Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γυναίκες Μηχανολόγοι Μηχανικοί


Veronica

Recommended Posts

Καλησπέρα.Είμαι νέο μέλος και είναι το πρώτο μου σχόλιο (οπότε καταννόηση σε τυχόν λάθη!).Θα ήθελα να ενθαρύνω την Veronica λέγοντας πως έχω καθαρίσει γιαπί με αθλητικά παπούτσια αλλά έχω πάει και πολεοδομία με τακούνι.Να συνεχίσεις,ο ελιγμός είναι στην γυναικεία φύση και σ' αυτή τη δουλειά χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 42
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

To 2000 στη σχολη ηλεκτρολογων μηχανικων ημαστε το 90% αντρες και 10% γυναικες. Σημερα παλι ειναι περισσοτεροι οι αντρες αλλα με μικρη διαφορα, σε λιγο θα ειναι μισοι μισοι.

Στους μηχανολογους ισως να ειναι λιγο λιγοτερες οι γυναικες αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν ειναι πολλες.

Ακομα ομως και την ακραια υποθετικη περιπτωση να παρουμε που θα εισαι η μοναδικη γυναικα, δεν υπαρχει περιπτωση ουτε να νοιωσεις ασχημα, ουτε να σε κοιταζει καποιος περιεργα. Οι φοιτητες που βρισκονται εκει ειναι αρκετα ανοικτομυαλοι και μορφωμενοι ωστε να σου συμπεριφερονται ως κατι διαφορετικο.

Αλλη συμπεριφορα θα δεχτεις αν εισαι μαθητρια στο τμημα μηχανολογων σε ενα τεχνικο λυκειο και αλλη αν εισαι φοιτητρια στο τμημα μηχανολογων του πολυτεχνειου. Εχεις να κανεις με εντελως διαφορετικους ανθρωπους στη μια περιπτωση και διαφορετικους στην αλλη. Να επεκταθω δεν νομιζω οτι χρειαζεται....

 

Αν σου αρεσει προχωρας αλλιως διαλεγεις αλλη σχολη. Το ζητουμενο ειναι να γνωριζεις απο πριν με τι ασχολειται η σχολη ωστε να διαλεξεις σωστα.

 

Επιπλεον οι σχολες πλεον εχουν πολλες διαφορετικες διαδρομες που μπορεις να ακολουθησεις. π.χ. Στους ηλεκτρολογους οι γυναικες συνηθως αποφευγουν τους τομεις Συστηματων ηλεκτρικης ενεργειας επειδη εχει να κανει με κινητηρες, γεννητριες, διανομη, μεταφορα ηλ. ενεργειας, ηλεκτρονικα ισχυος. ο Τομεας αυτος ειναι αρκετα "βαρυς" για γυναικες, ιδιως τα εργαστηρια. Προτιμουν συνηθως τις τηλεπικοινωνιες. Στους μηχανολογους αντιστοιχα υποθετω οτι οι γυναικες δε θα προτιμουν τους τομεις που εχουν παλι να κανουν με γεννητριες, κινητηρες. Θα προτιμουν τομεις και μαθηματα πιο "γυναικεια".

 

Ο σεβασμος στη δουλεια κερδιζεται. Υπαρχουν απειροι αντρες που στη δουλεια δε τους υπολογισζει κανενας γιατι ειναι ασχετοι, ενω υπαρχουν γυναικες προϋσταμενοι που δε τους κουνιεται κανενας, οχι γιατι εχουν μαστιγιο, αλλα εχουν αποδειξει οτι αξιζουν τη θεση τους.

