Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στατική επάρκεια χώρου για γυμναστήριο


 

Recommended Posts

Καλησπερα..

 

Ενας ξαδερφος μου σκεφτεται να μετατρεψει ενα 3οροφο κτιριο 30 ετων σε χωρο spa - γυμναστηριο.. Ως τωρα λειτουργουσε σαν τμημα ξενοδοχειου..

 

Αυτο που με προβληματισε (χωρις να το εχω ψαξει ακομα το θεμα) ειναι οτι μου εφερε καποιους ξυλοτυπους και ειδα τα εξης..

 

Περιμετρικες διαστασεις περιπου 34.50 Χ 7.00

Γωνιακες κολωνες 35Χ35

Ανοιγματα στην μεγαλη πλευρα απο 2.50 εως 3.50 μετρα με κολωνες 25Χ25 (συνολικα σχηματιζονται 11 πλακες)

Στην μικρη πλευρα ενδιαμεση κολωνα 20/25 σε καθε ανοιγμα

Δοκαρια 20/40 αλλου 4Φ10 και αλλου 5Φ12 (ανω - κατω δεν αναφερει)

παχος πλακας 10εκ

οπλισμος πλακας Φ8/18 στα μικρα ανοιγματα και Φ8/12 στα μεγαλα στη διευθυνση των 34.50 μετρων (δεν δειχνει καθολου οπλισμο πλακας στη διευθυνση των 7 μετρων)

 

Με μια πρωτη ματια και επαναλαμβανω χωρις να το εχω ψαξει με φοβιζει η στατικη επαρκεια του, ακομα και για τα σταθερα φορτια που θα εχει ενα γυμναστηριο..

 

Τι γνωμη εχετε?

Link to comment
Share on other sites

Φοβάμαι ότι τα πράγματα δεν είναι πολύ απλά. Υπάρχει (προς το παρόν τουλάχιστον) νομοθετικό μπέρδεμα ή και κενό. Η γνώμη μου είναι η εξής. Από την περιγραφή σου, για να είναι το κτίριο σε ικανοποιητικό επίπεδο με τα σημερινά δεδομένα σχεδόν σίγουρα θέλει ενίσχυση. Κανονικά πρέπει να κάνεις μελέτη επάρκειας που είναι σχετικά πολύπλοκη, όμως σχεδόν σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι ενίσχυση. Αυτό βέβαια σημαίνει πολύ μεγάλο κόστος. Εναλλακτικά έλεγξε το κτίριο με τον κανονισμό της εποχής κατασκευής. Ακόμα μπορείς να επιλέξεις το βαθμό βλάβης που επιθυμείς (ΚΑΝΕΠΕ) και να μειώσεις ουσιαστικά τις απαιτήσεις αντοχής. Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει ασάφεια. Αυτό που κάνω εγώ είναι ότι εξηγώ στον ιδιοκτήτη τις επιλογές, του προσδιορίζω χονδρικά το κόστος των μελετών και των εργασιών και αποφασίζει. Δεν ξέρω αν αυτό είναι το πιο σωστό, είναι όμως η πιο καθαρή λύση.

Link to comment
Share on other sites

Αν το υπάρχον είναι μεταβλητό φορτίο πλακών 500kg/m² δεν απαιτείται τίποτα άλλο παρά μια έκθεση αυτοψίας.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ανέφερε ότι λειτουργούσε ως τμήμα ξενοδοχείου μπορεί το φορτίο να ήταν 500kg/m² μπορεί και 200kg/m². Αν συμβαίνει το δεύτερο τότε... κλάφ τα Χαράλαμπε.

Link to comment
Share on other sites

Σε νοιωθω.. Θα το κοιταξω αααααν υπαρχει κατι.. Παντως με πρωτη ματια, δεν μοιαζει καπως ελαφρια κατασκευη για τα σημερινα δεδομενα??? (επικαλουμε την εμπειρια σας χωρις να ζηταω 100% ορθη απαντηση -εμπειρικα πως δειχνει)

 

Στο οτι ειναι καλος μου ξαδερφος και ειχαμε μια πρωτη συζητηση για να δουμε τι παιζει.. Δεν υπαρχει κατι ακομα, αλλα λογικα αν θελησει να το προχωρησει, θα τεθει θεμα επαρκειας και αδειας λειτουργιας..

Link to comment
Share on other sites

Γενικά νομίζω ότι είναι μάλλον ακανθώδες το πρόβλημα. Τόσο από στατικής πλευράς, όσο και από πολεοδομικής (αλλαγή χρήσης, υπερβάσεις, άδεια λειτουργίας). Βέβαια καμιά φορά βγαίνουν όλα πολύ εύκολα. Τέλος πάντων, καλή τύχη αν εμπλακείς.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω φιλε μου.. Και για την γνωμη, και για τις συμβουλες και για τις ευχες σου.. Θα ελεγα το πολεοδομικο μερος ειναι αρκετα βατο στη συγκεκριμενη περιπτωση..

Το στατικο ειναι που θα με ανησυχουσε περισσοτερο..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Όταν δεν υπάρχουν στην μελέτη της αδείας τα απαιτούμενα 500 kg/m2 που απαιτούνται για μετατροπή σε γυμναστήριο, τι γίνεται στατικά? Πως το χειριζόμαστε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.