Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τυπική ισχύς διάφορων συσκευών


Recommended Posts

Είμαι νέος ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχω αναλάβει το Η/Μ κομμάτι στην ανακαίνιση ενός διαμερίσματος. Ο ιδιοκτήτης θέλει να βάλει ηλεκτρικά ρολλά, στόρια και διάφορα άλλα, αλλά δεν ξέρει ακριβώς τον τύπο ώστε να υπολογίσω τα φορτία. Μήπως υπάρχει καμιά λίστα με την ισχύ διαφόρων συσκευών;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ

 

Η ισχύς του μοτέρ των ηλεκτρικών ρολών είναι μικρή (εκτός αν πρόκειται για πολύ μεγάλα ρολά). Συνήθως στις κατοικίες δεν ξεπερνάνε τα 200-500 Watt (ρολλά και τέντες) οπότε η γραμμή σου μπορεί να είναι 3χ1.5 ή 3χ2.5. Κανονικά για μοτέρ χρησιμοποιούμε ελάχιστη διατομή 2.5 mm2 αλλά για λόγους οικονομίας και επειδή συνήθως το ρεύμα στα σπίτια το πέρνουμε από κάποια γραμμή φωτισμού 3x1.5 mm2, ήθιστε να φτιάχνουμε μικτό κύκλωμα και να χρησιμοποιούμε 1.5 mm2 καλώδια.

 

Τυπικές ισχύς :

 

Ηλεκ. Κουζινα (4-6 kW) : πάντα με 3x6 mm2

Hλ. θερμοσίφωνας (~4 kW) : καλώδιο 3x4 mm2

TV : 150 Watt

H/Y : από 150-250W (για γραφεία, αν όμως έχεις κανά τέρας) βάλε +100, 200 Watt

Toστιέρα : από 600-700W οι μικρές εώς 1800-2000W οι πιο μεγάλες.

Ηλ. σίδερο : περίπου 2000W μια μέση ισχύς

Βραστήρας : 2400W συνήθης ισχύς

Φούρνος μικροκυμάτων : από 800W (20lt) έως 1400W περίπου.

 

Όμως αυτά όλα στη πράξη δεν σε ενδιαφέρουν τόσο πολύ. Διότι στην κουζίνα πας μια ενισχυμένη γραμμή 3χ2.5mm2 ανά 2 ρευματοδότες. Δηλαδή, αν έχεις 4 ρευματοδότες στη κουζίνα θα πας 2 γραμμές 3x2.5mm2.

 

Αν φτιάξεις την εγκατάσταση με ξεχωριστά κυκλώματα ρευματοδοτών - φωτισμού, και όχι μικτά κυκλώματα όπως συνηθιζόταν παλιότερα τότε εγώ θα πρότεινα, ανά 4 ρευματοδότες στο σπίτι (πλην κουζίνας) 1 γραμμή 3x2.5. Για το φωτισμό πάντα 3x1.5mm2.

 

Αν πας με μικτό κύκλωμα, τότε καλό είναι κάθε δωμάτιο να είναι μια γραμμή από τον πίνακα. Αν το χώρος είναι μεγάλος, π.χ. κάποιο μεγάλο σαλόνι, καλό είναι να ρίξεις και μια δεύτερη γραμμή.

 

Πλυντήριο και πλυντήριο πιάτων με ξεχωριστές γραμμές απευθείας πίνακα 3x2.5.

 

Όλα αυτά για μια τυπική κατοικία και φυσικά ενδεικτικά.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Προσπαθώ να υπολογίσω χοντρικά τα φορτία μιας ταβέρνας γιατί ένας πελάτης σκέφτεται να μην κάνει σύνδεση με την ΔΕΗ (απομακρυσμένο σημείο) και να βάλει φωτοβολταϊκά.

Ας πούμε ότι θα έχει (με απαίτηση ρεύματος):

Ψυγείο

Καταψύκτης

παγομηχανή

απορροφητήρας

πλυντήριο πιάτων

τοστιέρα

μηχανή φραπέ

εσπρεσιέρα

Φωτισμός (εμβαδό ~170τ.μ.)

Τηλεόραση

στερεοφωνικό με ηχεία

Η/Υ

κλιματιστικά

Άλλο τι; ...δεν μπορώ να σκεφτώ...

 

Ο φούρνος και οι εστίες θα είναι υγραερίου, επίσης θα έχει πετρελαιογεννήτρια

 

Ο υπολογισμός απαιτείται για να δούμε τι τάξη μεγέθους φωτοβολταϊκά πρέπει να εγκαταστήσει για να πάρει προσφορά.

 

Όποια βοήθεια ευπρόσδεκτη...

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου το θεμα δεν ειναι τι πλαισια θα βαλει αλλα τι μπαταριες....Μιλαμε για τεραστιες καταναλωσεις και σε καμια περιπτωση δεν θα εχει αυτονομια απο αυτα αλλα μαλλον υποβοηθεια της γεννητριας.

