Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί υποχρεωτικότητας κλίμακας, σε νέο κτίριο.


nonames965

Recommended Posts

Σύμφωνα με τον κτιριοδομικό ΦΕΚ  59/Δ/1989,https://cutt.ly/xj5QAN3, άρθρο 13 γράφεται 2. Για την κυκλοφορία ατόμων και μεταφορά αντικειμένων μεταξύ διαδοχικών ορόφων σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, απαιτείται σε κάθε κτίριο μια τουλάχιστον κλίμακα ελεύθερου πλάτους τουλάχιστον 1,20 m
Κατ' εξαίρεση, το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0,90 m σε κτίρια με χρήση κατοικίας με τρεις ή λιγότερους ορόφους (όπου προσμετράτε και τυχόν PILOTIS), εκτός τυχόν υπογείου. Το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0,60 m, όταν είναι εσωτερική κλίμακα μιας ενιαίας κατοικίας.
Τα αναφερόμενα ελεύθερα πλάτη είναι πλάτη ελεύθερα από κάθε εμπόδιο, εκτός από κουπαστές που δεν προεξέχουν περισσότερο από 0,10 m και εκτός από προεξοχές δοκών σε τοίχους που δεν προεξέχουν περισσότερο από 0,50 m (Βλέπε σχήμα 1).
Η κλίμακα αυτή χρησιμοποιείται και σε περίπτωση κινδύνου και συνυπολογίζεται στο σύνολο των κλιμάκων που απαιτούνται για την ασφαλή διαφυγή ατόμων σε περίπτωση κινδύνου.
Τυχόν μικρότερα ελεύθερα πλάτη που απαιτούνται κατ'εφαρμογή των επόμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζονται σε αυτή την κλίμακα του κτιρίου.

 

Αυτό συνεπάγεται ότι σε νέο κτίριο (υπόγειο και ισόγειο), με ανεξάρτητες εισόδους υπογείου με ράμπα αυτοκινήτου και ισόγειο χωρίς υψομετρική διαφορά από την στάθμη εδάφους,  υπόγειο με βοηθητική χρήση αποθήκης, προκύπτει υποχρεωτικότητα κλιμακοστασίου για κυκλοφορία μεταξύ των ορόφων ή υπάρχει κάτι διαφορετικό που αναιρεί τον παραπάνω κανονισμό.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 28/1/2021 at 10:34 ΠΜ, nonames965 said:

 ή υπάρχει κάτι διαφορετικό που αναιρεί τον παραπάνω κανονισμό.

Δεν υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα έχω την εξής απορία,

<<Κατ’ εξαίρεση, το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0.90 m σε κτίρια με χρήση κατοικίας με τρεις ή λιγότερους ορόφους (όπου προσμετράται και τυχόν PILOTIS), εκτός τυχόν υπογείου. Το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0.60 m, όταν είναι εσωτερική κλίμακα μιας ενιαίας κατοικίας, εκτός αν αποτελεί όδευση διαφυγής και τότε πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ισχύοντα κανονισμού πυροπροστασίας.>>

Ως όροφο εννοεί και την πιλοτή?

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
έγινε επεξεργασία μορφοποίησης κειμένου. Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Panagiotis Andrianopoulos, όροφοι είναι τα τμήματα του κτιρίου που διαχωρίζονται καθ' ύψος από διαδοχικά δάπεδα.
Συνεπώς, η πιλοτή είναι όροφος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.