Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμοσυσσωρευτές


Recommended Posts

μπορει να μου πει κανείς την άποψη του για τους θερμοσυσσωρευτές , απο πλευράς απόδοσης, σε σχέση με την θέρμανση με πετρέλαιο,

και πως γίνεται η μελετη σε σχεση με την αποδοση της θερμοτητας, δηλ. ενας θερμοσυσσωρευτής 3kw ονομαστικής ισχύoς σε τι θερμαντικό σώμα αντiστoιχεί οταν κάνουμε την μελέτη για σώματα που λειτουργούν με ζεστό νερο.... ευχαριστώ....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μιάς και ήθελα να θέσω και εγώ αυτό το θέμα, παραθέτω την άποψη μου ως μη ειδικού, αλλά θα με ενδιέφερε επίσης να μάθω τις απόψεις των ειδικών, και τι αυτοί συστήνουν στους πελάτες τους.

Από ό,τι έχω καταλάβει πάντα το νόμισμα έχει 2 όψεις. Δηλαδή όλα τα συστήματα θέρμανσης έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα ζυγίσεις και επιλέγεις αυτό που σου κάνει.

Όσο αφορά τους θερμοσυσσωρευτές , όσους μηχανολόγους και να ρώτησα ήταν αρνητικοί. Ή μάλλον ήταν πολύ πιο θετικοί όσο αφορά ενδοδαπέδια και καλοριφέρ. Στο internet που έψαξα βρήκα το εξής πολύ εύστοχο :

‘Καλοριφέρ:

Χημική ενέργεια μετατρέπεται σε απώλειες και θερμική ενέργεια

Θερμοσυσσωρευτές:

Χημική ενέργεια μετατρέπεται σε απώλειες και θερμική ενέργεια, θερμική ενέργεια μετατρέπεται σε απώλειες και ηλεκτρική ενέργεια, ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρετε με απώλειες από την μονάδα παραγωγής στον καταναλωτή, ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε απώλειες και θερμική ενέργεια.’, από τον posidon, teacteam.gr

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τους ανάβεις σήμερα και έχεις ζέστη αύριο, ή τους κλείνεις σήμερα και σταματάνε να εκπέμπουν αύριο.

 

Ωστόσο, εγώ στο σπίτι μου έχω θερμοσυσσωρευτές( εννοείται με νυχτερινό ρεύμα) και είμαι πολύ ικανοποιημένη για τους παρακάτω λόγους:

  1. δεν έχω το βραχνά του πετρελαίου ( ανέβηκε η τιμή- άρχισε η διανομή, κτλ)
  2. έχω αυτονομία σε κάθε δωμάτιο ( υπάρχουν θερμοκρασιακές μεταβολές στα δωμάτια ανάλογα με τον προσανατολισμό τους ή τα επίπεδα τους αν πρόκειται για μεζονέτα, οπότε δεν χρειάζονται όλα την ίδια θέρμανση)
  3. πληρώνω λιγότερο από ό,τι θα πλήρωνα με πετρέλαιο ( Δεκέμβριος – Απρίλιος στη ΔΕΗ πλήρωσα 300 €( όχι μόνο για θέρμανση , όλος ο λογαριασμός, με συνεχής λειτουργία των θερμοσυσσωρευτών, στη υψηλότερη ένδειξη, σε σπίτι 90τ.μ)
  4. δεν χρειάζεται εγκαταστάσεις- σωληνώσεις , τρύπες στις πλάκες κτλ
  5. το σπίτι είναι πάντα ζεστό, εφόσον είναι ανοιχτοί για όλο το χειμώνα

 

ΑΛΛΑ, κοστίζουν παραπάνω από το καλοριφέρ + κόστος ηλεκτρολόγου για 3φασικο ρεύμα + νυχτερινό ρεύμα.

