Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργασίες επισκευής (αντικατάστασης) τμήματος τοιχίου αντιστήριξης - Άδεια κατεδάφισης/ανέγερσης


Recommended Posts

Συνάδελφοι παρακαλώ τη βοήθειά σας, για τη περίπτωση εργασιών επισκευής τοιχίου αντιστήριξης, με πλήρη αντικατάσταση ενός τμήματος του και επισκευές στο υπόλοιπο. Είχε γίνει πριν χρόνια μια συζήτηση εδώ στο φόρουμ (λινκ στο τέλος). Θα περίμενε κανείς ότι 10 χρόνια μετά κάτι τέτοια διαδικαστικά προβλήματα, θα έχουν λυθεί. Στις πολεοδομίες επικρατεί ακόμα σύγχυση όμως και δε βγαίνει άκρη.
 
Το συνολικό τοιχίο εκτείνεται σε τρεις πλευρές του οικοπέδου, σε σχήμα Π. και εφάπτεται στο όριο. Είχε τακτοποιηθεί με τον ν.4030 ως προς το ύψος του. ( ύψος κλιμακωτο απο 1 έως 3μ.)
Το τμημα προς αντικατάσταση (με χρώμα στο σκαρίφημα που επισυνάπτω), καλύπτει τη γωνία του οικοπέδου. Το τμήμα που χρειάζεται αντικατάσταση και επισκευές έχει μήκος 12μ.
Καθώς έχει ρήγματα σε διάφορα σημεία του, το τμήμα θα πρέπει να κατεδαφιστεί και να θεμελιωθεί νέο, το οποίο θα κατασκευαστεί στις ίδιες διαστάσεις με το παλιό. Επισης λόγω μεγέθους του τοιχίου, οι εργασίες καθαίρεσης/ανέγερσης θα πρέπει να γίνουν τμηματικά (υπάρχει κίνδυνος υποσκαφης τμήματος της θεμελίωσης καθώς το κτίριο έχει θεμελιωθεί σε στάθμη ανωτερη κατα 1,5μ απο αυτή της θεμελ. του τοιχίου και απέχει μόλις 3-4μ απο αυτο)
 
Α) Το ερώτημα είναι αν γίνεται να ενταχθούν όλες οι εργασίες σε ο.α. Κατηγορίας 3
η)τοίχοι αντιστήριξης, περιτοιχίσεις και περιφράξεις που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και με την επιφύλαξη των περιπτώσεων της Κατηγορίας 1
Και
ι)εργασίες επισκευής και εργασίες αλλαγής διαρρύθμισης νομίμως υφιστάμενων κτιρίων που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις του άρθρου 30.
 
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορουν να γινουν τμηματικά οι εργασιες, και να γίνει ενας τελικός έλεγχος δόμησης (Κατ.Α.) 
 
Αν θεωρήσουμε ότι πρέπει να εκδοθεί οικ. άδεια κατεδάφισης Κατ.1 και ύστερα ανέγερσης Κατ.3,  τότε δημιουργείται πρόβλημα καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η επισκευή/αντικατάσταση  θα έχω  συνεχείς καθαιρέσεις και ανεγερσεις τμηματων. Το άλλο πρόβλημα είναι οτι θα πρέπει να καλώ ελεγκτή δόμησης για κάθε επιμέρους τμημα που θα καθαιρειται και θα αντικαθισταται. 
 
Β) Έστω ότι γίνεται χαρακτηρισμός του ως επικινδύνως ετοιμόρροπη κατασκευή(συμφωνεί η υδομ), τότε η κατεδάφιση γίνεται με έγκριση εκτέλεσης εργασιών. Όμως παραμένει το πρόβλημα της παράλληλης ύπαρξης καθαιρέσεων/ανεγέρσεων τμημάτων και άρα της ανάγκης να υπάρχουν δύο άδειες ταυτόχρονα που δεν επιτρέπεται (η Έγκριση Εκτ. Εργασιών για τις κατεδαφίσεις παράλληλα με την ο.α. Κατηγορίας 3 για τοιχία αντιστήριξης και επισκευές..)
 