 

τακουνι και βαψιμο: Το καθε πραγμα στον καιρο του και ο κολιος τον Αυγουστο. Πολλες γυναικες μηχανικοι δε φορανε ποτε τετοια πραγματα γιατι δε γουσταρουν, οπως και αντρες μηχανικοι δε φορανε γραβατα και πουκαμισο. Αλλες φορανε στη δουλεια τζιν και αθλητικα και οταν βγαινουν φορανε τακουνια, οπως αντιστοιχα και οι αντρες τη γραβατα. Σιγουρα το να πας για επιβλεψη στην οικοδομη με βαψιμο και ταγιερ δε σε βοηθαει, οπως και στον αντρα το κοστουμι. Εγω παντως θεωρω οτι το στυλ και το ντησιμο ειναι προσωπικη υποθεση και να πω την αληθεια προτιμαω τους ανθρωπους που ντυνονται σε ολες τις φασεις της ζωης τους απλα και ανετα παρα αυτους που φορανε ρουχα με τα οποια "ζοριζονται".

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν καλύτερες δουλειές για μια γυναίκα. Αρκετά έχουν στερηθεί οι άντρες. Υπάρχει ανεργία θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Είμαι φαντάρος και προχθές ήταν ΑΥΜ μια κυρία. Μας έκανε παρατήρηση να μην πηγαίνουμε για μπάνιο με το σλιπάκι....Ε μην κοιτάς την είπα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα για τις γυναίκες. Είναι πιο ικανές σε πολλά αλλά όχι και να πολεμήσει μια γυναίκα καλύτερα από εμένα. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Αν εγώ μέσα σε ένα εργοτάξιο βριστώ με κάποιον άσχημα και είναι μια μηχανικός δίπλα θα είναι σεμνό? όχι νομίζω. Αν εγώ θέλω να κατουρήσω και είμαι μακριά από τουαλέτα θα πρέπει να κοιτάω αν με βλέπει η μηχανικός? Μην απαντάτε όλοι στην ερώτηση της κοπέλας τόσο αθώα. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Όσο για το αν είναι μια γυναίκα δυναμική σε ένα εργοστάσιο θα είναι σίγουρα και εριστική. Θέλουμε θηλυκότητα γιατί αρχίζουν να την χάνουν με τις δυσκολίες της ζωής. Άποψη μου είναι ότι κανείς άντρας δεν θα έπρεπε να δουλεύει στο δημόσιο τουλάχιστον σε γραφεία. Οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα και είναι πιο σωστό από πολλές απόψεις (ωράριο, εγκυμοσύνη κ.τ.λ).

Link to comment
Share on other sites

Φοιτώ στο 6ο έτος στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς Πάτρας.

Μπορώ να πώ ότι δεν ισχύουν αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το 2003 όταν πρωτοπέρασα οι γυναίκες ήταν περίοπου 60 σε 300 συνολικά φοιτητές (20%) και όσο περνούσαν τα χρόνια όλο και αυξάνονταν ώσπου φτάσαμε σήμερα να είναι περίπου οι μισές.

Όσον αφορά το τι τομέα επιλέγουν (το τμήμα μου έχει Συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, Συστήματα αυτομάτου ελέγχου, Η/Υ και Τηλεπικοινωνίες) πάλι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Όσο έχω κουβεντιάσει το θέμα αυτό με συμφοιτητές και συμφοιτήτριες μου, ως κριτήρια πρώτα έρχονται η ευκολία του κάθε τομέα καθώς και το προσωπικό ενδιαφέρον του καθενός για το αντίστοιχο πεδίο (αυτά τα δύο ισοβαθμούν). Το κριτήριο "αυτός ο τομέας είναι για άνδρες" δεν θυμάμαι να έχει αναφερθεί ποτέ, ούτε από φοιτητές, ούτε από καθηγητές.

