Μετάβαση στο περιεχόμενο

συμβολαιογραφική πράξη για δουλεία διόδου


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: στο ΦΕΚ 216/15 περί καθορισμού κριτηρίων κατάταξης ξενοδοχείων σε αστέρια, στο άρθρο 2, παρ. 3, όσον αφορά την προσπέλαση, αναφέρει εκτός των άλλων ότι επιτρέπεται η προσπέλαση μέσω δουλείας διόδου, αρκεί να έχει γίνει μεταγεγραμμένη συμβολαιογραφική πράξη της δουλείας αυτής. Η ερώτηση μου είναι αν θα πρέπει να συνυπογράψουν όλοι όσοι έχουν εισφέρει γη για την δημιουργία αυτής της 'οδού' ή αρκεί αν κάνει συμβολαιογραφική πράξη μόνο ο ενδιαφερόμενος. Γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν τρεις ιδιοκτησίες που εξυπηρετούνται από αυτή την δουλεία διόδου, ο πελάτης μου είναι ο μεσαίος, αλλά η τύχη του πρώτου αγνοείται. Μάλλον πριν πολλά χρόνια μετανάστευσε στο εξωτερικό. Άρα θα αρκούσε μόνο η παραχώρηση του τμήματος της δουλείας που ανήκει στον δικό μου πελάτη;

 

Επίσης θα ήθελα να συμπληρώσω ότι παραχωρώντας το τμήμα της δουλείας διόδου στον Δήμο το γήπεδο από 4 στρέμματα γίνεται 3.880. Δημιουργείται πρόβλημα:

 

 

Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία". (Τα μηνύματά σας έχουν συγχωνευτεί).

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω (με κάθε επιφύλαξη φυσικά) ότι κάπου δεν περιγράφεις σωστά τα δεδομένα οπότε είναι δύσκολο να υπάρξει ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα σου συνάδερφε.

 

Άλλο δουλεία διόδου από ιδιοκτησία για να έχει πρόσβαση μια άλλη ιδιοκτησία (αυτοτελή ή διηρημένη συνιδιοκτησία) κι άλλο παραχώρηση σε Δήμο ώστε να αποκτήσει χαρακτηρισμό οδού.

 

Σε κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις φυσικά είναι αναγκαίο να υπογράψει και ο οποιοσδήποτε που περνά ή διασχίζει ή τέμνει την ιδιοκτησία του (άρα και ο απόντας αν πρέπει τμήμα της δουλείας ή παραχώρησης) αν παίρνει τμήμα της ιδιοκτησίας του. Δεν μπορείς να λες «όλοι όσοι έχουν εισφέρει γη για την δημιουργία» και μετά να λες ο ένας από αυτούς που εισφέρει δεν ξέρει τίποτα και δεν υπέγραψε τίποτα.  Αυτό το ονομάζουμε απαλλοτρίωση και είναι άλλου πάτερ ευαγγέλιο διαδικασία.

 

Όσο για την περίπτωση που ο σκοπός είναι να παραχωρηθεί στο δήμο για να γίνει οδός (άρα δημόσια έκταση) τότε ναι ελέγχεις η μείωση της έκτασης του γηπέδου σου συντελείται με όποιες συνέπειες έχει αυτό.

 

Πέρα του ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί δήμοι δεν κάνουν εύκολα όπως παλιά αποδεκτή αυτή την διαδικασία και σίγουρα είναι χρονοβόρα και θέλει τελική απόφαση δημοτικού Συμβουλίου.

 

Επίσης αφού σε ενδιαφέρει «κάτι» από αυτή την διαδικασία για τουριστική μονάδα τσέκαρε με προσοχή τις νέες διατάξεις που έχουν βγει σχετικά για την καταλληλότητα του γηπέδου πόσο πρόσωπο θα χρειαζόσουν για να μπορεί να αδειοδοτηθεί, στον βαθμό που για να βγάλεις την άδεια δόμησης δεν σου απαιτούν πιά την προέγκριση απο ΕΟΤ και όλη η ευθύνη θα είναι δική σου όταν θα έχεις άδεια οικοδομής, αλλά δεν θα σου δίνουν άδεια λειτουργίας μετά …. 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

οπως ειπε και ο "συναδελφος επι τή νομική..."

