Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διατομή καλωδίου και ασφάλεια


ΗΝ1984

Recommended Posts

Ένα μοτέρ μονοφασικό περίπου εξακόσια (600) watt , σε απόσταση περίπου πενήντα (50) μέτρων από τον κεντρικό πίνακα διανομής , το οποίο θα χειρίζεται ρολό γκαραζοπορτας , με τι διατομής καλώδιο πρέπει να τροφοδοτηθεί και με τι ασφάλεια να ασφαλισθεί η γραμμή παροχής ;

Link to comment
Share on other sites

Η διατομή του καλωδίου σου είναι 2.5 mm2 (υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, θερμοκρασίας κλπ)

 

Γενικά, για να επιλέξεις καλώδιο ακολουθείς 2 διαδικασίες :

 

1. έλεγχος διατομής ασφαλούς λειτουργίας, δηλαδή επιλογή διατομής καλωδίου από πίνακες με βάση το ρεύμα του φορτίου και τις σχετικές διορθώσεις (θερμοκρασίας, πλήθους ενεργών αγωγών κλπ)

 

2. έλεγχος καλής λειτουργίας , έλεγχος δηλ. της πτώσης τάσης της γραμμής που πρέπει να είναι μικρότερη από τα επιτρεπτά όρια της ΔΕΗ.

 

Στη περίπτωσή σου, η διατομή των 2.5 mm2 είναι η καταλληλότερη. Δεδομένου δε, ότι πρόκειται για κινητήρα (έστω και μικρό), η επιτρεπέμενη διατομή δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2.5 mm2 , αν και νομίζω ότι σύμφωνα με κάποια ΙΕC αυτό δεν είναι απαραίτητο... anyway..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ένα μοτέρ για ρολά είναι. Τι να έχει ? γύρω στο 0.8, αλλά και λίγο πιο κάτω να έχει το ενδεδειγμένο καλώδιο είναι διατομής 2.5 mm2. Πρέπει να συντρέχουν εξαιρετικές συνθήκες για να πάει σε άλλη διατομή (π.χ. υψηλές θερμοκρασίες, γειτνίαση με πλήθος ενεργών αγωγών, παράξενη όδευση, τεράστια απόσταση κλπ) πράγμα απίθανο για τη περίπτωση που περιγράφει.

Αμα κάνει κανείς τους υπολογισμούς θα δει ότι μάλλον και το 1.5 mm2 μια χαρά είναι, αλλά λόγω μοτέρ πάμε σε 2.5 mm2 και έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο.

Link to comment
Share on other sites

Για να βρούμε και τη ασφάλεια, πρέπει να βρούμε και το ρεύμα.

Ι(Καλωδίου) = 1,25*Ι(ονομαστικό)

Από το Ι(Καλωδίου) βρίσκει και την ασφάλεια.

 

Ι(ονομαστικό) = P(ηλεκτρικό)/[V*cosφ]

 

P(ηλεκτρικό) = P(μηχανικό)/n ,όπου n ο βαθμός απόδοσης. το μηχανικό είναι το 0,6KW

Link to comment
Share on other sites

Στις παραπάνω σχέσεις πρέπει να υπάρξει και διόρθωση αναλόγως συνθηκών εγκατάστασης. Δηλ. γειτνίαση με άλλους ενεργούς αγωγούς, υψηλές θερμοκρασίες κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα,

 

έχω ένα ρεύμα έντασης 1860Α (στη χαμηλή τάση), με το ρεύμα αυτό θα πρέπει να τροφοδοτήσω πίνακα κτιρίου από το ζυγό χαμηλής τάσης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να επιλέξω καλώδια γιατί με βάση τους συντελεστές διόρθωσης καταλήγω στο ότι η μόνη λύση είναι η χρήση πολλών τριπολικών καλωδίων μεγάλης διατομής (300 mm^2). Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος έχει καλώς. Έχω ψάξει για να βρω το πρόγραμμα DOCwin αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να τροφοδοτήσεις 1 πίνακα ?!?! τι φορτίο έχει αυτός ο πίνακας ? Προφανώς εννοείς κάποιο πεδίο (τύπος πίνακα). Τα 1860Α τα πέρνεις από τις μπάρες της χαμηλής στο δευτερεύον του Μ/Σ ?

Αν θες δώσε μας λίγες πληροφορίες για την εγκατάσταση να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Link to comment
Share on other sites

Το έχω βρει, βασικά αυτό που ήθελα ήταν να τροφοδοτήσω ένα πίνακα ενός κτιρίου και ο πίνακας αυτός θα τροφοδοτούσε τους υποπίνακες σε κάθε όροφο(5 ορόφοι σύνολο, 5 υποπίνακες). Στην τελική αποφάσισα να τροφοδοτήσω τους υποπίνακες κατευθείαν, χωρίς τον κεντρικό πίνακα του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.