Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΚΑΘ ΥΨΟΣ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΜΕ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ


Recommended Posts

Καλημέρα σας συνάδερφοι. Εχω μια περίπτωση για έκδοση οικοδομικής άδειας για προσθήκη καθ ύψος σε υπάρχον κτίριο διώροφο με ένα διαμέρισμα στο ισόγειο και ένα στον όροφο. Ο πελάτης μου έχει το διαμέρισμα του ορόφου και το δικαίωμα υψούν. Θέλει να βγάλει άδεια προσθήκης για άλλο ένα διαμέρισμα από πάνω. Εχει κάποιες μικροαυθαίρεσίες στο δικό του (όχι σε κάλυψη και δόμηση) που θα τακτοποιήσουμε πρώτα, αλλά το βασικό είναι οτι όλη η οικοδομή η μία της γωνία έχει μπει κατά τη κατασκευή μερικά εκατοστά εντός της πρασιάς. Σ αυτή τη περίπτωση, μπορεί να το τακτοποιήσει με τον Ν.4495 μόνος του χωρίς να εμπλέξει τον ιδιοκτήτη του ισογείου? Επίσης λόγω του οτι πιθανόν να είναι στην κατηγορία 5 (εάν η διάσταση δεν πληρεί τα μεγέθη της κατηγορίας 3), μπορεί να βγάλει οικοδομική άδεια ή θα κολλήσουμε?

 

Link to comment
Share on other sites

Κρίνω πως θα έχεις πρόβλημα αφού η αυθαιρεσία αφορά το όλο Οικόπεδο και δεν αφορά κάποια κάθετη του.

Η λύση είναι "τακτοποίηση" όλο και μετά βγάζεις Άδεια Δόμησης 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άμα βγαίνει η γωνία της οικοδομής μέχρι 20 εκ εντός πρασιάς είσαι κατηγορίας 4. Αλλά προφανώς τότε  βγαίνει και η κολώνα της οικοδομής, οπότε στην προσθήκη τι θα κάνεις? θα πας την κολώνα σε μη συνέχεια καθ' ύψος της υπάρχουσας?

Μόνο αν χρησιμοποιήσεις φέρουσα τοιχοποιία δεν θα έχεις πρόβλημα καθώς κατά το άρθρο 107 4495 εφόσον η σύσταση προϋφίσταται του Ν 4495/17 οι αυθαιρεσίες του ισογείου και του ορόφου δεν σε αφορούν 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Οσο αφορά τη προσθήκη σκεφτόμουνα να γίνει σε οπισθοχώρηση από τη πρόσοψη οπότε δεν θα έβγαινε στη πρασιά. Επειδή είναι παλιά οικοδομή η προσθήκη δεν θα στηριχθεί στο υπάρχον, θα γίνει σιδηροκατασκευή...

Link to comment
Share on other sites

32 λεπτά πριν, la_arch said:

.... η προσθήκη δεν θα στηριχθεί στο υπάρχον, θα γίνει σιδηροκατασκευή...

άρα θα πρέπει να κατεβάσεις τα μεταλλικά έως και την στάθμη εδάφους (από τον τρίτο όροφο) για ανεξάρτητη θεμελίωση ? ή κατάλαβα λάθος .... 

Και φυσικά στην άδεια προσθήκης θα πρέπει να δείξεις τις αυθαιρεσίες των υποκείμενων στάθμεων όποτε λειτουργεί ως καταγγελία για αυτά (αν μη τι άλλο) 

Link to comment
Share on other sites

Ναι θα το ελέγξει πολιτικός μηχανικός εάν γίνεται κατ' αρχήν στατικά, αλλά το ελέγχω και ως τις αυθαιρεσίες μην κολλήσουμε εκεί...Για το Δ αφού μάλλον μπαίνει όλο το κτίριο πιστέυω οτι αρκεί να το τακτοποιήσουμε 1 φορά  για όλη την οικοδομή. Εκτός εάν δεν ισχύει αυτό λόγω των νεων διατάξεων που νομιζω ότι αναφέρει οτι πρέπει να γίνεται τακτοποίηση για κάθε διηρημένη ιδιοκτησία. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.