Link to comment
Share on other sites

Τα δεδομένα που παραθέτεις είναι έτσι και αλλιώς πρόχειρα αλλά και πιο λεπτομερή να ήταν πάλι δεν είναι εύκολο να γίνει ασφαλής εκτίμηση.

Εκτός από την ισχύ και το πλήθος των συσκευών, θα πρέπει να εκτιμηθεί και ο μέγιστος / ελάχιστος χρόνος λειτουργίας τους.

 

Σημαντικά επίσης στοιχεία για τη διαστασιολόγηση ενός συστήματος αυτόνομης ηλεκτροδότησης είναι και ο τρόπος λειτουργίας της ταβέρνας. Π.χ. εποχιακή ή όλο το χρόνο? Μόνο σαββατοκύριακα και αργίες, ή όλη την εβδομάδα αλλά μόνο καλοκαίρι?

Το Η/Ζ θα μπορεί να λειτουργεί για ώρες χωρίς να ενοχλεί εμάς ή τους περίοικους ή θα πρέπει να έχει καθαρά εφεδρικό ρόλο?

Αα...και όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν στα οικονομικά πλαίσια του ιδιοκτήτη...:roll:

Link to comment
Share on other sites

Απαντάω σε όλα:

1) Καταρχήν επισημαίνω ότι πρόκειται για πρόταση που θα υποβληθεί σε ΕΣΠΑ. Επομένως, είμαστε ακόμα στην αρχή...

2) Βρίσκεται εκτός σχεδίου με την κοντινότερη κολόνα σε κάτι χιλιόμετρα. Η ΔΕΗ ζητάει ~60.000 για την σύνδεση αλλά για ακριβώς θέλει πλήρη σχέδια, να κάνει αυτοψία, μελέτη, μπλα, μπλα, μπλα, πράγμα που σημαίνει κάτι μήνες...

3) Η ταβέρνα θα λειτουργεί όλο το χρόνο. Τώρα υπολογίζω το ΣΚ με φουλ φορτία και τις καθημερινές άντε 50% (ψυγεία κλπ συνεχίζουν να λειτουργούν)

4) Δεν υπάρχουν περίοικοι σε ακτίνα ...χιλιομέτρων

 

Θα ήθελα να μου πει κάποιος χοντρικά (τάξη μεγέθους).

Θέλω 10kwh ανά ημέρα ή 50 για παράδειγμα;

Link to comment
Share on other sites

Το σημαντικότερο θέμα είναι η ισχύς των inverter. Θα πρέπει να υπολογίσεις τα μέγιστα φορτία που θα υπάρχουν ταυτόχρονα και να διαλέξεις ανάλογα inverter. Αυτό φυσικά αν θέλεις να υπάρχει ενιαία ΕΗΕ. Αν κάνεις μια έρευνα αγοράς θα δεις ότι το κόστος είναι μεγάλο.

Τα φωτοβολταϊκά ουσιαστικά θα τα χρειαστείς για να φορτίζεις της μπαταρίες σου, κάτι όμως που κάνει και η γεννήτρια. Οπότε αφού δεν υπάρχει πρόβλημα θορύβου μπορεί να χρησιμοποιεί την γεννήτρια για κάποιες ώρες και να φορτίζει τις μπαταρίες και μετά να δουλεύει από αυτές.

Υπολόγισε πόσες kWh θα χρειάζεται την ημέρα περίπου και από εκεί μπορεί να βγει το μέγεθος των μπαταριών.

Link to comment
Share on other sites

Από την εμπειρία μου θα έλεγα ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις, η κατανάλωση ενός 24ώρου με τη ταβέρνα σε πλήρη λειτουργία μεσημέρι - βράδυ θα ξεπεράσει άνετα τις 100kWh και πιθανόν να πλησιάσει τις 200kWh.

 

Ακόμα όμως και αυτό είναι μόνο εκτίμηση και τίποτα περισσότερο.

Π.χ. Αν έχει μια κλιματιστική μονάδα ισχύος 10kW, η οποία θα πρέπει να λειτουργήσει για 10 - 15 ώρες σε συνθήκες καύσωνα, η κατανάλωση ΜΟΝΟ του κλιματιστικού θα ξεπεράσει τη παραπάνω εκτίμηση!

 

η κατανάλωση εξακολουθεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες για τους οποίους πρέπει να λάβει γνώση (σε απλουστευμένη γλώσσα φυσικά) ο ιδιοκτήτης και να αποφασίσει για αρκετούς από αυτούς ανάλογα με τα επιχειρηματικά του σχέδια.

Το κλειδί ενός τέτοιου συστήματος είναι η διαχείριση της γεννήτριας.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.