Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμοσυσσωρευτές


Recommended Posts

thanosf, εάν προτείνεις η ενέργεια (ή έστω μέρος της ενέργειας) που θα καταναλώνουν οι θερμοσυσσωρευτές να προέρχεται από ΑΠΕ, είτε είναι από υδροηλεκτρική, είτε από αιολική είτε από ΦΒ, ξανασκέψου το.

 

Η συνολικά παραγώμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι περίπου 820.000 ΤΙΠ (τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) ενώ η συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας ΜΟΝΟ στον οικιακό και εμπορικό τομέα είναι 8.238.000 ΤΙΠ (στοιχεία για το 2004).

 

Η θέρμανση των χώρων απαιτεί σχεττικώς μεγάλα ποσά ενέργειας..

Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά τα ποσά.

Αλλά ακόμα και αν μπορούσαν, ΔΕΝ είναι σωστό να οδηγήσουμε τις ΑΠΕ στην θέρμανση, διότι έτσι αφαιρούμε τα ποσά αυτά των ΑΠΕ από τις άλλες εφαρμογές τους (μεταφορές, τηλεπικονωνίες, βιομηχανία (δηλαδή κυρίως κινητήρες) ) όπου μπορούν να συνεισφέρουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο Κώστας...

Βασικά δεν ξέρω γιατί συζητάμε. Μπορεί να κάνω κάτι εγώ κάνω λάθος αλλά για πείτε και οι υπόλοιποι:

 

Από ΑΠΕ τη βαθμό απόδοσης έχεις για μετατροπή πχ ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική? Να βάλω ένα αισιόδοξο 15%? Ωραία: Αν πάμε αυτό το 15% ηλεκτρικής ενέργειας να το κάνουμε θερμότητα τι απόδοση θα πάρουμε? Συμφέρει λέτε?

 

Εγώ προσωπικά πιστεύω πως όχι. Παίρνεις ήδη μια μορφή ενέργειας με μικρό βαθμό απόδοσης (σε περίπτωση Φ/Β). Αν θες να το εκμεταλλευτείς για θερμότητα αυτός ο βαθμός απόδσης μειώνεται ακόμα περισσότερο κάτι που και περιβαλλοντολογικά και οικονομικά, κατ' εμέ, δεν συμφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Αν πάμε αυτό το 15% ηλεκτρικής ενέργειας να το κάνουμε θερμότητα τι απόδοση θα πάρουμε? Συμφέρει λέτε?

 

 

Στην μετατροπή της ηλετρκής ενέργειας σε θερμότητα μπορείς να πάρεις από 99.9% αν είναι κοντά η πηγή με την κατανάλωση, ή 70& αν είναι μακριά (λόγω ανύψωσης τάσης, απώλειες μεταφοράς, υποβιβασμός τάσης).

 

Αλλά το κλειδί δεν είναι εκεί.

Είναι στο ότι εάν δώσεςι την ηλεκτρική (που προέρχεται υποθέτουμε από ΑΠΕ) στην θέρμανση, αντί να την δώσεις στην κίνηση (μεταφορές, βιομηχανία) και στις τηλεπικονωνίες, τότε ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ στην κίνηση και στις τηλεπικονωνίες να δώσεις ορυκτά καύσιμα, τα οποία όμως έχουν όπως γνωρίζουμε, μικρό βαθμό απόδοσης (της τάξης του 25-50%). Αρα τι κάναμε; μία τρύπα στο νερό.

 

Λοιπόν:

1. τα ορυκτά καύσιμα είναι καλά για ζέστη. Οτι περισσέψει από την ζέστη, ας γίνει ηλελτρισμός για κίνηση και τηλεπικονωνίες.

2. Οι ΑΠΕ είναι ιδανικε΄ς για κίνηση και τηλεπικονωνίες. ΔΕΝ πρέπει να περισσέψει τίποτα από ΑΠΕ που να γίνει τελικά ζέστη (διότι ειδάλλως καταστατηγείται το 1)

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ!!!

