θα έχεις απορίες.

Από την άλλη κατάλαβε και αυτό που θα σου πω:

- Η λειτουργία των φόρουμς δεν είναι ερωτώ-απαντώ.

- Γράφουν όλοι και κάποιος που θέλει να μάθει, διαβάζει.

- Και τεχνικά δεν είναι δυνατόν ο καθένας να ρωτάει και να περιμένει προσωπική απάντηση. Σκέψου να γινόνταν αυτό για 13.000μέλη και για 10 θέματα που αφορούν κάθε μέλος. Μήπως να νοικιάζαμε τους servers tou rapidshare μετά ?

- Επίσης είναι προσβλητικό εμμέσως αυτό που λες και για σένα αλλά και για όσους δαπανούν ώρες εδώ μέσα. Στο εξηγώ με όλη την καλή και συναδελφική διάθεση. Κάποιοι διαβάζουν και αφιερώνουν χρόνο να απαντήσουν , εκεί που πρέπει, όπως πρέπει. Εσύ τι δηλώνεις δλδ λέγοντας δεν μου είναι πρακτικό ? Γιατί στους άλλους είναι ? Μήπως διαφέρεις ? Όλοι την ίδια δουλειά και τον ίδιο φόρτο έχουμε και πονάμε το συνάφι μας και τρέχουμε να γράψουμε 2 αράδες στον συνάδελφο.

 

Εν ολίγοις και εμένα θα μου ήταν πιο πρακτικό να με πάρει από το χεράκι η μαμά μου και να μου ανοίξει το κεφάλι και να μου τα φυτέψει αλλά στο σήμερα δε γίνεται. Είμαστε επαγγελματίες και έτσι πρέπει να λειτουργούμε Κατερίνα. Μελετώ - Διερωτάμαι - Αποφασίζω - Πράττω. Με επαγγελματική υπευθυνότητα.

 

Με αυτά που σου γράφω θέλω να σε ωθήσω στο να τα διαβάσεις και να γίνουν κτήμα σου, χωρίς μελλοντικά να είσαι πάλι χωρίς βάσεις σε αυτά που ξέρεις.

 

Αιντε και σου απαντάω ......60% για παροχή υπηρεσιών και 20% επ' αυτού προσάυξηση.

Τι κατάλαβες ? Λίγα.

Αν διαβάσεις όμως, τα θέματα και τις παραπομπές σε νομοθεσία και νομολογία θα γίνουν απολύτως κτήμα σου οι γνώσεις αυτές.

 

Συναδελφικά

TheoTDM900:cool:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Theo,

 

Ευχαριστώ καταρχήν για την αναλυτική απάντηση. Ως συντονιστής που είσαι κάνεις καλά που τα επισημαίνεις όλα αυτά, για να είναι το φόρουμ πιο πρακτικό και για αυτούς που κυρίως μπαίνουν για να ρωτήσουν, αλλά και για αυτούς που κυρίως απαντούν (ένας εκ των οποίων και εσύ κρίνοντας από τον αριθμό των πόστ σου).

 

Επίσης, η προσπάθειά των συντελεστών του φόρουμ να το φτιάξουν και να το διαχειρίζονται είναι αξιέπαινη και πράγματι το φόρουμ έχει καλύψει ένα μεγάλο κενό. Προσωπικά χάρηκα που ανακάλυψα την κοινότητα τώρα που μπαίνω και εγώ στον επαγγελματικό στίβο. Διαφορετικά η απόκτηση της πληροφορίας θα ήταν πολύ πιο χρονοβόρα και επίπονη..Έχω αρχίσει μάλιστα και να την 'διαφημίζω' σε άλλα φόρα όπου συμμετέχω.

 

Ωστόσο, και για να συμπληρώσω το τετράπτυχό σου "Μελετώ - Διερωτάμαι - Αποφασίζω - Πράττω", τα στάδια αυτά δεν πρέπει πάντα να ακολουθούν το μοντέλο cascade, αλλά υπάρχουν και iterative processes ενδιάμεσα (να πω και την αγγλικούρα μου). Όταν αρχίζω εν προκειμένω αυτό thread, δεν είναι γιατί χρειάζεται να γίνω ατσίδα στα φορολογικά -όπως κάποιοι παλιοί καραβανάδες πολιτικοί μηχανικοί. Η ενδελεχής μελέτη νόμων και διαταγμάτων κλπ, δεν με εξυπηρετεί, ούτε έχω χρόνο για αυτήν, όταν πχ έχω να πάρω να πάρω άμεσα μία απόφαση. Ωστόσο, κάποιος που μπορεί να μου απαντήσει σε αυτό το φόρουμ, ενδεχομένως να ρίξει φως στην υπόθεση πολύ άμεσα.

Οποιαδήποτε αξιόπιστη πληροφορία συλλέξω μπορεί να με βοηθήσει να συμπληρώσω την εικόνα που έχω ήδη αποκτήσει με την δικιά μου μελέτη. Να είσαι σίγουρος ότι δεν κάνω κατάχρηση της καλής διάθεσης όσων κυρίως απαντούν σε αυτό το φόρουμ (και σίγουρα όχι των πόρων του server όπου φιλοξενείται το φόρουμ :Ρ) κι ότι ήδη έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο για να διαβάσω πολλά άλλα thread (με όχι ίσως αντίστοιχα καλή απόδοση).

 

Καλή συνέχεια στην προσπάθεια κ όπου μπορούμε κι εμείς που δεν είμαστε ακόμη εξπέρ του χώρου θα συμβάλλουμε

 

Φιλικά

Κ.

Link to comment
Share on other sites

"ο παρακρατηθείς φόρος 20% επί της καθαρής αξίας επιστρέφεται από το κράτος"

 

Δεν θυμάμαι να ανέφερα ότι επιστρέφεται "ακέραιος" ο φόρος 20%, μην παρερμηνεύεις. Αν θέλουμε να το δούμε λογιστικά, ο φόρος επιστρέφεται ακέραιος. Αν ο παρακρατηθείς είναι π.χ. 5000 ευρώ, το κράτος σου τα επιστρέφει στο ακέραιο. Απλά δεν πρόκειται να μείνουν στην τσέπη σου, γιατί θα πληρώσεις φορολογία επί του εισοδήματος. Το ΥΠΟΙΟ, επειδή είναι εξπέρ στα μαθηματικά, σε βγάζει από τη δύσκολη θέση και φροντίζει να σου αφαιρέσει το φόρο εισοδήματος (που πρέπει έτσι κι αλλιώς να πληρώσεις) από την επιστροφή φόρου. Για εμάς δουλεύει...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.