 

Για τους παραπάνω λόγους , στο σπίτι που χτίζω θα βάλω θερμοσυσσωρευτές. Θα με ενδιέφερε όμως η άποψη των μηχανολόγων.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Γενικότερα είναι παλιά τεχνολογία και δεν τους προτιμούν πια, εκτός στην περίπτωση που κάποιος έχει ηδη την υποδομή. Έχω κανει 3-4 εγκαταστάσεις και μπορώ να πω πως με τα ίδια λεφτά θα έβαζε ηλεκτρική ενδοδαπέδεια (αν ήταν στο χτίσιμο το σπίτι) που είναι πολύ καλύτερη.

 

Για τους θερμοσυσσωρευτές, αν σε ενδιαφέρει, είχε διαστασιολόγηση σε ένα βιβλίο του Κάππου ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

CostaV, θα προτιμούσα μια απάντηση με επιχειρήματα, αν ήθελες να μας πεις την άποψη σου. Και φυσικά δεν το συγκρίνω οικονομικά με αντλία θερμότητας λόγου χάρη, αλλά με τα καλοριφέρ.

Stayro, οι περισσότεροι μηχανολόγοι που επισκέφτηκα επικαλέστηκαν την παλαιά τεχνολογία ως μειονέκτημα για τους θερμοσυσσωρευτές. Ωστόσο προσωπικά, δεν νοιώθω ασφαλής από τη ʽ νέαʼ τεχνολογία, δλδ από την ενδοδαπέδια. Ξέρω σπίτι με ξεκολλημένα πλακάκια, υπάρχει ο φόβος της διαρροής, ξέρω σπίτι όπου δεν ζεσταινόταν αρκετά με αποτέλεσμα να βάλουν επιπλέον σώματα και συν της άλλης δεν μπορείς να έχεις ξύλινο δάπεδο πέρα από laminate ( το οποίο επίσης είναι κακός αγωγός της θερμότητας). Για να μην πω για τις υγροποιήσεις σε περίπτωση που επιλέγεις και δροσισμό.

Ξέρω και το πιστεύω ότι η τεχνογνωσία υπάρχει ώστε να γίνει η τέλεια κατασκευή χωρίς τα παραπάνω προβλήματα. Οτι όλα τα παραπάνω προβλήματα έγιναν επειδή κάποιος δεν έκανε καλά την δουλειά του. Αλλά όσο πιο σύνθετη η κατασκευή τόσο πιο πολλές πιθανότητες να γίνει κάποιο κατασκευαστικό λάθος.

Αυτό που μου κάνει όμως εντύπωση , ως μη ειδικού (το τονίζω) είναι ότι όσους έχω ρωτήσει που έχουν ενδοδαπέδια δεν είναι ευχαριστημένοι ενώ όσους έχω ρωτήσει που έχουν θερμοσυσσωρευτές είναι ικανοποιημένοι.

Πια είναι η άποψη σας;

Link to comment
Share on other sites

Αλλο μειονέκτημα από το κόστος λειτουργίας και την αδυναμία άμεσης ρύθμισης της θερμοκρασίας, δεν βλέπω.

 

Βλέπω πλεονεκτήματα όπως , εύκολη εγκατάσταση, αυτόνομη ρύθμιση (αλλά όχι άμεσο χρονικά έλεγχο θερμοκρασίας), δεν απαιτεί λεβητοστάσιο και παραγγελίες.

 

Αλλά το κόστος, κόστος. Το οποίο υπερκαλύπτει (συνήθως) τις όποιες άλλες διαφορές.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=9705

 

Οι θερμοσυσσωρευτές δεν είναι τόσο απαρχαιωμένο είδος όσο κάποιοι το θεωρείτε....

Έχουν εξελιχθεί αρκετά τεχνολογικά.

Κι αν κάποιοι τους θεωρείται την θέρμανση του παρελθόντος, εγω πιστεύω ότι είναι η θέρμανση του μέλλοντος.

