Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανικός, ελ. επαγγελματίας με 41 συντάξιμα χρόνια θα λαμβάνει 679 ευρώ σύνταξη...


brakon

Recommended Posts

οι εισφορές υπέρ του Τσμεδε από δημόσια και ιδιωτικά έργα συνεισέφερε μόνο το 2-3% στα αποθεματικά του ταμείου.

 

Που το βασίζεις αυτό? Έχεις στοιχεία? Έχω πολλές αμφιβολίες, γιατί σε όσες συζητήσεις περί ασφαλιστικού σε έχω διαβάσει, οι τοποθετήσεις και οι απορίες σου δείχνουν ότι έχεις σημαντικό έλλειμα πληροφόρησης. Κοινώς αγνοείς θεμελιώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις-σημερινές και του παρελθόντος-και επιπλέον και τα επίπεδα εισφορών και παροχών.

 

Πρέπει να ξεκαθαριστεί: οι εισφορές των εργαζομένων μόνες τους, υπολείπονταν σημαντικά των παροχών. Και όχι μόνο των μηχανικών. Δεν υπήρχε ο παραμικρός ορθολογισμός στο σύστημα. Μην υπερασπιζόμαστε κάτι εκτός λογικής. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της δημοσιονομικής κατάρευσης. Απλά δείτε τους κρατικούς προϋπολογιμούς της τελευταίας δεκαετίας. Στο ασφαλιστικό πήγαινε το μεγαλύτερο τμήμα του δανεισμού.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

το τσμεδε ηταν ευρωστο ταμειο γιατι

 

  • πέραν από τις τακτικές εισοφρές είχαμε και τις έμμεσες (από έργα και μελέτες)
  • Είχε μικρότερες ιατρικές δαπάνες ανά ασφαλισμένο σε σχέση με άλλα ταμεία
  • επίσης οι ασφαλισμένοι αξιώνανε σύνταξη σε μεγαλύτερη ηλικία, πάντα σε σχέση με τα άλλα ταμεία (ας είναι καλά τα πτυχία....)

όσο για την αντιστοιχια εισφορων και παροχων δεν γνωριζω. Θυμαμαι ομως καποιον Γιανιτση και μια επιτροπη "σοφων". Ειχανε βγαλει κάποιο πορισμα για να διορθωθει το ασφαλιστικο. Ειχανε προειδοποιησει κιολας ότι αν συνεχισουμε θα καταρευσει νομοτελειακα. Ομως τετοια πραγματα δεν αρεσουνε οποτε ο ανθρωπος εξαφανιστηκε απο τον πολιτικο χαρτη. Αραγε αν εφαρμοζονταν  τοτε τα μετρα ποση διαφορα θα ειχαμε σημερα.......

 

Κατα τα αλλα για ολα φταινε οι πολιτικοι, οι γερμανοι κλπ....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

nickmmech,

 

εσύ που είσαι πληροφορήμένος για πές μας πόσα έχασε το Τσμεδε στις φούσκες του Χρηματηστηρίου, πόσα έχασε από τα ομόλογα τους δημοσίου και από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Αττικής. 

Επίσης πες μας αν υπάρχει νόμος του 1952 που υποχρέωνε το τσμεδε να καταθέτει τα αποθεματικά του στην ΤτΕ τα οποία χρησιμοποιούσε άτοκα το Δημόσιο.

 

Επίσης πες μας γιατί ένας Μηχανικός ήταν υποχρεωμένος να ασφαλιστεί στο τσμεδε;

 

 

maneni 

και ο Μανος είχε πει για Εθνική Σύνταξη στα 700 ευρώ χωρίς εισφορές και έγινε χαμός,

τώρα  με τα 385 το παίζουμε και κομπλέ,

Edited by πετρος748
Link to comment
Share on other sites

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ανταποδοτικότητα των εισφορών? Υποχρεώνονταν ο οποιοσδήποτε κατασκεύαζε ένα έργο στην χώρα να αιμοδοτεί ένα άσχετο για τα συμφέροντά του ταμείο, ώστε να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε ανταπόδωση των εισφορών μας και προσπαθούμε να συντηρήσουμε τον παραλογισμό ακόμα και τώρα μετά από τόσα στοιχεία.

