Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tεχνικός ασφάλειας στο Δημόσιο


kirki2

Recommended Posts

Προς abouts: Διαβλέπω μία τάση αποφυγής των ευθυνών, που (οι ευθύνες) πάνε μαζί με την δουλειά, που ( η δουλειά) πάει μαζί με τα λεφτά; Κάνω λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Αν κάποιος είναι μηχανικός ασφαλείας ή επιβλέπων ή εργοταξιάρχης ή εργοδηγός ή μηχανικός βάρδιας τότε θα πρέπει να αποδέχεται την ευθύνη που του αναλογεί και οφείλει να εκτελεί στο ακέραιο τα καθήκοντα του. Έχετε δει σε θανατηφόρο εργατικό να κάνουν χωριστά αγωγή ο κάθε συγγενής του νεκρού εργαζόμενου για χωριστή αποζημίωση;; ή ο εργοδότης να σας "θάβει" ; Και ερωτώ αν γίνει ένα ατύχημα και ο εργοδότης με δόλο κρύψει το βιβλίο υποδέιξεων..άντε μετά να αποδείξει ο μηχανικός ότι μερίμνησε και ενημέρωσε γραπτώς τον εργοδοτη.

 

Εφόσον μεταξύ όλων των άλλων δουλειών ένας μηχανικός φορτώνεται και το τίτλο τεχνικού ασφαλείας και του δηλώνουν εμέσως ότι είναι καθαρά διακοσμητικός θα διαφωνήσω. Ο τεχνικός ασφαλείας μπορεί να μην έχει ρόλο να ελέγχει το αντλητικό του μόνιμου πυροσβεστικού υδροδοτικού άλλα πρέπει να αναγράφει τις υποχρεώσεις του εργοδότη και να συμβυλεύει τον εργοδότη. Προσωπικά πάντα όταν τελείωνω μια επίσκεψη ως τεχνικός ασφαλείας κάνω φωτοτυπίες ή φωτογραφίζω το βιβλίο υποδείξεων (που φυσικά ζητώ να φέρει τη σφραγίδα της επιχείρησης μετά από κάθε επίσκεψη).

 

Κανονικά πρέπει:

να υπαρχει βιβλίο ατυχημάτων στην επιχείρηση (ή μπορούμε τις τελευταίες σελίδες από το βιβλίο υποδείξεων να τις μετατρέψουμε σε βιβλίο ατυχημάτων), αντίγραφα έντυπων γνωστοποίησης ατυχήματος, αναρτημένο πρόγραμμα επισκέψεων τεχνικού ασφαλείας και στοιχεία επικοινωνίας με τον τεχν. ασφαλείας (μόνο κινητό για ευνόητους λόγους...) και αναρτημένη έκθεση επαγγελματικού κινδύνου. Όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα αν θέλει κάποιος να είναι έστω κάπως τυπικός..

 

Ο τεχν. ασφαλείας ενημερώνει και υπενθυμίζει. Είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση των εργαζομένων και του εργοδότη και μόνο και όχι να αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικα να διορθώσει και να ελέγχει (επιθεωρεί) τα διάφορα συστήματα πέρα από τα όρια της απλής διαπίστωσης. Για τον έλεγχο υπάρχουν συνεργεια και αρμοδιότεροι...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι οφείλω μια παρέμβαση στο θέμα της αποφυγής των ευθυνών. Δεν έχω συνηθίσει να αποφεύγω ευθύνες αλλά δεν έχω συνηθίσει να αναλαμβάνω και χωρίς λόγο έξτρα δουλειές χωρίς καμμιά αμοιβή. Ειδικά όταν είσαι μοναδικός σε ένα τεχνικό τμήμα με ένα σωρό εκκρεμότητες οι οποίες φορτώνονται και απορρέουν από τη θέση στην οποία υπηρετείς δεν υπάρχει λόγος, όταν η δυνατότητα δίνεται από την υπηρεσία, για επιπλέον δουλειά χωρίς κίνητρο.

Να σημειώσω ότι ενώ στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα προβλέπεται ένα αρκετά καλό επίδομα για αυτόν που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Τ.Α. στο δημόσιο δεν προβλέπεται τίποτα.

Επομένως δεν βλέπω το λόγο για να αναλάβει κανείς αυτά τα καθήκοντα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Πριν ψάξεις οτιδήποτε σε ενημερώνω ότι υπάρχει από το νόμο δυνατότητα να αρνηθείς την ανάθεση. Γενικά είναι και σωστό να μην συμπύπτουν τα καθήκοντα του υπευθύνου των εγκαταστάσεων με τον Τεχνικό ασφαλείας. Μου έτυχε κι εμένα ανάλογη περίπτωση σε νοσοκομείο όπου πιέστηκα από τη Δ/νση και την επιθεώρηση εργασίας αλλά επειδή ήξερα τη νομοθεσία έκαναν όλοι πίσω. Εάν χρειάζεσαι λεπτομέρειες μπορώ να δώσω

Καλημέρα σε όλους!

