Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οριζόντιο φορτίο σε δυναμική ανάλυση


 
maximos75

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι. Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Υπάρχει περίπτωση σε οποιοδήποτε στατικό φορέα να ασκείται με κάποιο τρόπο μόνιμο ορίζοντιο φορτίο τυχούσας μορφής (σημειακό ή και γραμμικό κτλ) το οποίο να πρέπει να συμπεριληφθεί ως ταλαντούμενη μάζα στα πλαίσια της δυναμικής του ανάλυσης?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα maxime!

Για κτιριακό φορέα, οι οριζόντιες φορτίσεις που μπορώ να σκεφτώ τώρα δεν εισάγονται στην ταλαντούμενη μάζα, πχ ο άνεμος, κρούσεις οχημάτων κλπ.

Στους τοίχους αντιστήριξης υπάρχουν οι ωθήσεις γαιών οι οποίες θεωρούνται μόνιμα φορτία και είναι οριζόντιες, αλλά λαμβάνονται υπ'όψη με τον τύπο Mononobe-Okabe, οπότε δεν μπορείς πάλι να πεις ότι συμμετέχουν σαν ταλαντούμενη μάζα.

Αυτή τη στιγμή η απάντησή μου είναι όχι, αλλά μπορεί να μη μου έρχεται τώρα στο μυαλό κάποια περίπτωση. Θα το σκεφτώ εκτενέστερα και θα επανέλθω αν βρω κάποια τέτοια φόρτιση!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε και εγώ προβληματίστηκα εχθές στο γραφείο μιλώντας με έναν συνάδελφο μας παλαιότερο εμού. Και εμένα η πρώτη σκέψη ήταν κάποια οριζόντια ώθηση αλλά και πάλι ...Ο άνεμος σαφώς όπως ανέφερες και η κρούση οχήματος είναι τυχηματικού τύπου φορτίσεις και δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα ώστε να συμπεριληφθούν στη μάζα του συστήματος μας...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε. Μία περίπτωση που μου έρχεται στο μυαλό είναι η ταλάντωση μηχανής. Αν η κίνηση έχει και οριζόντια συνιστώσα τότε στην δυναμική ανάλυση του θεμελίου ή του συνόλου της κατασκευής θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αδρανειακή δύναμη mω2 όπου ω η κυκλική συχνότητα της ταλάντωσης.

Link to comment
Share on other sites

maximos,

 

συμμετακινούμενη υδάτινη μάζα

 

π.χ. υδατόπυργος

 

http://www.iabse.gr/support/EngineeringIssues/Specs_Codes/E39_99_gr.pdf

 

παίζει αυτό? (υπάρχει διαφορά φάσης)

 

κάτι με το νερό σκέψου (έτσι λέω)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Μία απορία, πως μπορεί μια οριζόντια δύναμη να αναχθεί σε μάζα? Με ποια επιτάχυνση? Στην εξίσωση της ταλάντωσης συμμετέχει η αδρανιακή μάζα του συστήματος η οποία φορτίζει την κατασκευή λόγω βαρύτητας. Το αίτιο είναι η μάζα και το αποτέλεσμα η δύναμη.

Link to comment
Share on other sites

σωστά, οι κατακόρυφες δυνάμεις εκφράζονται σε μάζα, σχετιζόμενες με την g, οριζόντιες δυνάμεις μπορεί να είναι τα λεγόμενα πλήγματα, εκρήξεις, η αρμονικά φορτία μηχανών κ.τ.λ, τα οποία δεν αλλάζουν τη μάζα , αλλά τις αρχικές συνθήκες, στις εξισώσεις κίνησης-αρχική μετατόπιση, ταχύτητα

Link to comment
Share on other sites

maximos75, οι στατικες δυναμεις στην διευθυνση των μετακινησεων δεν επιρεαζουν την ελευθερη ταλαντωση εκτος αν το ζυγωμα, η οτι αλλο μελετας, εχει πεπερασμενη δυσκαμψια αλλα και παλι η δυσκαμψια αλλαζει και οχι η μαζα.

Link to comment
Share on other sites

Το φορτίο που γίνεται μάζα συνδέεται όντως με την κατακόρυφη διεύθυνση αφού διαιρείται με το g και εκφράζει την αντίσταση στη μετακίνηση (αδρανειακές δυνάμεις σεισμού) όπως αντίστοιχα η μαζική ροπή αδρανείας την αντίσταση στη στροφή. Συνεπώς και εγώ όπως το βλέπω πιο κάθαρα δεν νομίζω ότι δύναται να έχεις ορίζοντιο φορτίο το οποίο να διαιρεθεί με το g και να συμπεριληφθεί ως μάζα. Ελπίζω αγαπητοί συνάδελφοι η ερώτηση μου να μην θεωρήθηκε ως άστοχη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.