Και λέγοντας τηλεπικοινωνίες, μου ήρθε στο μυαλό κάτι που είχα διαβάσει: Ήταν ένα υβριδικό συστηματάκι (Φ/Β + ανεμογεννήτρια) για εφαρμογή σε αναμεταδότη. Ήταν μια πάρα πολύ καλή λύση γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να μεταφερθεί ρεύμα στο βουνό, με κόστος φυσικά απαγορευτικό...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΡΜΟΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ;

ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ 1.5 ή 1.8 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΥΜΟΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ.

 

Παρακαλώ διορθώστε το μήνυμά σας, μετατρέποντας τα κεφαλαία σε μικρά γράμματα. Πατήστε το edit στο κάτω δεξιό μέρος αυτού του μηνύματος για να κάνετε την επεξεργασία.

CostasV

Link to comment
Share on other sites

Ναι απαιτείται προσαύξηση. Ο δε συντελεστής ονομάζεται συντελεστής επικάλυψης και είναι :

f=1.9 για δωμάτια γωνέων

f=2.1 για παιδικά δωμάτια

f=2.25 για καθιστικό, χώλλ κλπ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα σε όλη την παρέα,

 

Βλέποντας όλη την συζήτηση γύρω από το ζήτημα της θέρμανσης και των ειδών της σκέφτηκα να απευθυνθώ στο forum των ειδικών με την ελπίδα να μου λυθούν οι όποιες απορίες.

Είμαι διαχειριστής πολυκατοικίας και σκεφτόμαστε να αντικαταστήσουμε την κεντρική θέρμανση πετρελαίου με αυτόνομες επιτοίχιες μονάδες συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου.

 

Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα ότι για αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που θα επιφέρει η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση στο φυσικό αέριο, από 20% που είναι σήμερα να φθάσει το 30% εώς 40%.

 

Παρ' αυτά όμως η τιμή του φυσικού αερίου δεν θα παραμείνει υψηλή?

Μήπως αξίζει να στραφούμε σε διαφορετικού είδους θέρμανση?

Κάνατε λόγω για ηλεκτρική θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές,θερμοπομπούς,αερόθερμα...επίσης διάβασα για γεωθερμία και θέρμανση με ηλιακή ενέργεια!

Τι αξίζει πλέον με τις νέες τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο?

Η πολυκατοικία είναι παλιά και δεν έχει κάποια πρόβλεψη για θερμοσυσσωρευτές κτλπ.

Εσείς τι θα βάζατε?

 

Αναμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Τι να πω ρε παιδια.. Αν διαβάσετε το πρώτο post, καποιος ρώταγε την αποψη σας για τους θερμοσυσσωρευτές. Κάναμε την τρίχα τριχιά, βάλαμε ανεμογεννητριες και φωτοβολταικα μέσα, ψάχνουμε αν η μετατροπή από λιγνήτη σε ρευμα και η μεταφορά του είναι καλύτερη ή οχι.

 

Ποιος ενδιαφέρεται για αυτά? δεν σας ρώτησαν για την οικολογία, για την οικονομία σας ρώτησαν. Δεν είναι αναγκη κάτι που στέκει οικολογικα να είναι και σωστό οικονομικα. ΓΙΑΤΙ? Γιατί έχουμε ένα σκασμό φόρο στο πετρέλαιο και στο γκαζι και στο φυσικο αεριο κλπ κλπ .

 

Η ΔΕΗ εχει τιμη νυχτερινου γύρω στα 6 cent. Επίσης αν χρησιμοποιούμε ρευμα για θερμανση εκτός νυχτερινου, (κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας, αεροθερμα, σομπες αλογονου, καλοριφερ λαδιου, μετατροπες των καλοριφερ σε ηλεκτρικα), τοτε ανεβαίνουμε κλιμακα στο ημερησιο ρευμα και μας παιρνει ο διάολος. Αν βρούμε ενα τροπο να αποθηκεύουμε την θερμασνη του νυχτερινου ρευματος και να την αποδιδουμε την ημερα, τοτε κάτι κάνουμε.

