Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεγονός: Σεισμός στην Ιταλία


acnt

Recommended Posts

Ναι μα συμφωνουμε! απλα μετέφερα οτι ειχε ειπωθεί τότε στα εδρανα με τα ακριβή λόγια που ταιριαζουν γαντι στο σεισμο της Ιταλιας.

Ο λόγος της αποδόμισης της πέτρινης στις υψηλές συχνότητες πρέπει να είναι ότι γίνονται πολλοι κυκλοι φόρτισης στον ίδιο χρόνο.

Η πέτρινη τοιχοποιία εχει το χαρακτηριστικό ότι δεν μπορει να παραλαβη των παραμικρό εφελκυσμο (απουσία χάλυβα, ολκιμων υλικών, συνδετικού υλικου υψηλης πρόσφυσης) οπότε σε καθε κύκλο η ρηγματωση μεταφέρεται όλο και βαθύτερα, μετατοπιζόμενη και σε διαφορετικά επίπεδα λόγω των μεταβολών της ακαμψίας και των ανακατανομων των εντάσεων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα μικτά δομικα συστήματα, όπου χρησιμοποιειται πετρα ταυτοχρονα με ξυλινο σκελετο που να παραλαβανει τους εφελκυσμους.

Στην Ερεσσό Μυτιληνης είχαν αναπτυξει ενα τετοια ιδιαιτερα αποτελεσματικο συστημα, στο οποίο στεγη, ξυλινα πατώματα, ξυλινα χωρισματα, πρεκια ποδιες και χιαστοι συνδεσμοι ήταν ενωμενα μεταξύ τους σχηματιζοντας εναν υπερστατικό φορεά, μαζι με την πετρα που πληρουσε τα κενα και προσέθεται ακαμψια στην κατασκευη.

Αναλυτικα το συστημα περιγραφεται με φωτο και σχεδια στο ομονυμο βιβλιο του Ν.Δ. Καρυδη, εκδοσεις Παπασωτηριου.

 

-Να προσθέσω για την κατακόρυφη συνιστώσα, παλι σε σχεση με τον σεισμο της Αθήνας οπου ηταν πολυ μεγαλη (φωτογραφιες υπαρχουν απο παλαιο νεκροταφειο στην περιοχη του επικεντρου με ανοιγμενους ταφους, σπασμενες μαρμαροπλακες και κοκκαλα πεταγμενα εξω!!) οτι ο Καρύδης ελεγε (επι λεξη παλι) ότι η επιρρόη της κατακορυφης ειναι υποτιμημενη και ανεφερε την καταρρευση τυπου "σουβλακι" όπου βλεπεις τις πλακες να εχουν πεσει κατακορυφα η μια πανω στην αλλη και οι κολώνες να εξεχουν ορθιες προς τα πανω σαν καλαμακια εξου και η ονομασια που εδινε. Ελεγε οτι είναι σαν το κτιριο να σηκωνεται προς τα πάνω και στην συνεχεια να προσγειωνεται και να συνθλιβεται πανω στον εαυτο του! Τωρα δεν το σχολιαζω αλλο ώς προς την παραστατικότητα της περιγραφής αλλα το θέτω για να το έχουμε στο μυαλο μας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ενα σχετικό κειμενάκι πάνω στο thread.

 

Why Young Buildings Failed in Old Towns

 

http://dotearth.blogs.nytimes.com/2009/04/11/why-young-buildings-fell-in-old-towns/?scp=1&sq=synolakis&st=cse

Costas Synolakis

 

Professor of Civil and Environmental Engineering,

Director, Tsunami Research Center

Viterbi School of Engineering, University of Southern California

Link to comment
Share on other sites

Για τις καταρρεύσεις των κτισμάτων στην L Aquila διατάχθηκε ήδη εισαγγελική έρευνα για τυχόν παραλείψεις και κακοτεχνίες, αλλά και για χρήση υλικών χαμηλότερης ποιότητας από την προδιαγραφόμενη.

 

Αυτό κυρίως έγινε γιατί από τις πρώτες εκτιμήσεις οι πολλές καταρρεύσεις (άρα και οι θάνατοι) οφείλονται σε κακοτεχνίες και παραλείψεις.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αντιγράφω από αυτό ένα σημαντικό συμπέρασμα (πολύ καλά γνωστό όμως εδώ στην Ελλάδα) που δεν φαίνεται όμως να εξηγεί πλήρως τις καταρρεύσεις στην γείτονα χώρα καθώς κατέρρευσαν και μνημειακές κατασκεύες όπως η καθολική εκκλησία:

 

"Compare any century-old, multi-story building in Rome with those elsewhere in the region built less than a couple of decades ago. The newer structures are more slender and quite often have what earthquake engineers refer to as soft first stories, i.e."

