Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εύρεση κέντρου φύλλου Hatt


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Έχω ένα τοπογραφικό στην περιοχή της Καλάνδρας Χαλκιδικής σε HATT. To πρόβλημα είναι ότι θέλω τις συν/νες σε ΕΓΣΑ αλλά δεν αναγράφεται στο τοπογραφικό κέντρο φύλλου.

1. Πως θα βρω το κέντρο φύλλου ώστε να κάνω τη μετατροπή;

2. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να μετατρέψω τις συν/νες στα δύο συστήματα;

Ευχαριστώ πολύ!

 

Link to comment
Share on other sites

σε ποιο datum ειναι; η ερωτηση μου ειναι λογω αυτου:

 «Παλαιό» και «Νέο» Bessel: Μία συχνή παρανόηση που εγκυμονεί σοβαρά ζητήματα και λάθη

Μια μεθοδολογια θα βρεις εδω

http://kataskevesktirion.gr/η-χρήση-της-τεχνικής-rtk-για-τον-προσδιορ/

Edited by jojo
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την τεκμηριωμένη απάντηση! Δυστυχώς δεν αναγράφεται τίποτα παρά μόνο οι συν/νες κορυφών (τάξη μεγέθους 2000,5000).... 

Link to comment
Share on other sites

εχεις ενα ζευγος ΗΑΤΤ να παραθεσεις εδω και επισης ενα εγσα(εστω και κατα προσεγγιση χιλιομετρου)

Link to comment
Share on other sites

αυτο ισως σε βοηθησει μιας και σε λιγο φευγω απο το γραφειο και δε θα μπορω να σου απαντησω σημερα

 

Link to comment
Share on other sites

Είμαι σίγουρος πως ο jojo (kαλός σ' αυτά τα θέματα) θα σου πει τα σωστά. Εγώ ομως δεν θα κουράζομαι να λέω οι τιμές ΗΑΤΤ που μας δίνει η ΓΥΣ δεν είναι οι ίδιες με τις τιμές που μας δίνουν οι συν/νες των διανομών της Τοπ. υπηρεσίας.

Τις τιμές ΗΑΤΤ της ΓΥΣ μπορείς εύκολα να τις μετασχηματίσεις σε ΕΓΣΑ87. Τις τιμές των συντεταγμένων που έχουμε στα μικρά φύλλα της Τοπ. Υπηρεσίας πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Το φύλλο΄ΓΥΣ της Καλάντρας είναι το 113 (40 15',  -ο 15'). Η έκταση που καλύπτει αυτό το φύλλο, σύμφωνα με τα τριγ. σημεία, είναι μεταξύ ... -10000/-32000 και +2000/-29000 περίπου (δυτικά -νότος & ανατολή βορράς). Αρα από τις τιμές που δίνεις παραπάνω  λέμε σίγουρα πως είσαι σε φύλλο (μικρό) διανομής. 

Μια βόλτα στην τοπογραφική δεν βλάπτει. Εκεί ίσως βρεις κάποια τρ. σημεία της ΓΥΣ που τα δούλεψε και η τοπογραφική (θα σου στείλω κάποια πράγματα. Δες στα "χαμπέρια"). Έτσι ίσως μπορέσεις να κάνεις κάποιο μετασχηματισμό.

Και μη μου πεις πως δεν συμφέρει, γιατί, πιθανόν, θα κάνεις ένα τοπογραφικό με 100 Ε (πουμε) ???

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά Nικο.

Βέβαια ο υπάλληλος της ΤΥ έχει εδώ και καιρό ψηφιακή υπογραφή οπότε γλιτώνουμε την 2η επίσκεψη στην υπηρεσία για τριγωνομετρικά και ορόσημα.

Όσο εύκολα μπορείς να μετασχηματίσεις την ΗΑΤΤ (ΓΥΣ νέου τριγωνισμού) άλλο τόσο εύκολα μπορείς την ΗΑΤΤ (ΓΥΣ παλιών τριγωνισμών που πολλές φορές συμπίπτει με την ΤΥ) αρκεί να υπάρχουν τα βάθρα.

Και σίγουρα ο "καλός" μετασχηματισμός είναι ανάλογος με την απαιτούμενη ακρίβεια που ζητάς

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα όμως και πάνω απ' όλα, πρέπει να μπορεί κάποιος να ξεχωρίζει και να γνωρίζει, τι σύστημα συντεταγμένων "ΗΑΤΤ" έχει να διαχειριστεί !!!

ΔΕΝ είπα εγώ, πως αυτά τα σημεία, που μας δίνει η τοπογραφική, δεν δέχονται  επεξεργασίας, ώστε να μετασχηματιστούν σε ΕΓΣΑ87 (εσύ το θέμα το έκανες πλέον "επιστήμη")!! 

Άρα. Εγώ απλά λέω ..."προσοχή"!!!  

Edited by nbr
Link to comment
Share on other sites

Νικο, ποσες φορες μονο μαζι το εχουμε συζητησει.. Οι συζητησεις μαζι σου και με τον Δημητρη ηταν η αφορμη να γραφτει το συγκεκριμενο αρθρο (εχει αναφερθει και το ονομα σου αν δεις), γιαυτο και στην πρωτη μου απαντηση το παραθεσα

 «Παλαιό» και «Νέο» Bessel: Μία συχνή παρανόηση που εγκυμονεί σοβαρά ζητήματα και λάθη

για να γινει αντιληπτο. Ειναι σαν να λεμε (οπως και εσυ) "προσοχή" αλλα πιο αναλυτικα, ωστε να προλαβουμε και συχνα λαθη που γινονται. Εσυ ειδικα εχεις πατησει σε πολλα βαθρα που σημερα δυστυχως δεν υπαρχουν και γνωριζεις πολυ περισσοτερα πραγματα ως παλιος "χωραφας" οπως συνηθιζεις και συ να λες. Τοπογραφικα απο τον υπολογιστη και μονο δυστυχως γινονται και θα συνεχισουν να γινονται, (εφοσον δεν σεβομαστε πρωτα εμεις οι ιδιοι το επαγγελμα μας, τον χρονο που σπαταλησαμε για να μαθουμε και τις γνωσεις που μας προσεφερε το πανεπιστημιο) εις βαρος ενος ιδιοκτητη εμπιστευτηκε την ιδιοκτησια του σε μας και εχουμε υποχρεωση να φερουμε εις περας με σοβαροτητα τη τοπογραφικη ΜΕΛΕΤΗ που μας εχει αναθεσει

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.