Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δυνατότητα δόμησης κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης χρήσης γης


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Θα μου επιτρέψετε να επανέρθω σε ένα παλαιότερο θέμα που είχα θέσει σχετικά με την χρήση γης σε εκτός σχεδίου περιοχή.

 

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=5350

 

Συγκεκριμένα αναφέρομαι σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, που βρίσκεται στο Δήμο Αγίου Στεφάνου Αττικής, έχει έκταση 2000τ.μ. και είναι τμήμα συνολικής έκτασης 6000τ.μ. κατά την αγοραπωλησία της οποίας το έτος 1979 είχε γίνει σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας.

 

Στην εκτός σχεδίου περιοχή που ανήκει το οικόπεδο και μέχρι καποιο έτος δεν υπήρχε ορισμένη χρήση γης οπότε ευνοήθηκε η δόμηση βιομηχανικών κτηρίων και αποθηκών.

 

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο γειτνιάζει με οικόπεδο στο οποίο λειτουργεί εμπορική αποθήκη ξυλείας 800 τ.μ. Επίσης στα 200μ λειτουργεί μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, ενώ ακόμη λειτουργούν μάντρα οικοδομικών υλικών, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια, εμπορικά κτίρια και γραφεία.

 

Το οικόπεδο αυτο και δεδομένων των χρήσεων στη περιοχή επιθυμώ να εκμεταλευτώ με τη δόμηση εμπορικής αποθήκης. Δυστυχώς όμως σε κάποιο απο το πρόσφατα έτη ορίστηκε χρήση γης για την περιοχή η Αμιγής κατοικία η οποία και μου απαγορεύει κάθε μορφής δόμηση πλην αυτής που προορίζεται για κατοικία!!! Αυτή τουλάχιστον ήταν η απάντηση που πήρα από το Δήμο σε σχετική ερωτησή μου.

 

Τα ερωτήματα μου αφορούν τα ακόλουθα:

1) Πως θα μπορούσα να μάθω αν η σχετική απόφαση είναι του ΟΤΑ, του ΥΠΕΧΩΔΕ η δεν ξέρω?

2) Ποιά είναι η ισχύ μιας τέτοιας απόφασης? Δεδομένων των χρήσεων που έχουν ήδη επικρατήσει στ περιοχή!!!

3) Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής αυτής της απόφασης? Πως θα έπρεπε να κινηθώ για κάτι τετοιο (δικαστικά? η ?) και πόσο εφικτό είναι?

4) Με σχετική έρευνα βρήκα ότι στο άρθρο 240 : Γενικές διατάξεις (άρθ. 11 και 12 π.δ. 23.2/6.3.87) αναφέρεται: Από την πολεοδομική μελέτη είναι δυνατόν ορισμένες από τις χρήσεις γης που επιτρέπονται σύμφωνα με τα πιο πάνω άρθ. να απαγορεύονται ή να επιτρέπονται με όρους και προϋποθέσεις ή να αφορούν τμήματα οικοδομικών τετραγώνων ή οικοπέδων ή και ορόφους κτιρίων.

Αυτό σημαίναι ότι υπάρχει η δυνατότητα της δόμησης κατά παρέκλιση ως προς την υφιστάμενη χρήση γης?? Πως θα έπρεπε να κινηθώ για κάτι τέτοιο ??

 

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Για το 1) : να πας να δεις τους όρους δόμησης από την πολεοδομία του Καπανδριτίου.

2) : Εάν υπάρχει τέτοια απόφαση θα είναι δημοσιευμένη σε ΦΕΚ με την Έγκριση του ΓΠΣ του Δήμου. Εάν είναι δημοσιευμένη τότε είναι πανίσχυρη και έχασες!! Εάν αναφέρει μόνο τη χρήση αμιγούς κατοικίας τότε θα αναφέρει και κάτι για το χρόνο μετεγκατάστασης των μή συμβατών χρήσεων. Πχ θα είναι περιοχή προς εξυγείανση.

3) : Τα ΓΠΣ αναθεωρούνται και σύμφωνα με το ρεύμα της εποχής μόνο προς ευμενείς προς το περιβάλλον όρους!! (εκτός εάν υπάρχει πληρέστατη αιτιολογική έκθεση η οποία να αλλάζει χρήσεις γής εντός των ορίων του δήμου και συγκεντρώνει όλα τα ρυπογόνα σε μιά θέση) Αλλά μιας και είσαι εντός ορίων ..... σε βλέπω χλωμό έως... κινέζο!!!.

4) για αυτό θα έπρεπε ήδη να λειτουργούσες χρήση μη συμβατή και να ζητούσες άδεια επέκτασης ή εκσυγχρονισμού..... τώρα σε βλέπω .... Μανδαρίνο!!!

Link to comment
Share on other sites

αγαπητοί συνάδελφοι

η κατάσταση και οι χειρισμοί είναι όπως πολύ σωστά τα αναφέρει ο συνάδελφος grtopo

είναι όμως συνήθης πρακτική η απευθείας έγκριση χρήσεων γης σε ατομικό επίπεδο χωρίς την παρεμβολή της απρόσωπης ρύθμισης

Βέβαια ακόμη και στις περιπτώσεις κανονιστικής ρύθμισης των χρήσεων γης με τυπικό νόμο, παραμένει το πρόβλημα με ποιά στοιχεία θα ελεγθεί η συνταγματικότητα του νόμου ιδαίτερα αν η ρύθμιση δεν είναι προιόν εμπεριστατωμένης μελέτης.

Ετσι έγινε δεκτό πως πρίν την ψήφιση του σχετικού νόμου θα πρέπει με σαφήνεια να είχαν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις της ρύθμισης με τρόπο εμπεριστατωμένο, με κριτήρια τεχνικά και επιστημονικά και με αναφορά και θεμελίωση σε συγκεκριμένα δεδομένα

με βαση όσα αναφέρονται στο αρχικό ερώτημα μάλλον κάτι δεν πάει καλά με το προπαρασκευαστικό υλικό και την εκτίμησή του

έχει πράγματι προβλεφθεί χρόνος μετεγκατάστασης των μη συμβατών χρήσεων?

στην περίπτωση που ο χρόνος αυτός έχει καταστρατηγηθεί όπως συμβαίνει συνήθως, ανοίγει ο δρόμος γιά ατομικές ρυθμίσεις χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού?

και τέλος ένα ΓΠΣ δεν μπορεί και μάλιστα χωρίς να εφαρμόζεται - υλοποιείται να διατηρείται σε ισχύ για απεριόριστο χρονικό διάστημα

 

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.