Μετάβαση στο περιεχόμενο

GPS Vs κεραίες κινητής τηλεφωνίας


Recommended Posts

αγαπητοί συνάδελφοι

ανεξαρτήτως ποιός έχει την ευθύνη συντήρησης των βάθρων των τριγωνομετρικών σημείων του κρατικού τριγωνομετρικού δικτύου απαγορεύεται η εγκατάσταση σταθμών αναμετάδοσης και κεραιών ραδιοφωνικών - τηλεοπτικών σταθμών και εγακαταστάσεων κινητής τηλεφωνίας.

Εχει διαπιστωθεί πράγματι ιδιαίτερα με παλαιότερης τεχνολογίας δέκτες GPS ότι υπάρχουν προβλήματα τόσο σε εφαρμογές στατικού όσο και κινηματικού εντοπισμού, ιδιαίτερα στην L2.

Επειδή όμως δεν μπορεί να κάνουμε δοκιμές στο πεδίο και να αμφιβάλλουμε για τα αποτελέσματα όπου διαπιστώνουμε προβλήματα είτε σήματος, είτε κάλυψης και περιορισμού της ορατότητας απο και πρός τα βάθρα να ειδοποιούμε την ΓΥΣ για τι σε λίγο δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε.

Η λογική που διατυπώνεται ότι με το Hepos το κρατικό δίκτυο δεν θα χρησιμεύει είναι ανεδαφική και απαράδεκτη, δεν είναι λύση καινοτόμος αλλά κενοτόμος προς το παρόν τουλάχιστον.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ οτι το σήμα κινητής τηλεφωνίας δεν επηρεάζει τη δουλειά μας, τα λίνκ όμως που χρησιμοποιούν οι κεραίες μεταξύ τους μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

 

Αν είσαι άτυχος και το βάθρο είναι κάτω από τέτοιο λίνκ τότε, λειτουργώντας η δέσμη σαν ανακλαστήρας, δεν αφήνει να "δείς" κάποιους δορυφόρους που τους "σκιάζει". Χαρακτηριστικό φαινόμενο είναι η ένδειξη των ορατών δορυφόρων να αυξομειώνεται "τρελά".

 

Αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τις τηλεπικοινωνίες του ΟΤΕ όπου κι εκεί χρησιμοποιούνται τέτοιες διατάξεις. Παράδειγμα αποτελεί, για τους παροικούντες, το βάθρο στο Στρέφη, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό.

Link to comment
Share on other sites

Σε μια εργολαβία που πήρα για μετρήσεις κεραιών διαπίστωσα τα εξής:

Α. Όταν είναι 2 - 3 ιστοί κινητής τηλεφωνίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα - έχω μετρήσει κάπου 50 - 60 από αυτούς.

Β. όταν ο ιστός είναι σε πάρκο κεραιών [κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνο, τηλεόραση, uhf κ.τ.λ.] κλάφτα Χαράλαμπε.... το μόνο αξιόπιστο είναι η κορδέλα και το κλασικό t16... αν από την ακτινοβολία μπορείς να διαβάσεις τις μετρήσεις......

Link to comment
Share on other sites

jamming στο σήμα του gps έχω εντοπίσει κάτω ή κοντά σε γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, αλλά όχι σε κεραίες!

 

 

Συμφωνώ με grtopo για τις γραμμές υψηλής τάσης, όντως δημιουργούν πρόβλημα όχι πάντα βέβαια αλλά σε μια δουλειά που μετρούσαμε κατά μήκος της γραμμής όποτε μπαίναμε "κάτω" από τα καλώδια συνήθως υπήρχε πρόβλημα.

Όσον αφορά τις κεραίες κινητής χρισημοποιώντας τριγωνομετρικό δίπλα σε 3 κεραίες για τριγωνισμό δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Τα τριγ/κα μετά την κατασκευή τους η ΓΥΣ τα χρέωσε εγγράφως στις αντίστοιχες κοινότητες και δήμους.

Η ευθύνη συντήρησης του δικτύου είναι πλέον του ΟΚΧΕ.

Συνήθως το σήμα της κινητής είναι καθαρό και δεν δημιουργεί πρόβλημα σε RTK & static μετρήσεις παρά μόνο σε αποστάσεις της τάξης κάτω των 10 - 20μέτρων. Δεν ισχύει το ίδιο για κεραίες radar, αναμεταδότες ραδιοφώνου και TV που και το εκπεμπόμενο σήμα είναι μεγάλης ισχύος αλλά και με φάσμα όχι τόσο καθαρό και γραμμικό (πολλές αρμονικές κλπ).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Η προσωπική μου εμπειρία από χρήση GPS μέσω του συστήματος Hepos ή του συστήματος Metrica είναι η καθυστέρηση επίλυσης ή παντελής αδυναμία επίλυσης όταν κοντά (< 50μ.) υφίστανται πυλώνες μέσης / υψηλής τάσης της ΔΕΗ ή πολλά Δορυφορικά πιάτα και ηλιακοί συλλέκτες (ταράτσα κτηρίου).

Άσχετα από το γεγονός αυτό, τον τελευταίο καιρό οι διαφορές των δύο συστημάτων εντός Αττικής έχουν μηδενική σχεδόν απόκλιση στα Χ και 5-6 εκ. στα Υ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.