Πραγματικά κι εμενα με ενδιαφερει να μάθω αν υπαρχει νόμος που μπορεις να αρνηθεις να γινεις Τεχνικός Ασφαλείας σε Δημόσιο Φορέα!

Ειδικά όταν η θέση μεσω ΑΣΕΠ δεν αναφεροταν σε Τεχνικο Ασφαλείας, αλλά και τα καθηκοντα που εχω τωρα ξεπερνουν το κλασικό 8 ωρο και οδηγουν σε παραταση του ωραριου μου πολλες φορες εως και 5 ωρες επιπλέον. Οταν ειδικα ειμαι και η μοναδική μηχανικός στο χωρο που γνωριζει Autocad GIS και προγραμματα Διαχείρισης Δημόσιων Έργων!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αν εισαι δημοσιος υπαλληλος (υπαγεσαι δηλαδη στον υπαλληλικο  κωδικα) και η ειδικοτητα σου ειναι τετοια που σου επιτρεπει να αναλαμβανεις καθηκοντα τεχνικου ασφαλειας (Πολ.Μηχ., Μηχ. Μηχ κ.λ.π) τοτε δεν μπορεις να αρνηθεις.Ακομα και υπηρεσια πρωτοκολλου μπορει να σε βαλουν αν δεν εχουν αλλον για καποιο διαστημα (π.χ αρθρο 30 του κωδικα)

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση αλλά οι απόψεις που συλλέγω είναι αντιφατικές . Υπάλληλος από το ΣΕΠΕ με ενημέρωσε όχι μονο εμένα αλλά κι άλλους μηχανικούς ότι λόγω φόρτου εργασίας μπορεί να μην δεχτείς απλά δεν γνωρίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθησει  η Υπηρεσία μας μετά από αυτή  την αίτηση.

Ο σύλλογος εργαζομένων επιμένει να κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά χαρτί  ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε λογω δουλειάς και ελλιπούς επιμόρφωσης τα οποία και ισχύουν.

Εργατολόγος με ενημέρωσε ότι αυτό είναι δυσμενής αλλαγή καθηκόντων αλλά επειδή οριζόμαστε περιοδικά ανά εξάμηνο δεν κατανοεί τι σοι Τεχνικός Ασφαλείας είναι αυτός που οριζεται ανα χρονικά διαστηματα  ενώ ο χρόνος απασχόλησης  κανονικά προκύπτει από το που ορίζεσαι Τ.Α. σε δημόσιο έργο,  σε δημόσιο κτήριο, σε αυτοκίνητα της Υπηρεσίας.

Επίσης όταν ρώτησα "προηγούμενους" μηχανικούς που αποδέχτηκαν τη θέση Τ.Α για το βιβλιο που έπρεπε να τηρούν μου είπαν ότι δεν είχαν κανένα βιβλίο… :smile:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εκεινο που ειναι βεβαιο εχεις υποχρεωση να ακολουθεις τον Υπαλληλικο Κωδικα .Αν αυτος σε σημεια του ειναι τρελλος συμφωνουμε.Αλλα...

Ουτε ο φορτος εργασιας παιζει ρολο,ουτε η ελλιπης επιμορφωση κ.λ.π (ο μηχανικος στο δημοσιο αυτοεπιμορφωνεται!!! πληρωνοντας πολλες φορες απο την τσεπη του)

Ειναι τα τρελλα του δημοσιου.Αλλα ετσι ειναι.Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να κοιταξεις μηπως απαιτειται (λογω του αντικειμενου) να δουλευεις περαν του ωραριου σου χωρις να πληρωνεσαι.

Θα πρεπει να προσεξεις ιδιαιτερα γιατι η αρνηση υπηρεσιας ειναι σοβαρο πειθαρχικο παραπτωμα και μπορει να εχεις τρεξιματα.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται οτι θα πρέπει να δουλεύουμε πέρα απο το ωράριο ως Τ.Α. και δεν θα πληρωνόμαστε αυτές τις υπερωρίες !

Επίσης μπορεί να πρέπει να λείπουμε απο την Υπηρεσία μας  και 2 εβδομάδες  αν οριστούμε σε άλλο χωρο του Δημοσίου Φορέα μας ως Τ.Α - για να παρέχουμε εκεί τις υπηρεσίες μας -(εχει συμβει σε μηχανικό που αποδεχτηκε τον ορισμό του σαν Τ.Α) κατι που δεν το επιθυμεί  ο προϊστάμενος μας καθώς έχουμε οριστεί υπεύθυνοι για έργα ΕΣΠΑ .Αρα σημαίνει σημαντική καθυστερηση στα έργα αυτά καθως τίποτε δεν θα κινείται για εκείνη την περίοδο  από Μητρώο Δημοσίων Εργων , Τεχνικά Δελτία  μέχρι και Διοικητικές πράξεις.

Σας ευχαριστω για το χρόνο σας και τις απαντήσεις σας! :smile: 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.