 

Και εν πάσει περιπτώσει, αυτή η λογική αποτελεί μια πολιτική θεώρηση της κατάστασης και όχι ορθολογική. Είναι αυτή η λογική που κατέφαγε τεχνοκράτες πολιτικούς όπως ο Γιαννίτσης, ο οποίος εμφατικά είχε προειδοποιήσει για την κατάληξη. Η πολιτική προσέγγιση είναι αυτή που έχει οδηγήσει το ΤΣΜΕΔΕ να μην έχει δημοσιεύσει Ισολογισμούς την τελευταία επταετία.

 

" ... Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ είναι από τους κοινωνικούς πόρους και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, λόγω της κρίσης που ευθύνεται για τη μεγάλη μείωση στις εισφορές των μελών», τόνισε ο νέος πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας."

 

http://forologikanea.gr/news/xaristiki-boli-gia-to-tsmede-i-katargisi-koinonikon-poron/

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω εδώ ίσως τον πιο καταλυτικό παράγοντα για την ευρωστία του ΤΣΜΕΔΕ: την 1/8 αναλογία συνταξιούχων/ασφαλισμένων, όταν στα υπό κατάρρευση ταμεία (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, κλπ.) η σχέση πολλές φορές είναι κάτω ή πολύ κάτω και από το 1/1,5...

 

Αυτή η αναλογία του 1/8 στο ΤΣΜΕΔΕ επιτεύχθηκε χάριν στην ραγδαία αύξηση του αριθμού των εισακτέων (κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας '80 μέχρι τέλη της δεκαετίας του '90) όπου σε πολλές σχολές ο αριθμός των φοιτητών υπερτριπλασιάστηκε. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλοί περισσότεροι που συνεισέφεραν ασφαλιστικά για τις παροχές των λίγων συνταξιούχων, αυτή η σχέση (1/8) μετά από περίπου 20 χρόνια από σήμερα θα άρχιζε να αλλοιώνεται καθώς και οι αυριανοί συνταξιούχοι θα αυξάνονταν ραγδαία.

 

Όμως, μας πρόλαβαν άλλοι (Κατρούγκαλος) και η μέχρι σήμερα ευρωστία του ταμείου μας θα απορροφηθεί και θα χαθεί μέσα στην μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού (ΕΦΚΑ)...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από τα ανωτέρω ποσταρίσματα των συναδέλφων, προκύπτει ότι με 170 μηνιαίες εισφορές το 2003, εξασφάλιζες σύνταξη 1900 ευρώ...

 

 

 

 

να πούμε επίσης ότι τα 1900 ευρώ ίσχυσαν για 3-4 χρόνια μόνο, από το 2006-7 έως το 2010 όταν άρχισαν οι μειώσεις και οι περικοπές.

πριν το 2006 η σύνταξη ήταν 1550, κάπου εκεί

Link to comment
Share on other sites

Δεδομένου ότι από τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα ενημερωθούμε για τις εισφορές του Ιανουαρίου 2017 του ΕΦΚΑ και οι οποίες θα είναι πληρωτέες μέχρι 28/2/2017, θα ήθελα να σας θέσω τα πραγματικά δεδομένα για εμένα και να το δούμε σαν άσκηση/κουίζ γιατί έχει πραγματικό ενδιαφέρον ο υπολογισμός των εισφορών για όλο το 2017.

 

Αυτός δε που θα απαντήσει σωστά νομίζω ότι θα δικαιούται ακριβοδίκαια μία θέση ειδικού συμβούλου στο Γραφείο της κυρίας Αχτσιόγλου!

 

Δεδομένα

 

Για όλο το 2015 ελ. επαγγελματίας (κατά συνθήκη) με μηδενικά εισοδήματα (ουσιαστικά άνεργος μισθωτός)

 

Από 1/1/2016-31/3/2016 ελ. επαγγελματίας με μηδενικά εισοδήματα

 

31/3/2016 κλείσιμο βιβλίων

 

Από 1/4/2016-31/12/2016 απασχόληση σε 2 εργοδότες με επαγγελματική δαπάνη

 

Από 1/1/2017-31/1/2017 θεωρούμαι αγνώστου ταυτότητας, καθώς δεν έχω ούτε βιβλία ούτε εργοδότη ούτε μπορώ να επικαλεστώ ότι είμαι άνεργος

 

Στόχος από 1/2/2017 να απασχολούμαι ως μισθωτός

 

Εισφορές Ιανουαρίου 2017

 

Οι εισφορές για τον πρώτο μήνα θα υπολογιστούν βάσει μηδενικής δήλωσης 2015, άρα βάσει εισοδήματος 586 ευρώ επί 37,95% που μας δίνει 222 ευρώ.