διδονις

[με τις καλημερες μου]

 

Δεν γινεται "μονομερη" δηλωση απο τον πελατη σου.

 

Απαιτειται συμβολαιο απο οσους κοβεται τμημα γης περι συστασεως δουλειας διελευσης.

Αν,  για την "καταταξη",  απαιτουν οπωσδηποτε συμβολαιο, χρειαζεσαι μια ωραια αποφαση Δικαστηριου

είτε περι παραχωρησης δουλειας διελευσης απο την λωριδα  ειτε περι αναγνωρισης χρησικτησιας δουλειας διοδου επι της λωριδος.

Εχεις "προβλημα".

 

υγ

-η δουλεία δεν αφαιρει αρτιοτητα-οικοδμησιμοτητα

- ουτε η παραχωρηση λωριδας στον Δημο,  

αλλα αυτη ειναι διαφορετικη περιπτωση...δεν ισχυει στα εκτος σχεδιου

 

-κανε ενα απλο σχεδιακι, μια και η ερωτηση ηταν "λιγο" περιπεπλεγμενη.. :smile:

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

Να δώσω περισσότερα στοιχεία: 

Πελάτης μου έχει υπό ανέγερση μια μεγάλη κατοικία σε γήπεδο 4 στρεμμάτων και κάτι. Η προσπέλαση στο γήπεδο γίνεται από δουλεία διόδου. Μέχρι να βγει σε κύριο κοινοτικό δρόμο μεσολαβεί μια ακόμη ιδιοκτησία. 

Σκέφτεται να αναθεωρήσει την άδεια δόμησης και να μετατρέψει την κατοικία αυτή σε ξενοδοχείο (μπουτίκ), κάνοντας και προσθήκη. 

Το όλο θέμα σκοντάφτει στη δουλεία διόδου. Γιατί ο νόμος αποδέχεται ως προσπέλαση την δουλεία διόδου, αρκεί να υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη (έτσι ακριβώς αναφέρεται, οπότε θεωρώ ότι η συμβολαιογραφική πράξη αυτή θα είναι πράξη παραχώρησης προς τον Δήμο. Αλλιώς τι άλλο θα μπορούσε να είναι?). 

Επειδή ο ιδιοκτήτης της πρώτης ιδιοκτησίας έχει πεθάνει και οι κληρονόμοι του είναι άγνωστοι και απόντες, ρωτώ αν αρκεί μια συμβολαιογραφική πράξη μόνο του πελάτη μου ή χρειάζεται και των άλλωνυχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

προφανως υπαρχει σημερα δουλεια διοδου

αλλα ειναι "προφορικη" και επειδη χτιζεις κατοικια, σημερα δεν το ερευνα κανενας.

αλλά

για ξενοδοχειο απαιτειται μεταγεγραμενη συμβολαιογραφικη πραξη.

 

Δεν γινεται πραξη με μονον τον ελατη......

 

[η πραξη παραχωρησης  ειναι διαφορετικη και  δεν αφορα στα εκτος σχεδιου]

 

Θα χρειαστει αγωγη παραχωρησης  δουλειας 

 

μιληστε με τον δικηγορο  σας

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Στην ουσία είναι δρόμος που άνοιξε το δασαρχείο. Δεν τον άνοιξαν καν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Ωστόσο τον επικαλούνται ως δουλεία διόδου για να μην χάνουν από το εμβαδόν των γηπέδων τους.  Θα μπορούσα να πάρω βεβαίωση από το δασαρχείο ότι ο δρόμος ανοίχθηκε από αυτούς, αλλά δεν ξέρω αν λύνεται έτσι το πρόβλημα, γιατί δεν βρήκα πουθενά ότι ο δασικός δρόμος θεωρείται κοινόχρηστος χώρος. Ξέρει κανείς κάτι επ' αυτού;

Edited by yvet
Link to comment
Share on other sites

με "υποθεσεις" δεν μπορει να βγει ακρη

 

ηδη, αλλαξες και τα δεδομενα  της αρχικης ερωτησης.......προσθετοντας νεα-διαφορετικα-  στοιχεια

 

αλλα ετσι δεν οδηγειται πουθενα η υποθεση...