 

Τώρα, με πιο κριτήριο επιλέγεις μία σχολή θέλει αρκετή συζήτηση. Προσωπικά, ύστερα από 6 χρόνια στο ελληνικό πανεπιστήμιο, υποστηρίζω ότι πρέπει να είανι το ενδιαφέρον του φοιτητή για το γνωστικό αντιοκείμενο της εκάστοτε σχολής. Αν του αρέσει μία σχολή (όσο μπορεί να είναι βέβαιος κανείς στα 18 του) να κυνηγήσει να πάει σ' αυτή. Αυτό να το κάνει ανεξαρτήτως φύλου, οικογενειάκης προτίμησης και βολέματος μετά τη σχολή. Στα 6 χρόνια έχω δει αρκετούς να τα παρατάνε και να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν κάτι άλλο πχ. την σχολή που πραγματικά τους άρεσε ή να βρίσκουν μία δουλειά. Βλέπετε σε εμάς το 1/4 ήθελε να περάσει στη σχολή επειδή του άρεσε, το 1/4 επειδή δεν πέτυχε στην ιατρική (!) και το 1/2 επειδή το τμήμα είχε υψηλή βάση ή επειδή οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί εχουν λεφτά... Αυτοί που δεν τα παρατάνε αλλά εξακολουθούν να μην τους πολυαρέσει η σχολή, συνεχίζουν να παιδεύονται και να γκρινιάζουν=κλαίνε τη μοίρα τους ενώ κάποιο από αυτούς δίνουν τα μαλλιοκεφαλά τους σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα και έτοιμες εργασίες... (εννοείτε βέβαια πως υπάρχουν και εξαιρέσεις που πλέον τους αγάπησαν τη σχολή ή που τουλάχιστον είναι αξιοπρεπείς και προσπαθούν να την τελειώσουν χωρίς μαθαίνοντας και κάτι).

 

Τελικά, Veronica, κοίταξε καλά το αντικείμενο της σχολής (internet, δασκάλους, μηχανικούς που έχουν τελειώσει κ.λ.π.). Αν συνεχίσεις να το γουστάρεις, μπες με τα χίλια. Φαντάσου να μην το κυνηγήσεις, να μπεις σε άλλη σχολή η οποία μπορεί να μην σου αρέσει και ύστερα από τρία χρόνια συνεχίζει πραγματικά δεν σου αρέσει. Θα βλαστημάς που δεν πήρες το ρίσκο να μπεις στους μηχανολόγους. Από την άλλη αν μπεις στους μηχανολόγους και δεις (γύρω στο τρίτο έτος βλέπεις πιο συγλεκριμένα πράγματα άνω στα μηχανολογικά) ότι δεν σου αρέσει, οκ έκανες ένα λάθος και μπορείς να παλέψεις να το διορθώσεις (άλλη σχολή...), αλλά τουλάχιστον θα είναι δικιά σου επιλογή, δικό σου λάθος. Από αυτά μαθαίνουμε τον εαυτό μας και το τι θέλουμε εν τέλει να κάνουμε στη ζωή μας.

Καλή σου επιτυχία σε ότι και να αποφασίσεις.

 

-Με την προυπόθεση ότι θέλεις να ασχοληθείς με την συγκεκριμένη επιστήμη. Αν έχεις το σκεπτικό "πάω πανεπιστήμιο γιατί πάνε όλοι" ή "θέλω να πάω στη σχολή που έχει τα περισσότερα λεφτά, γιατί αυτά είναι που αξίζουν εν τέλει και όχι το να σε "γεμίζει' η καθημερινότητά σου, η ζωή σου" τότε δεν μπορώ να πω τίποτα. Δεν μπορώ να σου δώσω καμία συμβουλή για το τι σχολεί να διαλέξεις.-

Link to comment
Share on other sites

Φοιτώ στο 6ο έτος στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς Πάτρας.

Μπορώ να πώ ότι δεν ισχύουν αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ελπιζω να μην εννοεις αυτα που ειπα εγω γιατι ουσιαστικα τα ιδια πραγματα λεμε, ηταν λιγες οι γυναικες στους ηλεκτρολογους στις αρχες της δεκαετιας (και παλιοτερα ελαχιστες) και τωρα σχεδον ειναι οσες και οι αντρες.