Αυτό κάνουν οι θερμοσυσσωρευτές. Αν είναι συμφέροντες εξαρτάται απο την τιμη της ΔΕΗ. Αν πεθαίνω απο το κρύο, θα ψάξω την φθηνοτερη λυση να θερμανθώ και θα αφήσω κατα μέρος τις οικολογίες. Και σας το λέω ενω έχω το σπίτι των γονιων μου 15 χρόνια τώρα μόνο με αννεμογεννητρια και γκάζι,εκτός grid ΔΕΗ.

 

και δεν μιλαω θεωρητικα. Εχω θερμ/τες στο παλιο σπιτι 40 χρόνια τώρα, Στο καινουργιο που πήρα δεν είχε θερμανση και αγορασα 4 μεταχειρισμένους από Χρυση ευκαιρία, στα 150 ευρώ και οι τέσσερις. Με ανεμιστήρα και θερμοστάτη δωματιου.Χρησιμοποίησα τους 2 πέρυσι.

 

μένω κεντρο αθηνα, μετρια μονωμένο σπιτι, 60τμ., εχω νυχτερινο τριφασικο Τους αναψα Νοέμβ και τους έσβησα Μάρτη. στο σαλονι -κουζινα 4kw και στο υπνοδωμάτιο 2.5κw. Εχουν ρύθμιση απο το 1 στο 6, οταν έξω είχε 10-15 βαθμους ήταν στο 3, όταν επεφτε 5-10 στο 5. Ρυθμιση δωματιων 17 οταν λείπω, 19-20 οταν ειμαι μεσα και κυκλοφορω με κολεγιακο.

Μετραγα καταναλωση καθε μερα πέρισι, και ήταν ελβετικο ρολοι. 1 ευρώ στο 3 τις μέτριες μέρες, μέχρι 2.5 ευρώ τις πολυ κρύες. Ολο το νυχτερινο μου για 4 μηνες, μαζι με μερικά μαγειρέματα, θερμοσύφωνα και πλυντηριο ήταν 250 ευρώ. Τώρα αν ανεβει στα 7 σεντ, θα ειναι 300 ευρώ. Αν παει στα 8, 350 ευρώ

 

και λοπον τι έγινε? καλυτερα να πληρώνω νταβατζηληκια στο πετρέλαιο, να μαλώνω με άλλους 10 ποιος θα πληρώσει κοινοχρηστα? Πέρισυ μεχρι να τα βρουν παγώσανε όλο τον Νοέμβριο και μαρτη

 

ακομα και καινουργιους να τους παρετε, 800 ευρω τον ένα, αν θα ξεμπλέξετε από την υπολοιπη πολυκατοικια, που ειμαστε όλοι ανθρωποι που φτωχαίνουμε καθημερινα, νομιζω οτι αξιζουν.

 

Α, τα ίδια διαμερίσματα στους άλλους ορόφους πλήρωναν περισυ 200 ευρώ τον μήνα πετρέλαιο. Σημερινές τιμές στα 280-300. Δεν ειμαστε στα καλά μας από μισθο 800 ευρώ να πάνε τα 300 στην ζεστη. Δεν θα ασχοληθω με το 45% απόδοση της μετατροπης από την μια ενεργεια σε άλλη, ευχαριστώ πολυ! Θα ασχοληθώ να βρώ αλλο τρόπο θέρμανσης οταν η νυχτερινή κιλοβατώρα περάσει τα 10 cent.

 

Α, και μην ξεχασω την καθαριοτητα, την έλλειψη μαστορων, νερών, ζημιών και σερβις! αντε καμια καμενη αντισταση στα 30 χρόνια που αν πιανουν και λιγο τα χερια σου την αλλαζεις μονος σου!

Edited by sa30gr
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.