Στην πορεία θα επιχειρηματολογήσω πλήρως γύρω από αυτό.

 

thanosf, δεν χρειάζεται να γράφεις συνεχόμενα μηνύματα. Μπορείς να επεξεργαστείς το "παλιό" σου μήνυμα (αν δεν έχει προσθέσει κάποιο μέλος άλλο μήνυμα εν τω μεταξύ) με το κουμπί EDIT στο κάτω δεξιό μέρος του κάθε μηνύματος σου.

CostasV

Link to comment
Share on other sites

Ότι χρησιμοποιεί ρεύμα για θέρμανση πρέπει να εγκαταλείπεται σιγά σιγά. Εδώ βάζουμε στρέμματα φωτοβολταϊκά για να μην καίμε τσάμπα καύσιμα. Σκέψου τι ποσό ενέργειας χάνετε από τις διαδοχικές μετατροπές. Καλύτερα να εκμεταλλεύεσαι τη θερμογόνο ισχύ του καύσιμου απευθείας.

Link to comment
Share on other sites

Σωστή η άποψη του Σταύρου... Όλοι θεωρούμε αυτονόητη την ύπαρξη του ηλεκτρικού ρεύματος σπίτι μας και σε τιμή φθηνότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη (έχουμε αν δεν κάνω λάθος την μικρότερη τιμή KWh στην Ευρώπη - βέβαια, μας τα παίρνουν αλλιώς Ε.Ρ.Τ. δήμος κλπ φόροι στο τιμολόγιο αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα)...

 

Όμως, για να παραχθεί αυτό το ρεύμα πρέπει να καεί αρκετός λιγνήτης (απώλειες λόγω ατελούς καύσης), να παραχθεί ατμός (απώλειες μετατροπής), να εκτονωθεί σε έναν ατμοστρόβιλο (απώλειες), ο ατμοστρόβιλος να είναι συνδεδέμένος με μια γεννήτρια παραγωγής ρεύματος (απώλειες), το ρεύμα να ανυψωθεί (απώλειες), να μεταφερθεί (απώλειες), να υποβιβαστεί (απώλειες) και τελικά να καταναλωθεί - μετατροπή στους θερμοσυσωρευτές (απώλειες μετατροπής).. Σόρρυ αν ξεχνάω κάτι τώρα..

 

Όπως εύκολα βλέπουμε, σε κάθε στάδιο υπάρχουον απώλειες, με αποτέλεσμα χοντρικά να παίρνουμε γύρω στο 1/3 (ή και λιγότερο) της ενέργειας του καυσίμου (λιγνήτη) στον θερμοσυσωρευτή. Αν βάλουμε πχ πετρέλαιο ή αέριο, τότε χοντρικά θα έχουμε γύρω στο 80 - 90% της ενέργειας του στο καλοριφέρ.

 

Άρα, από ενεργειακής άποψης - ΟΧΙ δεν συμφέρει...

Link to comment
Share on other sites

Κοιτάξτε....

 

Αφού τοποθετείτε το θέμα σε ενεργειακή βάση υπολογίστε και τις παρακάτω παραμέτρους....

 

Δεν μπορείς να συγκρίνεις την ενεργειακή μετατροπή του λιγνίτη με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης. Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

 

Τα φωτοβολταϊκά αν δεν κάνω λάθος, ρεύμα παράγουν. Ρεύμα από την ηλιακή ενέργεια. Συνεπώς άν θερμανθούμε χωρίς καυστήρα, αλλά με σώματα ηλεκτρικά, εκεί που υπάρχει φωτοβολταϊκό ή αιολικό, θερμαινόμαστε από την ηλιακή ή αιολική ενέργεια.

 

Και έτσι ενημερωτικά, μεγάλο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας, εδώ στην Κρήτη τουλάχιστον παράγεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Μιλάω για την ΔΕΗ. Τα ιδιωτικά τώρς ξεκινάνε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.