Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετασχηματιστής ανύψωσης 0.4kV/1kV σε εσωτερικό χώρο


gserge

Recommended Posts

κυρίες & κύριοι,

μήπως γνωρίζει κανείς τι λένε οι ελληνικοί κανονισμοί σε περίπτωση που θέλεις να τοποθετήσεις εναν Μ/Σ μέσης τάσης όχι σε ξεχωριστό χώρο αλλά σε ένα γενικότερο technical room? και αν επιτρέπεται αυτό?

 

Ευχαριστώ

 

Γιώργος

Link to comment
Share on other sites

είναι ιδιωτικός. Σε πολλές ευρωπαικές χώρες από οσο ξέρω μπορείς να εγκταστήσεις Μ/Σ ΜΤ σε ενα κλασσικό technical room αρκεί να είναι τοποθετημένος σε ειδικό κυτίο, το πρόβλημα είναι οτι στην Ελλάδα δεν ξερω ακριβώς τι γίνεται. Ο κτιριοδομικος κανονισμός αναφέρει ότι

".....Ο υποσταθμός μετασχηματισμού τάσης θεωρείται διαμέρισμα ηλεκτρικής υπηρεσίας, υπό την έννοια του ΚΕΗΕ (ορισμός με αριθμό 38) και η πρόσβαση στους χώρους του επιτρέπεται μόνο στο αρμόδιο προσωπικό. Οι χώροι του υποσταθμού σημαίνονται υποχρεωτικά με επιγραφές απαγόρευσης εισόδου, αναγγελίας κινδύνου και αναγγελίας ψηλής τάσης....".

 

Απο αυτό όμως δεν μπορείς να καταλάβεις αν ο Μ/Σ πρέπει να είναι απαραίτητα σε ξεχωριστό χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Εικασία κάνω: Αν ο Μ/Σ είναι άνω μίας ορισμένης ισχύος, τότε προφανώς χρειάζεται

1. επαρκής αερισμός,

2. πυροπροστασία,

3. προστασία από πρόσβαση ανειδίκευτου προσωπικού,

4. πιθανώς σύστημα συλλογής ελαίων,

5. πολύ καλή γείωση

 

Αν επιτρέπεται, γιατί χρειάζεται η ανύψωση τάσης σε κτίριο;

Link to comment
Share on other sites

η ανυψωμένη τάση θα χρησιμοποιηθέι για τον φωτισμό πυλώνων φωτισμού σε μεγάλη απόσταση. Η εγκατάσταση δεν είναι κλασσικό κτίριο, αλλά αφορά το τεχνικό κτίριο ενός κομματιού αυτοκινητοδρόμου. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν ειχα προβλέψει ξεχωριστούς χώρους για τους μετασχηματιστές ανύψωσης και ο μόνος χώρος που έχω διαθέσιμος είναι στο δωμάτιο χαμηλής τάσης. Οι Μ/Σ είναι ρητίνης ισχύς μέχρι 90kVA.

Link to comment
Share on other sites

... Οι Μ/Σ είναι ρητίνης ισχύς μέχρι 90kva

 

Λειτουργικά βλέποντάς το, δεν θα υπήρχε πρόβλημα να μπει στο δωμάτιο χαμηλής, εφόσον το δωμάτιο έχει κατασκευαστεί σωστά. Βέβαια ιδιαίτερη προσοχή στους αγωγούς 1000 v και στα κανάλια τους.

Link to comment
Share on other sites

από όσο ξέρω, οι Μ/Σ απαιτούν ειδικό δωμάτιο, και δεν νομίζω ότι μπορείς να τους έχεις μαζί με την Χ.Τ. (ή ακόμα και με την Μ.Τ.). Μήπως πρέπει να δεις την λύση του προκατασκευασμένου οικίσκου?

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά οι Μ/Σ τοποθετούνται όπως σωστά είπε ο lefterism σε ξεχωριστό χώρο με συγκεκριμένες διαστάσεις που καθορίζονται από τις αποστάσεις του Μ/Σ από τους τοίχους κλπ. Ο χώρος Μ/Σ πρέπει επίσης υποχρεωτικά να είναι πυροδιαμέρισμα με αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. Η δική σου περίπτωση βέβαια είναι ξεχωριστή. Δεν μιλάμε για 20.000V αλλά για 1000V !. Δεν έχω καταλάβει κάτι. Που θα πας την τάση των 1000V ? είδα ότι ανέφερες πυλώνες φωτισμού ?!?!

Link to comment
Share on other sites

Απο περιέργεια ήθελα να ρωτήσω πως είναι η δομή αυτού του συστήματος. Είδα ότι ανέφερες Μ/Σ μέχρι 90 kVA. Κάθε Μ/Σ μεταφέρει ισχύ στα 1000V για κάθε πυλώνα η οποία μετά (στην άφιξη στον πυλώνα) μετασχηματίζεται σε 400V και πάει προς τα φωτιστικά σώματα-λαμπτήρες ? Τον Μ/Σ υποβιβασμού που τον τοποθετείς ? Υποθέτω ότι κάθε πυλώνας έχει δικό του πίνακα pilar ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.