 

Πρέπει να αναζητησουμε εξηγήσεις στα δυναμικά χαρακτηριστικά των κτηρίων σε σχέση με αυτά του σεισμού. Να δούμε το φάσμα του για να αρχίσουμε να κατανονούμε περισσότερο τι έγινε.

Link to comment
Share on other sites

Η γη ειχε "ενημερωσει" !!!!

 

http://www.iesn.org/quake.htm

 

Ριξτε μια ματια στους προσεισμους!!!

 

22 μαρτιου 2,4R

26 μαρτιου 2,3R

28 μαρτιου 2,4R

30 μαρτιου εως 5 απριλιου σχεδον ασταματητα απο 2,5R εως 4,2R!!!

6 απριλιου ο σεισμος!!!

Link to comment
Share on other sites

Η γη ειχε "ενημερωσει" !!!!

 

http://www.iesn.org/quake.htm

 

Ριξτε μια ματια στους προσεισμους!!!

 

22 μαρτιου 2,4R

26 μαρτιου 2,3R

28 μαρτιου 2,4R

30 μαρτιου εως 5 απριλιου σχεδον ασταματητα απο 2,5R εως 4,2R!!!

6 απριλιου ο σεισμος!!!

 

Αυτο δεν μπορει να σημαινε οτι εχει ελευθερωθει αρκετη ποσοτητα ενεργειας οποτε δεν θα ειχανε τον "big one"?

Link to comment
Share on other sites

Παιδια, στην Ιταλια γινονται φοβερα πραγματα με τα Δημοσια Εργα.

Η mafia κρυβεται πισω απ'ολα (σχεδον) τα εργα υποδομης στον νοτο και εχουν γινει ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ οσον αφορα τα υλικα...

Μου ελεγε καποιος που πηγε στην L'Aquila οτι το μπετο τριβοταν στα χερια σου λες και ηταν αμμος...

Υπαρχει σοβαρη υποψια οτι εβαζαν αμμο θαλασσης η οποια εχει αλατα και οξειδωσε τον οπλισμο. Μου ειπε οτι ειδε οπλισμο θεμελιων, οπου το σιδερο εσπαγε με το χερι!...

 

Αυτες τις μερες στην Ιταλια γινεται μεγαλη κουβεντα για τον μειοδοτικο διαγωνισμο, ως τροπο αναθεσης εργων, και την επιδραση του στην ποιοτητα των εργων...

Η Italcementi, η οποια ειναι η 5η μεγαλυτερη πολυεθνικη στον κοσμo σε παραγωγη τσιμεντου κτλ., βρισκεται στα δικαστηρια για "απειρες" περιπτωσεις νοθευσης υλικων...

Link to comment
Share on other sites

Αυτο δεν μπορει να σημαινε οτι εχει ελευθερωθει αρκετη ποσοτητα ενεργειας οποτε δεν θα ειχανε τον "big one"?

 

Χωρις να ειμαι περισσοτερο ειδικος απο αλλους, με τα λιγα που ξερω θα πω

 

1)Γενικα, αυτο που λες ισχυει.. Γι'αυτο ο κυριος σεισμος ηταν περιπου 6r.. Αν δεν ειχε ελευθερωθει ολη αυτη η ενεργεια τις προηγουμενες μερες, ισως να μιλαγαμε για 7ρακι και πανω..

 

2)Σε μια φυσιολογικη σεισμικη ακολουθια, οπως εχουμε τους μετασεισμους εχουμε και τους προσεισμους.. Φανταζομαι ολοι ακουμε αρκετα συχνα σε σεισμους 5ρηδες και οχι μονο το ερωτημα αν ειναι το κυριο φαινομενο ή οχι..

 

3)Στην Ελλαδα δεν εναι τοσο συχνο φαινομενο μια τοσο εντονη προσεισμικη δραστηριοτητα.. Οχι οτι ξερω τι γινεται στην Ιταλια.. Αλλα πιστευω πως με μια τοσο εντονη δραστηριοτητα σε μια περιοχη, καποιος θα επρεπε να εχει βαρεσει ενα καμπανακι εστω και προληπτικα..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.