 

Όσον αφορά το τι τομέα επιλέγουν (το τμήμα μου έχει Συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, Συστήματα αυτομάτου ελέγχου, Η/Υ και Τηλεπικοινωνίες) πάλι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Όσο έχω κουβεντιάσει το θέμα αυτό με συμφοιτητές και συμφοιτήτριες μου, ως κριτήρια πρώτα έρχονται η ευκολία του κάθε τομέα καθώς και το προσωπικό ενδιαφέρον του καθενός για το αντίστοιχο πεδίο (αυτά τα δύο ισοβαθμούν). Το κριτήριο "αυτός ο τομέας είναι για άνδρες" δεν θυμάμαι να έχει αναφερθεί ποτέ, ούτε από φοιτητές, ούτε από καθηγητές.

Σιγουρα το ενδιαφερον ειναι αυτο που σε οδηγει στον τομεα αλλα δεν ειναι τυχαιο οτι οι γυναικες προτιμουν σε μεγαλυτερο ποσοστο τις τηλεπικοινωνιες απο τα ΣΗΕ. Τα ενδιαφεροντα σχετιζονται στατιστικα με την ιδιοσυγκρασια του ατομου, με την προσωπικοτητα και με το φυλο οπωσδηποτε. Θα μου φαινοταν περιεργο ειλικρινα αν επελεγαν τα ΣΗΕ περισσοτερες γυναικες και τις τηλεπικοινωνιες περισσοτερο οι αντρες.

Στους μηχανολογους θα μου φαινοταν επισης περιεργο να επιλεγουν οι γυναικες σε μεγαλο ποσοστο τα μαθηματα με καυστηρες και ΜΕΚ.

Δεν ξερω αν τα ενδιαφέροντα σχετιζονται με ορμονες ή με τον διαφερετικο τροπο που η οικογενεια μεγαλωνει τους αντρες σε σχεση με τις γυναικες. Παντως υπαρχει μια μικρη διαφορα ακομα στις επιλογες.

Πολυ φιλοσοφικη την εκανα τη συζητηση...

 

Φιλε φανταρε! Εγω θα ημουν ευτυχης αν οι γυναικες στο στρατο δεν πηγαιναν μονο ως μόνιμες. Θα ήμουν ευτυχης αν εκαναν κι αυτες θητεια όπως ειναι το σωστο κατα τη γνωμη μου, αφου υποτιθεται οτι εχουμε ιδια δικαιωματα και υποχρεωσεις.

Αν πηγαιναν τοτε θα μειωνοταν η θητεια αφου θα υπηρχαν διπλασιοι φανταροι και επιπλεον θα ηταν λιγοτερη η ψυχικη επιβαρυνση των αντρων στη διαρκεια της θητειας. Θα περναγαν πιο ευχαριστα οι μερες που ουτως η αλλως ειναι χαμενος χρονος.

Link to comment
Share on other sites

 

Φιλε φανταρε! Εγω θα ημουν ευτυχης αν οι γυναικες στο στρατο δεν πηγαιναν μονο ως μόνιμες.

 

στην σειρά μου στον ΛΥΒ ΚΕΜΧ είχα φανταρίνα λυβίτισσα;) είμαστε η μόνη σειρά με αυτήν τη τύχη!!

 

Αν εγώ θέλω να κατουρήσω και είμαι μακριά από τουαλέτα θα πρέπει να κοιτάω αν με βλέπει η μηχανικός?.

 

Δηλ. αν στο εργοτάξιο είναι μόνο άντρες δεν έχεις πρόβλημα;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να πάς να γίνεις μηχανολόγος με το καλό. Έχει καλό εργασιακό περιβάλλον και θα συνεργάζεσαι αψογα με τους αντρες αλοδαπους των εργοταξίων. Επειδή εισαι γυναίκα θα έχεις και το πλεονέκτημα της ειδικής μεταχείρησης ε και αν σε κοιταξουν και πονηρα καμια φορα δεν βαριέσαι αντρες ειναι μωρε... Εξάλου μπορείς να δουλέψεις και σε γραφείο σαν μελετητής οπότε μπορεί να βρείς και άλλες γυναικες εκεί και να ανταγωνίζεσται ποιά θα κάνει καλύτερο σχέδιο . Είναι ένα χαρούμενο επάγγελμα γενικά που χρειάζονται γυναίκες να το ομορφήνουν και να το τονώσουν.

