Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μισθωτός με μπλοκάκι


Recommended Posts

Στην περίπτωση που δεν έχεις υπαχθεί στην ρύθμιση της παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/16 αλλά κατά τα άλλα η σχέση πληροί τις προϋποθέσεις φορολόγησης μισθωτού, δικαιούσαι επιστροφές φόρου;

Link to comment
Share on other sites

@georgios_m, ...συνονόματε χρόνια πολλά για την ονομαστική γιορτή...

Ναι, μπορείς να αντιμετωπίζεται ως «μισθωτός» από την εφορία και ως «ελεύθερος επαγγελματίας» από το ασφαλιστικό ταμείο. 
Διέπονται από διαφορετικές νομοθεσίες. 

Άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν έχει θέσει ο φορολογικός νομοθέτης για την υποχρεωτική (εφόσον συντρέχουν, όχι δυνητική) αντιμετώπισή σου (φορολογικά) ως "μισθωτός"

και άλλες ο ασφαλιστικός νομοθέτης για την δυνητική (αφού ο ασφαλισμένος "που αιτείται" ξεκινάει τη διαδικασία) αντιμετώπισή σου (ασφαλιστικά) ως "μισθωτός". 

Επομένως εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την φορολογική αντιμετώπισή σου ως "μισθωτός" τότε υποχρεωτικά αντιμετωπίζεσαι ως "μισθωτός" (ανεξάρτητα το πως σε αντιμετωπίζεσαι ασφαλιστικά) και έχεις την μείωση φόρου [1] (των μισθωτών) σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4172/2013, και για να έχεις αυτή την μείωση, απαιτείται να πραγματοποιήσεις δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΕΟΧ, οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (σύμφωνα με την προοδευτική εφαρμογή των ποσοστών ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονικές συναλλαγές και μέσα πληρωμής με κάρτα) [2]

[1] Μείωση φόρου 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
Μείωση φόρου 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
Μείωση φόρου 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα
Μείωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα
Για περιπτώσεις, στις οποίες το εισόδημα υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τότε η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ φορολογητέου εισοδήματος.
Επίσης εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των ανωτέρω ποσών, τότε το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

[2] Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή)
1-10.000---->10%
10.000,01-30.000---->15%
30.000,01 και άνω---->20% και μέχρι 30.000 ευρώ

 

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, επίσης χρόνια πολλά Γιώργο!

απλά μετά από αυτό που έγινε πέρσι με τα ΚΑΔ, αναρωτιόμουν μήπως το άρθρο 39 είναι η φετινή παγίδα για τους μισθωτούς μπλοκάκηδες ώστε να μη πάρουν πίσω την πολυπόθητη επιστροφή φόρου..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.