 

αν θες απαντηση,

θα πρεπει να ελεγξεις τους τιτλους  των γηπεδων

 

Τα εμβαδα  και με τι συνορευει το καθ ενα...

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρώνοντας …. Και ξεκαθάρισμα τι εννοεί δουλεία διόδου??!! Δρόμος Δημοτικός?? Δασικός !!! … ιδιωτικός??

Και το γήπεδο που έχει οικία (άρα καμία σχέση η αναφορά για προσπέλαση ξενοδοχειακών μονάδων) … ή οικία έχει άδεια? Η άδεια τι δείχνει πρόσβαση?  Με απλή δουλεία διόδου?

Είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία ή κοινή επί καθέτου για να είχε ισχύ η δουλεία κλπ κλπ….

 

 

(τα άνω ερωτήματα εμπεριέχουν και τμήματα απαντήσεων φυσικά)

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά που ρωτάς θα τα είχα αναφέρει αν υπήρχαν.

Ναι άδεια υπάρχει για κατοικία.

Όχι δεν έχει καθέτους. Είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

Η προσπέλαση αναφέρει στην άδεια 'δουλεία διόδου' και ποιούς άλλους ιδιοκτήτες άλλων γηπέδων εξυπηρετεί.

Οι ερωτήσεις μου γίνονται γιατί θέλει να αναθεωρήσει την άδεια του από κατοικία σε ξενοδοχείο. Άρα δεν μας βολεύει η δουλεία διόδου.

Δεν ανέτρεψα το αρχικό μου ερώτημα. Παραπάνω πληροφορίες έδωσα.

Υποθέσεις δεν κάνω. Το τι μου λέει ο ιδιοκτήτης αναφέρω για το ποιός άνοιξε αυτόν τον δρόμο και γιατί τον αναφέρει ο ίδιος σαν δουλεία διόδου: για να μην χάσει μ2.  

Τίτλους δεν έχουν οι υπόλοιποι. Θα κάνουν κάποια στιγμή υποθέτω - εδώ υποθέτω- ένεκα χρησικτησίας. 

Link to comment
Share on other sites

..

..Το τι μου λέει ο ιδιοκτήτης αναφέρω για το ποιός άνοιξε αυτόν τον δρόμο και γιατί τον αναφέρει ο ίδιος σαν δουλεία διόδου: για να μην χάσει μ2.  

Τίτλους δεν έχουν οι υπόλοιποι. Θα κάνουν κάποια στιγμή υποθέτω - εδώ υποθέτω- ένεκα χρησικτησίας. 

 

Ο συνάδερφε δεν αμφισβητούμε την ειλικρίνεια σου στο ότι σου είπε ο ιδιόκτητης λες.

 

Πρέπει όμως να τα δεις και να τα ξεχωρίσεις όχι μόνο με την «ματιά» του ιδιώτη ιδιοκτήτη αλλα με την ματιά του Μηχανικού (χωροταξικά, πολεοδομικά) αλλά και του Νομικού (δικαιοπρακτικά και ιδιοκτησιακά ζητήματα) για να αντιμετωπιστούν.

 

Ενδεικτικά ερώτημα που δεν ξέρουμε αν εσύ δεν το τσέκαρες. /στην άδεια αναφέρεις λες δουλεία διόδου/ στην άδεια που το αναφέρει? Στο τοπογραφικό διάγραμμα? Έτος που έγινε? Πράξη σύστασης ή απόφασης της δουλείας αναφέρει ??

 

Συνεπώς χρειάζεται η δική σου ματιά για όλα αυτά και να κάνεις ένα πρώτο ξεκαθάρισμα τι πραγματικά δεδομένα έχεις στα χέρια σου … 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.