Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγη όρων δόμησης σε τακτοποίηση


Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας

Έχω μια ερώτηση που με βασανίζει καιρό.

Σε κτίσμα το οποίο κατασκευάστηκε με οικοδομική άδεια το 2000 έγινα κάποιες προσθήκες το 2003 αυθαίρετες αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τον Νοέμβριο του 2011 ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να σηκώσει και δεύτερο όροφο εντελώς αυθαίρετο σε κολώνας οι οποίες προϋπήρχαν σε ύψος 1,5 μέτρων (απολήξεις οπλισμού) άρα είχε κατά τη γνώμη μου ημιτελή οικοδομικό σκελετό.

Τον Νοέμβριο πάλι του 2011 τον καταγγέλει γείτονας έρχεται η αστυνομία και καταγραφή ότι γινόταν εργασίες ξεκαλουπωματος κολώνων.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2011 ολοκληρώνει το κτίριο και ένας μηχανικός το εντάσει στον 4014 σαν ολοκληρωμένο με χρήση !!

Πριν ένα χρόνο ο καταγγελων επανέρχεται με νέα καταγγέλεια και ζητά την απένταξη του ορόφου επειδή όπως λέει δεν πλήρει τις διατάξεις του 4178 για ένταξη καθώς δεν ήταν ολοκληρωμένο πριν το 28/7/2011.

Ερώτημα Α : τι γίνεται στην περίπτωση που το ακίνητο έχει μη ολοκληρωμένο φέροντα οργανισμό , μπορεί να υπαχθεί και αν ναι πως;

Ερώτημα Β : Στο μεσοδιάστημα οι όροι δόμησης αλλάξανε και σήμερα από εκτός σχεδίου που ήταν τότε το οικόπεδο σήμερα είναι εντός οικισμού και η δόμηση δεν είναι πλέον αυθαίρετη , σκοπεύω να εκδώσω άδεια αλλά ήθελα να ρωτήσω μήπως ξέρει κάποιος , τι γίνεται με τα πρόστιμα που εχει ήδη πληρώσει στον 4014 και στον 4178 θα συμψηφιστούν με αυτά που θα προκύψουν από Τίνα άδεια νομιμοποίησης ;

Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σας

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Ο καταγγέλλων έχει δίκιο. Το κτίριο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον Ν.4178 αφού είναι σαφές ότι ο φέρων οργανισμός του δεν είχε ολοκληρωθεί πριν τις 28/7/2011

Απορώ πραγματικά με το μηχανικό που έκανε την ένταξη γνωρίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει αντιδικία και θα πέσουν σίγουρα καταγγελίες!

Η δήλωση είναι άκυρη και δεν προβλέπεται επιστροφή προστίμων που έχουν καταβληθεί.

Κανονικά επιβάλλονται και κυρώσεις σε ιδιοκτήτη και μηχανικό.

 

Σήμερα μπορείς να εκδώσεις άδεια νομιμοποίησης εφόσον δεν παραβιάζονται οι όροι δόμησης της περιοχής και το κτίριο είναι σε σύννομη θέση αφού καταβληθούν τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Συμψηφισμός δεν προβλέπεται.

 

*Θα μπορούσατε ίσως να τροποποιήσετε τη δήλωση του 4178 ώστε αυτή να συμπεριλαμβάνει μόνο τις υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές πλην του ορόφου που έγιναν πριν τις 28/7/2011 είτε προς ρύθμιση είτε προς νομιμοποίηση (αν είναι σύννομες) ώστε να συμπεριληφθούν και αυτές στην άδεια νομιμοποίησης

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχήν ευχαριστώ για την απάντηση

Ο μηχανικός που έκανε την τακτοποίηση δηλώνει άγνοια και υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες του έδειξαν ένα τελειωμένο κτίριο που όπως δήλωσαν έγινε πριν τρεις μήνες τον Ιούνιο του 2011 δλδ. όποτε δεν μπόρεσε κιόλας να ζητήσει αποδεικτικά παλαιότητας μιας και το χρονικό διάστημα ήταν μικρό.

Μια ακόμα ερώτηση, εάν το ΣΥΠΟΘΑ στο οποίο μάλλον θα καταλήξει η υπόθεση αποφανθεί πως ο σκελετός ήταν ολοκληρωμένος πριν την καταληκτική ημερομηνία του 4178/13 και ότι το κτίριο όμως ολοκληρώθηκε χωρίς την έγκριση εργασιών , κατά τη γνώμη σου τα πράγματα θα είναι καλύτερα , σκοπός μου πάντα είναι να μπορέσω να συμψηφισω τα ήδη πληρωμένα πρόστιμα του 4178 με τα πρόστιμα της άδειας νομιμοποίησης που θα εκδώσω μιας και μιλάμε για ποσά άνω των 100000€

Εάν λοιπόν το ΣΥΠΟΘΑ αποφανθεί ότι υπήρχε ολοκληρωμένος οικοδομικός σκελετός , μήπως μετά να ξανά ανεβάσω την παλιά δήλωση προς έκδοση οικοδομικής άδειας; ποια η γνώμη σου ; ή να πάω για άδεια νομιμοποίηση με ΝΟΚ ; η πολεοδομία δεν παίρνει θέση , δεν τους έχει ξανατύχει όπως μου λένε

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε gab πώς να αποφανθεί το ΣΥΠΟΘΑ ότι περατώθηκε πριν τον Ιούνιο του 2011 αφού όπως γνωρίζεις ότι περατώθηκε μετά….

Και ο μηχανικός που δεν ήξερε ειδικά όταν είναι για λίγες μέρες πριν την ημερομηνία πως δεν το ήξερε…. Άσε που ακόμα τα δελτία αποστολής από τις μπετονιέρες υπάρχουν… δεν είναι δα τόσο τεραστία και χαμένη στο διάστημα η περιοχή των Ιωαννίνων.

 

Το έκαναν αυθαίρετα, γνώριζαν ότι δεν είχαν δικαίωμα και το έπαιξαν μονά ζυγά…. Τώρα έχουν πρόστιμο και το πρόστιμο αυτό δεν έχει συμψηφισμό όπως προβλέπει ο 4178.

Πληρώνουν και προχωρείτε …. Αν όχι ότι τους προκύψει και δικό τους πρόβλημα.

Σε προσπάθεια δική σου για αλχημείες πιθανότατα να έχεις κι εσύ πρόβλημα μετά. (αφού είναι δεδομένο αν κατάλαβα καλά ότι έγινε μετά τον Ιούνιο του 2011)

 

Δεν είναι κάτι που δεν το γνώριζαν από πριν…. Το γνώριζαν και πολύ καλά μάλιστα (είμαι σίγουρος για αυτό)… όχι για κανένα άλλο λόγο αλλα όπου έγινε αυτό το παιχνίδι ήταν στημένη η δουλειά και όποιον πάρει ο χάρος… 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.