Jump to content

Τύπος θεμελίωσης διώροφης κατοικίας από φέρουσα τοιχοποιία


 

Recommended Posts

Καλησπέρα.

 

Πώς θεμελιώνετε νέα διώροφη κατοικία από φέρουσα τοιχοποιία σε πολύ καλό έδαφος? Το κτίριο είναι ισόγειο + ά όροφος, με πυκνή άοπλη (όχι διαζωματική) τοιχοποιία από λιθοσώματα πάχους 60 εκ στο ισόγειο και 50 εκ στον όροφο. Οι πλάκες είναι από σκυρόδεμα.

Link to comment
Share on other sites

Για εμένα το θέμα δεν είναι το είδος θεμελίωσης αλλά ο τρόπος σύνδεσης της τοιχοποιίας και της θεμελίωσης...

 

Μήπως θα ήταν καλό να ρίξεις μια ραντιέ 50εκ, να βάλεις τον χτίστη να σηκώσει όλους τους τοίχους για ένα ύψος πχ 80εκ και έπειτα να ρίξεις ενδιάμεσα σκυρόδεμα ώστε να δέσει τοιχοποιία με θεμελίωση (και να έχεις και το δάπεδο ισογείου).

Link to comment
Share on other sites

Με εσχάρα πεδιλοδοκών είσαι καλυμένος. Όσον αφορά το πάχος των τοίχων δεν είναι λίγο μεγάλο? Μιλάμε για σύγχρονη κατασκευή, αν κατάλαβα καλά, με γνωστές ιδιότητες και διαστάσεις λιθοσωμάτων και κονιάματος.

Link to comment
Share on other sites

Αλέξανδρε, αν ρίξει μπετό για θεμέλια, μετά, σε ώριμο σκυρόδεμα, μπορεί να χτίσει την πέτρα; Διασφαλίζεται η σύνδεση υλικών;

 

Άρη εννοώ 40-50 εκ ραντιέ. Κοίτα παρακάτω:

52704963.th.png

Link to comment
Share on other sites

Η σκέψη σου φίλε acnt είναι απόλυτα σωστή. Κι εγώ είχα προβληματιστεί για το σημείο σύνδεσης αλλά δε βρήκα κάτι σxετικό στη βιβλιογραφία. Το αντιμετωπίζω "αγριεύοντας" την επιφάνεια του σκυροδέματος. Δεν έχω δει αστοχία σε αυτό το σημείο σε καμία οικοδομή που έχει υποστεί σεισμική φόρτιση. Ένα μεγάλο συν όμως είναι και το βάρος του τοίχου. Εναλλακτικά θα μπορούσες να "φυτέψεις" οπλισμούς οι οποίοι θα εγκιβωτιστούν με το κονίαμα σύνδεσης. Προσοχή όμως: μιλάμε πάντα για λιθοσώματα λαξευτά και ποτέ για αργολιθοδομή.

 

edit: Δε θα μπορούσε κάτι παρόμοιο, δηλαδή ολίσθηση, να συμβεί και σε άλλο επίπεδο, όπου το βάρος του τοίχου θα ήταν μικρότερο;

Link to comment
Share on other sites

Μία ακόμη λύση είναι να δημιουργήσεις εσωτερικά του τοίχου μικρές κολώνες 20x20 ή 25x25, στις γωνίες και ανά 3 με 4 μέτρα περίπου.

 

και ένα παράδειγμα.

Link to comment
Share on other sites

Να κάνεις ραντιε και μετά μπάζωμα και μετά δάπεδο είναι μάλλον αντιοικονομικό σε καλό έδαφος. Σκευτόμουν πεδ/κους κατασκευάζοντας πλάκα από μπετό και μια θήκη για να εγκυβωτιστεί ο τοίχος όπως κάνουν στα προκατ. Αυτό το κενό μεταξύ των παριών της θήκης και του τοίχου γεμίζει με κονίαμα.

Link to comment
Share on other sites

Αλέξανδρε, πάλία κάνανε τα θεμέλια από λιθοδομή και από πάνω την όποια τοιχοποιία. Δεν έχω δει πως κατασκευάζεται τέτοια θεμελίωση, αλλά μάλλον το θεμέλιο και οι πέτρες του, πατούσε πάνω σε χώμα. Αν συνέβαινε αυτό, έχει λογική, καθώς το βάρος του τοίχου και η μετέπειτα συμπίεση των εδαφών θα είχε ως αποτέλεσμα την "μονολιθικότητα" θεμελίων πέτρας-υπεδάφους. Εάν όμως πας να θεμελιώσεις τοιχοποιία σε σκυρόδεμα, αλλάζει το πράγμα. Εκεί πλέον, μετά την 1η μέρα σκυροδέτησης (για να μην πω τις πρώτες ώρες) σκυρόδεμα και πέτρα δεν θα ενωθούν σε ένα σώμα.

 

Άρα, πρέπει να βρεθεί μια "πατέντα" διότι το καλύτερο, δηλ το χτίσιμο μικρού ύψους τοιχοποιίας ως kicker όσο το σκύρόδεμα είναι νωπό, φαντάζει ακατόρθωτο. Φανταστείτε όμως τί καλά που θα ήταν.... Τέλος πάντων αυτός είναι ο λόγος που πρότεινα αυτό τον τρόπο.

 

Evan, σωστή η σκέψη σου, αν και εγώ θα έκανα τους "λαιμούς" προς τα κάτω.

 

ted78 δεν θα το έκανα αυτό, εκτλως κι αν έλυνα σαν διαζωματική, που και πάλι το θέμα σύνδεσης σκυροδέματος-πέτρας δεν το λύνεις.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='acnt;72586

Evan' date='[/b'] σωστή η σκέψη σου, αν και εγώ θα έκανα τους "λαιμούς" προς τα κάτω.

 

acnt τι εννοείς προς τα κάτω; στο πάχος του πέλματος?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.