Μετάβαση στο περιεχόμενο

Oριστικοποίηση ιδιοκτησίας από πράξη εφαρμογής


Recommended Posts

Με ποια ακριβώς διαδικασία οριστικοποιείται μία ιδιοκτησία;

 

Για παράδειγμα έστω ότι έχω οικόπεδο 800τ.μ. και μετά την πράξη εφαρμογής έχω 600τ.μ. Από ποιο φορέα παίρνει το νέο τοπογραφικό ο ιδιοκτήτης. Και σε περίπτωση οικοδομικής άδειας οφείλει ο μηχανικός να συντάξει καινούριο?

 

Για τα ρυμοτομούμενα τμήματα απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης; Έχω στα χέρια μου συμβόλαιο που λέει "θα γίνει άρτιο και οικοδομήσιμο μετά τη συμβ. πράξη παραχώρησης". Στο κτηματολόγιο εμφανίζεται σαν να έχει γίνει η παραχώρηση....

Link to comment
Share on other sites

α) Πρέπει να γίνει μεταγραφή της πράξης εφαρμογής στη μερίδα του ιδιοκτήτη.

β) Δεν παίρνει ακριβώς τοπογραφικό ο ιδιοκτήτης αλλά πίνακα και διάγραμμα της πράξης.

γ) Χρειάζεται νέο τοπογραφικό.

δ) Πρέπει να γίνει και παραχώρηση.

ε) Για το κτηματολόγιο άστο καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω εδώ τα εξής :

Περάν της μεταγραφής συνολικά και κατά μερίδα της ΠΕ και της λήξης περιόδου υποβολής προσφυγών κατά της κύρωσης της ΠΕ που την κάνει οριστική απο την αρχική ιδιοκτησία αποξενώνονται άμεσα (απο κυρώσεως ΠΕ)μόνο τα ρυμοτομούμενα τμήματα η επιφάνεια των οποίων ειναι ίση η μικρότερη της θεωρητικής εισφοράς σε γή. Για τα επιπλέον εισφοράς σε γή ρυμοτομούμενα τμήματα οφείλεται αποζημίωση απο τον φορέα χρήσης και γίνεται με την διαδικασία απαλλοτριώσεων. Τότε οριστικοποιείται η ΠΕ.

Συνεπώς μόνο για την β παραπάνω κατηγορία απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη στην οποία σαφώς αναφέρεται το μελλοντικό δικαίωμα αποζημίωσης.

Εφόσον στο κτηματολόγιο αναφέρεται παραχώρηση, πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο υπάρχει τέτοια.

jlivas.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλημέρα σας.

Δεν ανήκω στον χώρο και θα ήθελα την βοήθεια σας.

Ήμουν ιδιοκτήτης οικοπέδου το οποίο μετά από πράξη εφαρμογής έχει εμβαδόν ίσο με 2,2 στρέμματα, το οποίο και πούλησα σε εταιρία η οποία σκοπεύει να κατασκευάσει συγκρότημα κατοικιών. Πριν γίνει η αγοραπωλησία οι μηχανικοί της εταιρίας ήρθαν και έκαναν τις μετρήσεις τους. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εκδόσουν άδεια οικοδομής καθώς ισχυρίζονται πως τους πούλησα κάτι το οποίο δεν μου ανήκει επειδή ένα μέρος του οικοπέδου (200 τμ) ανήκει σε άλλον ιδιοκτήτη. Μου είπαν πως ήρθαν σε επάφή μαζί του και ζητάει ένα υπέρογκο ποσό και πως εγώ θα πρέπει να να τον πληρώσω για να αποκτήσω το οικόπεδο και μετά να τους το παραχωρήσω. Υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Και αν κάτι τέτοιο ισχύει, τι θα πρέπει να γίνει τώρα;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

giorgos_e

μάλλον υπάρχει κάποια υποχρέωση της ιδιοκτησίας-οικοπέδου που αγνοείτε

ποιός συνέταξε το τοπογραφικό διάγραμμα για την πώληση?

σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε σε κάποιο συνάδελφο Τοπογράφο Μηχανικό για να προβεί στον απαραίτητο τεχνικό-νομικό έλεγχο

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

@giorgos_e

Από την περιγραφή σου δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει πραγματοποιηθεί η πώληση ή όχι. Ίσως εννοείς ότι οι μηχανικοί της εταιρείας αποτύπωσαν το ακίνητο, προφανώς με υπόδειξη των ορίων από εσένα, συνέταξαν τδ, και, ίσως, με αυτό συντάχθηκε το συμβόλαιο.

 

Εκτός από τη σωστή παρατήρηση του ΘΕΟΧΑΡΗ , για το τδ του συμβολαίου, θα προσθέσω μερικές σκέψεις και συγκεκριμένα ότι, πριν από τη διαδικασία της πώλησης, είχες καταθέσει τον τίτλο ιδιοκτησίας, και προφανώς και ο ιδιοκτήτης του όμορου οικοπέδου, με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας και, επομένως, αυτοί οι τίτλοι είχαν ελεγχθεί από τον μελετητή της ΠΕ. Επί πλέον, ο αγοραστής θα πρέπει να είχε ελέγξει τους τίτλους ιδιοκτησίας, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού είχε την πρόνοια να αποτυπώσει, και σωστά, το ακίνητο που επρόκειτο να αγοράσει.

 

Η ευθύνη σου, βέβαια, περιορίζεται στην υπόδειξη των ορίων αλλά οι τίτλοι ιδιοκτησίας και μάλιστα η εφαρμογή τους στο έδαφος επιβεβαιώνουν τη θέση των ορίων των οικοπέδων.

Link to comment
Share on other sites

...επειδή ένα μέρος του οικοπέδου (200 τμ) ανήκει σε άλλον ιδιοκτήτη.

 

Αν το πάρουμε αυτό κατά λέξη σημαίνει πως είσαστε συνιδιοκτήτης του οικοπέδου, μαζί με κάποιον τρίτο που ζητάει το υπέρογκο ποσό για να το μεταβιβάσει.

 

Αν αυτό αληθεύει τότε αυτοί που το αγοράσανε το διαπίστωσαν αργά ή δεν ήταν σε γνώση τους καθόλου.

 

Μάλλον καλό δικηγόρο χρειάζεστε...

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για την άμεση ανταπόκρισή σας. Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι:

- η πώληση έχει πραγματοποιηθεί

- το τοπογραφικό διάγραμμα για την πώληση συνέταξε μηχανικός της εταιρείας η οποία αγόρασε το οικόπεδο

- η εταιρεία αυτή τη στιγμή ισχυρίζεται πως είμαι συνιδιοκτήτης του οικοπέδου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.