Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευές σε αλλοδαπούς


Dimitrios1991

Recommended Posts

Καλησπέρα, 

θα ήθελα να θέσω θέμα για συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με το ατομικό γραφείο. Βρίσκομαι σε μια περιοχή που έχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά οικοπέδων από Ευρωπαίους με σκοπό το χτίσιμο εξοχικής κατοικίας. Έρχομαι, λοιπόν, σε επαφή με κόσμο που θέλει να βάλει τα λεφτά του στην περιοχή μου και να στηρίξει την ζωή του τόπου. Θέλω να μου πείτε συνάδελφοι αν είμαι παράλογος και αν αυτό που μου ζητείται είναι πέρα από τις δυνατότητες της one man team. Για μια διώροφη οικοδομή με πισίνα μου ζήτησαν κάτι Γάλλοι να βγάλω προσφορά με το κλειδί στο χέρι. Μου έδωσαν κάτι σχέδια βγαλμένα από το cozi caza και μου λένε "δώσε τιμή". "Ωραία" λέω εγώ. Στέλνω μέιλ: .....€ η άδεια, .....€ η επίβλεψη μέχρι το τέλος του έργου και περίπου ....€/τ.μ. και όταν με το καλό αρχίσουμε την οικοδομική άδεια και καταλήξουμε σε στατικά, μηχανολογικά, κλπ. σου βγάζω τιμή με ακρίβεια λεπτού του ευρώ για να κλείσουμε συνεργεία υλικά κλπ. ή αν θες να πάρεις τα σχέδια και να ζητήσεις αλλού προσφορά. Οι Γάλλοι μου λένε "φιλαράκο, δες μας λένε τίποτα αυτά που λες, στην Γαλλία τα γραφεία δίνουν λεπτομερή προϋπολογισμό για κάθε στάδιο πριν καν πάρουν την δουλειά και μετά υπογράφουμε εργολαβικό συμβόλαιο που καθορίζει την παραμικρή λεπτομέρεια". Τους απαντάω "ρε παιδιά, έχουμε ανατιμήσεις συνέχεια δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά την τιμή πριν καταλήξουμε στα σχέδια. Και αν κλείσουμε τώρα κόστος και τιμές για τα υλικά τι θα γίνει αν κάνουμε διαφοροποιήσεις στα αρχιτεκτονικά προς το δυσμενέστερο ή χρειαστεί να βάλουμε μεγαλύτερη κατηγορία σκυροδέματος, θα με βάλετε φυλακή;" 

Εγώ μέχρι τώρα κάνω την άδεια στον πελάτη, και μετά του αναλαμβάνω την επίβλεψη είτε μέχρι να τελειώσουν οι όψεις ή μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Κλείνω την άδεια και βγάζω αναλυτικό κοστολόγιο πριν εκδοθεί η άδεια. Σπίτι ....€ Περιβάλλοντας χώρος.....€. Αυτά τα κόστος /στάδιο κόστος/χωρίς επιχρίσματα κλπ. δεν τα έχω ξανακούσει από πελάτες ακόμα και ξένους. Ένας Γερμανός και δυο Γάλλοι μου τα έχουν ζητήσει αυτά και προφανώς ως γραφείο με δυο άτομα και μη έχοντας χρόνο για χάσιμο δεν προχωράμε σε τέτοιες δεσμεύσεις και ξέροντας πως θα βρεθεί κάποιος να κάνει καλύτερη τιμή από εμας. 

Η ερώτηση μου συνάδελφοι η εξής. Στραβά πάει ο γιαλός ή στραβά αρμενίζω εγώ; Καταλαβαίνω πως όταν ο άλλος δίνει 300.000-400.000 θέλει να είναι εξασφαλισμένος αλλά κάπως πρέπει να εξασφαλίσουμε και εμείς πως θα είμαστε ακριβείς σε αυτά που λέμε και δεν θα σκοτωνόμαστε με τα συνεργεία για να βγάλουμε από την δουλειά τους την χασούρα μας. Επίσης, εμείς επιστήμονες δεν είμαστε; Είναι σωστό να μας έρχεται ο κάθε άσχετος ιδιώτης και να μας δίνει ένα σχέδιο με πάρα πολλές ατέλειες, για να το υπογράψουμε και να το υλοποιήσουμε χωρίς πολλά πολλά. Το ξέρω έχουμε το pinterest αλλα.... Μήπως τα πράγματα απλά αλλάζουν και το ατομικό γραφείο δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει στον ανταγωνισμό;

Παρακαλώ μια άποψη συνάδελφοι έτσι για συζήτηση και προβληματισμό όποιος θέλει. Δεν ζητάω λύσεις. 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Dimitrios1991 said:

....Στραβά πάει ο γιαλός ή στραβά αρμενίζω εγώ; ....

και επειδή ο γιαλός στατιστικά δεν πάει στραβά... οι πιθανότητες πέφτουν σε εσένα ....

Link to comment
Share on other sites

33 λεπτά πριν, Didonis said:

και επειδή ο γιαλός στατιστικά δεν πάει στραβά... οι πιθανότητες πέφτουν σε εσένα ....

Εσείς συνάδελφε κλείνετε τα προτζεκτ με κατάθεση πρότασης με τεχνικοοικονομική μελέτη;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.