 

Εισφορές Φεβρουαρίου 2017 - Ιουνίου 2017

 

Αν είμαι μισθωτός από 1/2/2017, τότε με μηδενικά εισοδήματα από μπλοκάκια το 2015  δεν έχω καμία επιπλέον επιβάρυνση.

 

Εισφορές Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2017

 

Με την εκκαθάριση των δηλώσεων 2016, θα ενημερωθούν στον ΕΦΚΑ ότι είχα απασχόληση σε 2 εργοδότες με επαγγελματική δαπάνη την περυσινή χρήση και παράλληλα με τις τρέχουσες κρατήσεις που θα έχω σαν μισθωτός για τα φετινά εισοδήματα, θα υπολογιστούν και εισφορές για το σύνολο του 2016 που θα πρέπει να πληρωθούν συμψηφιστικά το 2017 για την δραστηριότητα αυτή. Άσχετα αν έχω εξαντλήσει την υποχρέωσή μου για το 2016 με τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ!!!

 

Έτσι, για το έτος 2016 θα χρησιμοποιηθούν στο ποσοστό 37,95% οι μειωτικοί συντελεστές (που ισχύουν για την περίοδο 2017-2020) επί του καθαρού εισοδήματος που είχα και θα αναπροσαρμοστούν οι εισφορές Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 καθώς και θα υπολογιστούν αυτές της περιόδου Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2016.

 

Η πλάκα είναι ότι στις συμβάσεις που έχω κάνει για την επαγγελματική δαπάνη, αναφέρεται ρητώς ότι ο εργοδότης/πελάτης μου ΔΕΝ έχει καμία υποχρέωση καταβολής εισφορών. Με βάση τα όσα λένε οι κυβερνώντες, το κόστος αυτής της δαπάνης επιμερίζεται κατά τα 2/3 στον εργοδότη και κατά το 1/3 στον εργαζόμενο.

 

Η οφειλή αυτή θέλω να ελπίζω ότι θα βεβαιώνεται κατά το μέρος που αφορά στον εργοδότη σε εκείνον, και κατά το μέρος που αφορά σε εμένα θα είμαι σύμφωνος να το πληρώσω.

 

Αυτά είναι τα δεδομένα και έτσι όπως τα έχω καταλάβει θα υπολογιστούν και οι εισφορές. Δεκτά τα όποια σχόλια ή δικές σας εκτιμήσεις για τις εισφορές. Όποιος βρει τα σωστά νούμερα που θα πληρώσω στην τρέχουσα χρήση, θα με κάνει να εισηγηθώ στην κυρία Υπουργό μία θέση Συμβούλου στο Γραφείο της...

Link to comment
Share on other sites

εισαι σιγουρος οτι τα λες σωστα?

Υποτιθεται οτι οι εισφορες φέτος όσο εισαι μισθωτος υπολογιζονται βαση του τρεχοντος μισθου. Οποτε τι σχεση έχει το περσινο εισοδημα και δη ως επαγγελματικη δαπανη?

 

Ακριβως παρομοια περιπτωση μου συμβαινει εμενα με υποψηφιο για προσληψη (περισυ τον πληρωσα με τιτλο κτησης και φετος κοιταμε για προσληψη) και ο λογιστης μου δεν ειναι σιγουρος........

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και δεν είμαι σίγουρος, απλά παρουσίασα την δική μου ανάγνωση με βάση αυτά που έχω διαβάσει και αυτά που έχω ακούσει...

 

Όταν λέει ο Υφυπουργός (Πετρόπουλος) ότι αν είσαι μισθωτός και έχεις ενεργό μπλοκάκι θα πληρώνεις και για τα δύο, εννοεί τις εισφορές και του μισθωτού και του ελ. επαγγελματία. Και η αναφορά στο μπλοκάκι ή στον τίτλο κτήσης δεν μπορεί να γίνεται σε χρόνο real time, στο σήμερα δηλαδή, αλλά θα αφορά καταρχήν την προπέρσινη χρονιά και θα συμψηφίζεται με την περυσινή γιατί για τότε έχουν αυτοί στοιχεία.

 

Συμπέρασμα: αν φέτος είσαι μισθωτός και πέρυσι ήσουν μπλοκάκιας τότε θα πληρώσεις φέτος και για τα περυσινά μπλοκάκια ΑΣΧΕΤΩΣ αν πλήρωσες το ΤΣΜΕΔΕ σου πέρυσι σαν κύριος!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.