Μετάβαση στο περιεχόμενο

GPS Vs κεραίες κινητής τηλεφωνίας


Recommended Posts

Σε αρκετές βουνοκορφές των Ιμαλαίων που έχω ανέβει τυχαίνει να συναντώ κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση μερικών μέτρων από τα τριγωνομετρικά της ΓΥΣ.

Ταυτόχρονα, gps δεν έχει τύχει να χρησιμοποιήσω στις βουνοκορφές αυτές.

Επηρεάζουν τις μετρήσεις οι κεραίες αυτές??

Link to comment
Share on other sites

Απότι γνωρίζω τις επηρεάζουν. Σε παλιότερο γραφείο που δούλευα αποφεύγαμε να στήνουμε τη βάση σε τριγ/κο οπου κοντά είχε κεραία....Επίσης είχα ακούσει απο συνάδελφο οτι μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την μέτρηση αποστάσεων με γεωδαιτικό σταθμό χωρίς να το έχω διασταυρώσει....

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά δεν γίνεται να μας έχουν αχρηστέψει τόσα τριγωνομετρικά... Στα βουνά εδώ έχει μπόλικες τέτοιες κεραίες..

Link to comment
Share on other sites

Ασε....πονεμένη ιστορία...Εδώ ξηλώνουν τα τριγ/κα κάποιοι γιατί νομίζουν οτι κρύβουν λίρες!!!!(Δεν κάνω πλάκα το έχω ακούσει αυτό!) Αν και σου λέω δεν ξέρω πως και πόσο επηρεάζουν...

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου μικρή εμπειρία λέει ότι σε 2 περιπτώσεις που δούλεψα rtk με gprs διορθώσεις ομως δεν είχα κανένα πρόβλημα. Και είχα και εντελώς καμπάνα σήμα οπότε το gprs πήγαινε σφαίρα και μου φίξαρε στο φτερό. Αχχχχ ωραίες στιγμές....

 

Δεν μου εχει τύχει να δουλέψω με κεραία uhf κοντα σε κεραία κινητής.

Link to comment
Share on other sites

σήμερα έτυχε να στήσω βάση σε απόσταση 100 μ από κεραία kai να δουλέψω rtk.

δεν αντιμετώπισα πρόβλημα. επικοινωνία με radio modem άψογη.

και επίλυση χρόνο dt.

Link to comment
Share on other sites

σε δευτερο τριγωνομετρικό δεν έβαλα αλλά θα βάλω αύριο. είναι μεγάλη η δουλειά.

πάντως σε ένα δίκτυο στάσεων (γύρω στις 15 σε περιοχή 150 στρέμματα) από total station

οι αποστάσεις μεταξύ τους κουμπώνουν τέλεια. διαφορές της τάξης 1-4 cm.

 

πάντως για να είμαι απόλυτα ειλικρινής υπηρχαν άτομα που έκαναν εργασίες εκεί δεν ξέρω μηπως δεν λειτουργούσαν.

Link to comment
Share on other sites

Δύο τα τινά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας:

 

1. Το σήμα τους ΔΕΝ επιρρεάζει το σήμα του GPS, διότι δεν έχουν καμία σχέση οι συχνότητες μεταξύ τους (900 - 1800 MHz η κινητή, 1575.42 MHz η L1 και 1227.6 MHz η L2)

 

2. Το σώμα (δυκτίωμα) της κεραίας επιρρεάζει, προσθέτοντας σφάλμα multipath (σφάλμα από αντανακλάσεις) στις μετρήσεις με GPS, μια που βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα της GPS κεραίας.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, οι κεραίες RX,TX GSM, UMTS και τα μικροκυματικά πιάτα που αποτελούν ένα κεραιοσύστημα ΔΕΝ επηρεάζουν τις μετρήσεις με GPS είτε είναι static είτε RTK!!

Toν Χειριστή του GPS ανάλογα με το πόσο φορτωμένος είναι ο ιστός, με το ύψος τους και την κατεύθυνση των λοβών του σήματος .... ίσως και να τον κάνουν να ζεσταθεί λίγο ή να αποκτήσει ένα πονοκέφαλο!! Αλλά το σήμα ΟΧΙ.

Περισσότερο να ανησυχείτε που τα τριγωνομετρικά λόγω της φύσης τους (περίοπτη θέση στην περιοχή) είναι "πόλος" έλξης κεραιών! Αυτό σημαίνει ότι :

α) είτε καταστρέφονται κατά την κατασκευή του σταθμού, αδιάφορη η σημασία τους για τους εργολάβους που ίσα ίσα τους χαλάνε την θέση που ήθελαν να τοποθετήσουν την κεραία. Εδώ φταίμε εμείς που δεν καταγγέλναμε στην ΓΥΣ τον σφαγιασμό αυτό των τριγωνομετρικών, να πέταγε μερικά προστιματάκια (εάν έχει αυτή τη δυνατότητα*) ... έτσι να σφίγγανε λίγο οι κ@@@.

β) είτε περιστοιχίζονται από τις κεραίες και των τριών εταιρειών και όταν θές να οπισθοσκοπεύσεις σε αυτά ... απλά δεν τα βλέπεις γιατί είναι κρυμένα πίσω από τις κεραίες. Για μένα θα έπρεπε να απαγορεύεται η κατασκευή σταθμού κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση 50μ από τριγωνομετρικό.

 

Όσο για το σφάλμα από το φαινόμενο multipath από την αντανάκλαση και τη σκέδαση του σήματος ... αυτό είναι απειροελάχιστο, μιας και το χωροδικτύωμα :

α) αποτελείται από σχετικά λεπτές ράβδους

β) το στερεό του χωροδικτυώματος (πυραμιδοειδές) με τις επιφάνειες των πελμάτων των ράβδων σε θετική γωνία ως προς τον ορίζοντα, έχει ως αποτέλεσμα το προσπίπτων σε αυτές σήμα του κώδικα να αντανακλάται άνω της γραμμής του ορίζοντα.

Jamming στο σήμα του GPS έχω εντοπίσει κάτω ή κοντά σε γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, αλλά όχι σε κεραίες!

 

* Έχω την αίσθηση ότι μετά το χτίσιμο τους την ευθύνη συντήρησης την έχουν οι Δήμοι στους οποίους ανήκουν αλλά ας με διορθώσει κανένας συνάδελφος της Γ.Υ.Σ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.