Α και μετά ξύπνησα... μόλις είχα δει ένα φοβερό εφιάλτη:shock:

Link to comment
Share on other sites

Τι λες βρε; Αυτοί είναι πειραγμένοι όχι εμείς! Μόνο να ξερεις οτι κατά τα ψέματα, μόλις μπεις θα αρχείσεις να "πειράζεσαι". Είναι καλή σχολή αρκεί να είσαι σίγουρη... Δεν είναι εύκολα τα πράγματα εδώ μέσα!

Κωνσταντίνα

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ. acnt

Link to comment
Share on other sites

ΤΙ ΛΕΣ ΒΡΕ???ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΙ,ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ,ΜΟΝΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ,ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ''ΠΕΙΡΑΖΕΣΑΙ''.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ,ΕΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ!

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

 

 

ότι να ναι:rolleyes:... με ψευδόνυμο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ υπογράφει ως Κωσταντίνα και φωνάζει (=πληκτρολογώντας με κεφαλαία). Συνάδελφε ρίξε μια ματιά στους κανόνες συμμετοχής και καλή συνδρομή στα θέματα που μας (σε) απασχολούν.

Link to comment
Share on other sites

Ας πω και γω την άποψη μου....

 

Λοιπόν, μπήκα στο τμήμα μηχανολόγων του Α.Π.Θ. το 2001. Οι γυναίκες ήταν περίπου το 10%... Αυτή η αντιστοιχία ναι μεν άλλαξε με τα χρόνια αλλά όχι στα επίπεδα πχ των ηλεκτρολόγων (περίπου μισοί-μισοί). Θα ναι πάνω κάτω γύρω στο 20 με 30%...

 

Με την σχολή δεν θα έχεις πρόβλημα, κακά τα ψέματα... Βέβαια, όταν στο πρώτο έτος είδα πρωί πρωί την άλλη με το τακούνι μέσα στο μηχανουργείο που ο άλλος μας εξηγούσε τους τόρνους κλπ μου φάνηκε κάπως, οφείλω να το ομολογήσω... :smile:

 

Η σχολή έχει 3 τομείς: ενεργειακό, κατασκευαστικό και βιομηχανική διοίκηση... Στατιστικά, οι κοπέλες προτιμούσαν γενικότερα την Β.Δ., ίσως γιατί ήταν λίγο πιο εύκολη και παίρναν λίγο μεγαλύτερους βαθμούς συγκριτικά με τους άλλους 2 τομείς...

Το κλου είναι ότι αν σου αρέσει η σχολή, θα την βγάλεις χωρίς πρόβλημα... Κανένας δεν θα σε κοιτάει σαν εξωγήινο, μην ανησυχείς....

 

Τα προβλήματα θα αρχίσουν μετά, στην άσκηση του επαγγέλματος... Πιστεύω ότι στο μελετητικό γραφείο δεν θα έχεις και κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα... Τα προβλήματα αρχίζουν αν αρχίζεις και μπλέκεις με εργοτάξια, συνεργεία κλπ... Αλλά και πάλι, είναι θέμα χαρακτήρα πως θα το χειριστείς...

 

Γενικά, οι μηχανολόγοι παρόλο που είναι ακόμα κάπως ανδροκρατούμενο επάγγελμα, εντούτοις δεν είναι όπως παλιά... Γνώμη μου είναι να κάτσεις να σκεφτείς αν σου αρέσει πραγματικά αυτή η σχολή... Αυτό είναι που μετράει... Τα άλλα θα τα δεις στην πορεία... :wink:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.