Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προβλημα με κοινοχρηστα


djjojo

Recommended Posts

Θα ηθελα την βοηθεια σας εκ μερους μιας φιλης.Σε τριοροφη κατοικια της ανηκει ο 3ος οροφος και ο ιδιοκτητης των αλλων 2 οροφων (μενει στον 2ο,τον 1ο τον νοικιαζει.Ο ιδιοκτητης των αλλων 2 οροφων υπολογιζει τα εξοδα κοινοχρηστων δια του 2 γιατι της λεει οτι μονο οι ιδιοκτητες πληρωνουν.Προφανως και την δουλευει σωστα?Καυστηρα εχει δικο της οποτε με θερμανση δεν εχει προβλημα.Που πρεπει να απευθυνθει για να την κατατοπισουν σε αποριες που εχει?Ευχαριστω

Edited by djjojo
Link to comment
Share on other sites

1) Οι δαπάνες συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων κατανέμονται με βάση τον Κανονισμό της συνιδιοκτησίας.

Σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής κάποιου συνιδιοκτήτη στις κοινόχρηστες δαπάνες (εφόσον υπάρχει Κανονισμός της συνιδιοκτησίας) πρέπει να στηρίζεται στον κανονισμό, διαφορετικά οι συνιδιοκτήτες δικαιούνται να αξιώσουν δικαστικά την καταβολή τους.

Επίσης στον κανονισμό της πολυκατοικίας μπορεί να γίνεται πρόβλεψη απαλλαγής ορισμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας από την υποχρέωση καταβολής κοινοχρήστων δαπανών.

 

2) Αν δεν υπάρχει Κανονισμός της συνιδιοκτησίας τότε οι δαπάνες συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων κατανέμονται μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών. Ισχύει ο ν.3741/1929 "Περί ιδιοκτησίας κατ' ορόφους".

"[...]

ΑΡΘΡΟ 5 (Ρύθμιση σχέσεων συνιδιοκτητών)

Εν ελλείψει πάσης μεταξύ των συνιδιοκτητών συμφωνίας ως προς τα δικαιώματα και τας υποχρεώσεις αυτών περί των κοινών πραγμάτων, κρατούσι τα εξής:

α. Έκαστος των συνιδιοκτητών δικαιούται να ποιήται απόλυτον χρήσιν των κοινών πραγμάτων, και να προβαίνη εις την επισκευήν και ανανέωσιν αυτών, υπό τον όρον να μη βλάπτη τα δικαιώματα των λοιπών συνιδιοκτητών μηδέ να μεταβάλλη τον συνήθη προορισμόν αυτών.

β. Έκαστος των συνιδιοκτητών υποχρεούται να συνεισφέρη εις τα κοινά βάρη επί τη βάσει της αξίας του ορόφου ή διαμερίσματος ου είναι κύριος.

γ. Κοινά βάρη θεωρούνται η συντήρησις και επισκευή των εν άρθρ. 2 παρ. 1 του παρόντος μερών του ακινήτου, εφ' ων καθορίζεται αναγκαστική μεταξύ των κατ' ιδίαν συνιδιοκτητών συνιδιοκτησία και οι παντός είδους φόροι οι βαρύνοντες την κοινήν οικοδομήν.

[...]"

 

3) Σε κάθε περίπτωση η μοναδική λύση μπορεί να είναι μέσω δικαστηρίων ....

 

--------------------

 


Σε κάθε περίπτωση υπόχρεος για την πληρωμή όλων των δαπανών πού αναλογούν σε κάθε ιδιοκτησία τυπικά είναι ο ιδιοκτήτης.

Συνήθως όμως ο ιδιοκτήτης με το μισθωτήριο κάνει μια συμφωνία με τον ενοικιαστή ότι ένα μέρος των δαπανών θα πληρώνονται από τον δεύτερο.

