Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τσιμεντοκονία ρύσεων


Recommended Posts

(το θέμα μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Ενδιαφέρομαι να διορθώσω τις κλίσεις στην ταράτσα κατοικίας 1ου ορόφου εμβαδού 120 τ.μ. Πόσο βάρος ανά κυβικό μέτρο πρέπει να υπολογίζουμε την παραδοσιακή τσιμεντοκονία; Ευχαριστώ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ο κανονισμός φορτίσεων του 1946 για τα τσιμεντοκονιάματα γενικώς δίνει ένα ειδικό βάρος 2000-2200 kgr/m3. Υπάρχουν βέβαια και ελαφρύτερα κονιάματα σήμερα που χρησιμοποιούνται γενικώς για γεμίσματα και διαμόρφωση ρύσεων. όπως το ελαφρομπετόν, το περλιτομπετόν κλπ. Αν το σπίτι είναι παλιό, όλα τα κονιάματα θα το επιβαρύνουν αφού είναι καλούτσικες ως φορτίσεις.Μιλήστε με μηχανικό δια ζώσης , ώστε να τσεκάρει το τεύχος στατικής μελέτης του σπιτιού και να δει με τί κανονισμούς έχει επιλυθεί και τί παραδοχές φορτίσεων (μόνιμα+κινητά φορτία) έλαβε υπόψη ο -τότε- μελετητής. Τέλος επειδή υποψιάζομαι υγρομόνωση (και θερμομόνωση) να παίζουν ως γενικό σενάριο, υπάρχει και δυνατότητα να γίνουν χωρίς να προστεθεί τόσο σημαντικό φορτίο στην κατασκευή..Ο μηχανικός σας πιστεύω θα σας ενημερώσει...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ απλά, υπολογίστε ότι θα έχετε περίπου ελάχιστο πάχος 5 εκατοστά, άρα σε όλη την ταράτσα σας +100 κιλά/τ.μ. και για κάθε επιπλέον εκατοστό +20 κιλά/τ.μ..

Μπορεί σε ορισμένα σημεία να φτάσετε ή να ξεπεράσετε τα 200 κιλά, ανάλογα με το περίγραμμα της ταράτσας.

Αν το κτήριο δεν είναι πάνω απο 35 χρονών και σε καλή κατάσταση δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα.

Εννοείται ότι πρέπει να πάρετε τη γνώμη πολιτικού μηχανικού που θα σας συμβουλέψει σχετικά. Μην κάνετε τίποτα μέχρι τότε.

Συνιστώ την τοποθέτηση ινών πολυπροπυλενίου μήκους 18mm στην τσιμεντοκονία για αποφυγή μικρορηγματώσεων (αναλογία 1 κιλό/ κυβικό).

Επίσης θα ήταν ευκαιρία να κάνατε και θερμο-υγρομόνωση στην ταράτσα σας αν έχετε την οικονομική δυνατότητα (περίπου 30 ευρώ/τ.μ.). Οπωσδήποτε όμως υγρομόνωση ακόμα και μόνος σας με ένα επαλειφόμενο στεγανωτικό το οποίο θα ανανεώνετε περίπου μετά απο κάθε εκλογές αν είναι πολύ καλής ποιότητας.

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν βλέπω πώς θα αρκέσουν τα 5cm γέμισμα. Για την απορροή του νερού θέλεις 2% κλίση, να δεχτώ ότι στην πράξη το ρίχνουμε πολλές φορές και στο 1,5%. Σε μια διάσταση κτιρίου 10μ , μιλάμε για 15εκ. Οκ, δεν είπα ότι θα γεμίσει παντού 15εκ, και σίγουρα το "μεγάλο" γέμισμα θα είναι τοπικά, αλλά τα 5εκ είναι πολύ λίγα για να σου δώσουν σωστή απορροή. Τα γεμίσματα αυτά συνήθως ξεκινάνε με ένα μέσο πάχος 8-10εκ. Άρα μιλάμε για 0.08*2100kgr/m2 = 168kgr/m2. Πολύ υψηλό κατά την γνώμη μου. Υπάρχουν και ελαφροσκυροδέματα/περλιτοδέματα που διατείνονται ότι έχουν το μισό ειδικό βάρος, άρα πέφτουμε στα περίπου 80kgr/m2, μόνον το γέμισμα εξομάλυνσης ξαναλέω. Επίσης ένα μεγάλο μειονέκτημα που έχουν αυτά τα κονιάματα είναι ότι για να πιάσουν το επιθυμητό 4% σχ.υγρασίας κάνουν πολύ καιρό, μελέτες έχουν δείξει έως και 90 ημέρες...Περιμένει κανείς τόσο? Όχι δυστυχώς, γι'αυτό και εγκλωβίζονται υγρασίες, εκεί ακριβώς που δεν θέλαμε να πάνε. Υπάρχει κάτι που είναι αρκετά ελκυστικό κατά την γνώμη μου, αν και παραμένει τσουχτερό δυστυχώς ακόμη, αλλά που θα πάει θα πέσει.. Πλάκες θερμομονωτικές μεταβαλλόμενου πάχους που δίνουν αυτές τις κλίσεις. Το υλοποιεί μεγάλη εταιρεία του χώρου των μονωτικών, έχει ξανασυζητηθεί στο φόρουμ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, pirsogiannis said:

Δεν βλέπω πώς θα αρκέσουν τα 5cm γέμισμα. Για την απορροή του νερού θέλεις 2% κλίση, να δεχτώ ότι στην πράξη το ρίχνουμε πολλές φορές και στο 1,5%.

Οταν έγραψα 5 εκατοστά ελάχιστο πάχος εννούσα στο τελείωμα. Δηλαδή εκεί που υπάρχει το στόμιο για την υδρορροή. Δηλαδή από τα 5 εκατοστά ξεκινάει η ελάχιστη κλίση.

Κατά τα άλλα είμαι και εγώ πολύ επιφυλακτικός με τα ελαφροσκυροδέματα λόγω εγκλωβισμού νερού.

Για τις θερμομονωτικές πλάκες μεταβλητού πάχους δεν έχω δει κάτι στην αγορά, ανησυχώ στο θέμα των μεταξύ τους αρμών. Συνάδελφε αν έχεις να προτείνεις εταιρία στείλε μου ενα pm.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.