Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορά στις διαστάσεις της οικοδομής


pap81

Recommended Posts

Ένας πελάτης μου ζήτησε να προχωρήσω σε ενημέρωση φακέλου αδείας του 1973, σε ότι αφορά την κατασκευή δύο αντί πέντε καταστημάτων, όπως αρχικά προβλεπόταν, σε ισόγειο διώροφης οικοδομής.

Τα καταστήματα κατασκευάστηκαν με δύο άδειες (ανέγερσης και προσθήκης κατ' επέκταση. Παρατήρησα όμως ότι στην άδεια προσθήκης οι διαστάσεις του κτιρίου ήταν διαφορετικές σε σχέση με την αρχική άδεια. Έπειτα απο αποτύπωση παρατηρήθηκαν αποκλίσεις στις διαστάσεις της τάξεων των 0,60-1,00 μέτρου και τελείως διαφορετική διάταξη κλιμακοστασίου. Και σαν να μην έφταναν αυτά, μου προσκομίζουν και συμβόλαια, τα οποία συνοδεύει κάτοψη με διαφορές τόσο στις διαστάσεις σε σχέση με τις άδειες και την πραγματικότητα, όσο και στο χωρισμό των καταστημάτων.

Ελπίζοντας ότι δε σας μπέρδεψα πολύ μετην περιγραφή, η απορία μου είναι οι εξής:

- Αν προχωρήσω στην ενημέρωση φακέλου, ποια κάτοψη θα δείξω στην πολεοδομία;Της άδειας ανέγερσης, της άδειας προσθήκης ή την πραγματική κατάσταση;

Σκέφτομαι και παράλληλα ζητώ τη γνώμη σας:

1. Αν δείξω την πραγματική κατάσταση, ίσως ανάψω φωτιές στον ιδιοκτήτη για αυθαιρεσίες.

2. Αν δείξω κάτοψη βάσει αδειών και γίνει κάποια στιγμή αυτοψία (π.χ. από υγιειονομικό), η διαφορά των διαστάσεων θα είναι εμφανής και θα υπάρξει πρόβλημα και θα έχω και εγώ πρόβλημα διότι η ενημέρωση γίνεται βάσει αποτύποωσης, σωστά;

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Αν η υπάρχουσα κατάσταση δεν αντίκειται στους όρους δόμησης θα έκανα τα εξής:

 

Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης ως έχει σήμερα. Αυτά τα σχέδια της αποτύπωσης θα κατέθετα και στην πολεοδομία.

Σαν τίτλο της αιτούμενης οικ. άδειας θα έβαζα «Νομιμοποίηση τροποποιήσεων και υπέρβασης κατά xx μ2 της υπ’ αρ. xxxx/73 οικ. άδειας» .

Θα πληρωθεί ένα μικρό πρόστιμο καθ’ ότι το κτίσμα είναι προ του ’83.

Δεν ξέρω να σου πω πόσο ακριβώς θα είναι το πρόστιμο αλλά για τα κτίσματα που είναι προ του 1983 είναι μικρό. Καμία σχέση με τα σημερινά πρόστιμα.

Με τον τρόπο αυτό θα έχεις και εσύ το κεφάλι σου ήσυχο και ο ιδιοκτήτης το κτίσμα του τακτοποιημένο.

 

Βέβαια αν οι παραβάσεις αντιβαίνουν τους όρους δόμησης τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Νομίζω όμως ότι για την νομιμοποίηση, αν δεν καλύπτεσαι από τους σημερινούς όρους δόμησης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τους όρους δόμησης της εποχής που εκδόθηκε η άδεια.

Link to comment
Share on other sites

δείξε ότι αποτυπώνεις.

 

Και προχώρα σε εξαίρεση και νομιμοποίηση για να κοιμάσαι πάντα ήσυχος.

 

8-)

Link to comment
Share on other sites

@pap81,για να στο ζητήσει αυτό ο ιδιοκτήτης θα θέλει θεωρημένες κατόψεις σύμφωνες με την υπάρχουσα κατάσταση (για μεταβιβάσεις, άδειες λειτουργίας, κλπ.). Μάλιστα, στις λειτουργίες υγειονομικού ελέγχου (πχ. εστιατόριο, κρεοπωλείο, ιατρείο, καφέ), γίνεται επαλήθευση μετρήσεων σε συγκεκριμένες θέσεις. Έχω όμως τη γνώμη ότι δεν γίνεται ενημέρωση φακέλου οικοδομικής άδειας του 73, κι ότι δεν γίνεται ούτε καν ενημέρωση φακέλου αδείας που έχει ηλεκτροδοτηθεί μόλις χθες. Πιστεύω ότι πρέπει να υποβάλλεις είτε φάκελο οικοδομικής άδειας διαρρυθμίσεων, είτε φάκελο νομιμοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης. (Το δεύτερο μου φαίνεται ευκολότερο, κι εφόσον προκύψουν πρόστιμα, θα ΄ναι πολύ μικρότερα από το κόστος οποιασδήποτε σημερινής άδειας)

Link to comment
Share on other sites

Έτσι ακριβώς είναι roka, το όλο θέμα ξεκίνησε για βεβαίωση κύριας χρήσης για κατάστημα ψιλικών σε ένα από τα δύο καταστήματα. Βέβαια, ο ιδιοκτήτης αρχικά μου έλεγε με σιγουριά ότι δεν έχουν τροποποιηθεί καθόλου τα αρχικά σχέδια ("έλα μωρέ, απλά αντί να κάνουμε 4 τοίχους κάναμε 1" μου είπε χαρακτηριστικά). Έλα, όμως που δεν ήταν έτσι (άλλες διαστάσεις, W.C.), και εκτός των άλλων μου φέρνουν και συμβόλαιο του 97 στο οποίο φαίνονται μεν 2 καταστήματα, αλλά με διαφορετική διάταξη και διαφορετικά μέτρα (το έκαναν τυπικά έτσι μου είπαν για να πάρουν οι κόρες από ένα κατάστημα). Μήπως το συμβόλαιο προδίδει κάτι; Αν φαίνεται άλλη κατάσταση στα συμβόλαια (συνοδεύονται από αποτύπωση μηχανικού) το 1997 πως δικαιολογείται η αυθαίρετη αλλαγή διαρρύθμισης το 1973 για μικρότερο πρόστιμο;

Link to comment
Share on other sites

και το 97 να πεις οτι έγιναν αυθαιρεσίες, πάλι με παλιές τιμές πας. Όμως εσυ εχεις πει οτι απ΄ την αρχή έχει αλλάξει και η διάταξη του Φ.Ο. (μιλάς για άλλο κλιμακοστάσιο απ΄ αυτό των στατικών) οπότε, έχω τη γνώμη ότι αν πεις όλη την αλήθεια,(άλλα έγιναν το 73, άλλα το 97, κλπ) και εφόσον δεν υπάρχουν πρόσφατες αυθαιρεσίες, όλα o.k.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.