Όμως σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα θέμα που οφείλουν να επιλύουν μεταξύ τους ιδιοκτήτης με τον ενοικιαστή. Ο διαχειριστής ή οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης δεν έχει λόγο διότι είναι ιδιωτική συμφωνία.  

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Θα ηθελα την βοηθεια σας εκ μερους μιας φιλης.Σε τριοροφη κατοικια της ανηκει ο 3ος οροφος και ο ιδιοκτητης των αλλων 2 οροφων (μενει στον 2ο,τον 1ο τον νοικιαζει

.Ο ιδιοκτητης των αλλων 2 οροφων υπολογιζει τα εξοδα κοινοχρηστων δια του 2 γιατι της λεει οτι μονο οι ιδιοκτητες πληρωνουν.

Προφανως και την δουλευει σωστα?Καυστηρα εχει δικο της οποτε με θερμανση δεν εχει προβλημα.Που πρεπει να απευθυνθει για να την κατατοπισουν σε αποριες που εχει?Ευχαριστω

 

γεοργιε,

πολυ σωστα...

 

και, οπως λεμε συχνά

 

δεν τα εχουμε ακομα δει ολα  σχετικα με την "οικοδομη"

 

παντοτε θα υπαρχει καποιο νεο  "κουφο"

 

επι του πρακτεου

Στον επομενο λογαριασμο θα του ζητησεις αντιγραφα των αποδειξεων

[υποχρεουται εκ του νομου να τις αναρτα στον πινακα δαπανων καθε μηνα]

Θα υπολογισεις το 1/3 και θα του το προσφερεις

 

και... ας παει αυτος να ξοδευτει στα δικαστηρια...

χα :mrgreen: :mrgreen:

 

υγ

δξ αν εχει ηδη πληρωσει   για προηγούμενους μήνες

παντως,

δικαιουται να τον καλεσει για αποδοση λογαριασμου  για τους μήνες αυτους  και αυτος ελεγχεται   για  την "σωστη" διαχειρηση κοινης περιουσιας

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

εχει πληρωσει πολλα πραγματα δια του 2.Δεν νομιζω οτι ειναι λογικο να πληρωνει τα ιδια με τον αλλο ιδιοκτητη που του ανηκουν 2 οροφοι.Η ερωτηση μου δηλ δεν ηταν αν πρεπει να πληρωσει και ο ενοικιαστης

Edited by djjojo
Link to comment
Share on other sites

τι  σημαινει οταν λες "Δεν νομιζω οτι ειναι λογικο να πληρωνει τα ιδια με τον αλλο ιδιοκτητη που του ανηκουν 2 οροφοι"

 

εχεις ήδη δυο απαντησεις που λενε για το 1/3

 

γιατι να "νομιζεις"???? :mrgreen: :mrgreen:

 

Link to comment
Share on other sites

Οι απαντήσεις που λαβατε αφορούν ξεκάθαρα στον ιδιοκτητη και οχι στον ενοικιαστη. Οι υποχρεώσεις κοινοχργστων δημιουργουνται απέναντι σε ιδιοκτητες και αρα σε ιδιοκτησιες.

 

Επισης δεν αναφέρατε αν υπαρχει κανονισμος ή οχι.

Send from Tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει απαντήσεις λάβατε.

Ο Κανονισμός (εφόσον υπάρχει) στηρίζεται σε δικαιοπραξία, και εφόσον έχει μεταγραφεί, οι ρυθμίσεις του έχουν κανονιστικό χαρακτήρα και έτσι τελικά ο κανονισμός επέχει θέση νόμου.

Αν δεν υπάρχει, πάλι υπάρχει σχετική νομοθεσία, που την είδατε παραπάνω...και εύστοχα και απλά και λιτά ο Δημήτρης σας είπε ...δια τρία... Επίσης ο κανονισμός (αν δεν υπάρχει) στην περίπτωση που οδηγηθείτε σε δικαστική "διαμάχη" μπορεί να συσταθεί και με δικαστική απόφαση.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.