Γ)   Το τμημα τοιχίου στο οποίο θα γίνουν εργασίες πρόκειται να αντικατασταθεί με ενα ίδιο και δε θα αλλάξει η μορφή που είχε. Σχετικά με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. θα χρειαστεί η γνωμοδότησή τους, αφου το οικόπεδο είναι σε απ. <100μ. από τον αιγιαλο, και με υψος>3μ. , σωστά;

 

 

20210901_124321 (Large).jpg

Link to comment
Share on other sites

Η ΥΔΟΜ με παρέπεμψε στο ΤΕΕ, το ΤΕΕ προσπαθησε να με παραπέμψει πίσω στην ΥΔΟΜ και μόλις τους είπα ότι δε γνωρίζουν πως να το χειριστούν, με παρέπεμψε στο Υπουργείο. 

just great

Link to comment
Share on other sites

Είναι δύσκολο (έως αδύνατο) να πάρεις έγγραφη απάντηση κατευθείαν από το Υπουργείο (εκτός κι αν έχεις κάποια "άκρη").

Κάνε γραπτό ερώτημα στην Υ.ΔΟΜ., κι αυτοί θα το προωθήσουν αρμοδίως.

Link to comment
Share on other sites

ναι ισχύει, 6μήνες+ χρειάζεται για απάντηση απ'το ΥΠ. Δηλαδή μέχρι να να προωθηθεί αρμοδίως, το τοιχίο θα έχει καταρεύσει.. με ότι αυτό συνεπάγεται για το κτίριο. Συνεπώς αναζητούμε μια πιο άμεση, πρακτική λύση.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα έχει απασχολήσει σίγουρα και άλλους συναδέλφους σε γραφεία και πολεοδομίες. Δε θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο έγγραφο που να το διευκρινίζει μετά από τόσα χρόνια συζήτησης..;

Η λογική πάντως λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν έχουμε ολική κατεδάφιση/ανέγερση/αντικατάσταση, μιας κατασκευής, τότε θα πρέπει οι εργασίες να μπορούν να υπαχθούν σε Κατηγορία 3, στις περιπτώσεις η) και ι) του Αρ.36:

η)τοίχοι αντιστήριξης, περιτοιχίσεις και περιφράξεις που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και με την επιφύλαξη των περιπτώσεων της Κατηγορίας 1
και
ι)εργασίες επισκευής και εργασίες αλλαγής διαρρύθμισης νομίμως υφιστάμενων κτιρίων που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις του άρθρου 30.

Γράφοντας μόνο "τοίχοι αντιστήριξης" στη περίπτωση η), δεν φαίνεται να περιορίζεται το εύρος εργασιών που επιτρέπεται να γίνουν. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις του άρθρου αναφέρεται συγκεκριμένα στο είδος εργασίας. Άρα όπως διατυπώνεται η περ. η), θα μπορούσε να εννοηθεί ότι συμπεριλαμβάνει και εργασίες αντικατάστασης ή επισκευής υφιστάμενων τοιχίων, εκτός από ανέγερσης.

αφετέρου με το "εργασίες επισκευής" της περίπτωσης ι), και πάλι  μπορεί να εννοεί τις εργασίες επισκευής γενικά στο οικόπεδο (συμπεριλαμβάνοντας επισκευές των κατασκευών που μπορεί να βρίσκονται στον περιβάλλοντα). Ύστερα με το υπόλοιπο σκέλος της πρότασης  ".. και αλλαγής διαρρύθμισης νομίμως υφιστάμενων...κλπ"  αναφέρεται στις εργασίες που επιτρέπεται να γίνουν συγκεκριμένα στο κτίριο


Εσείς πως ερμηνεύετε τα παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.