Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ;


Dimitrios Nalmpantis

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

μπορεί να φαίνεται περίεργο να γράφω για έναν τόσο πάλιο νόμο, αλλά έχω το εξής πρόβλημα:

παρακολουθώ τις διαδικασίες για μια κληρονομιά που θα πάρουν οι δικοί μου σε κτίριο στο οποίο είχα τακτοποιήσει (ως μηχανικός) ημιυπαίθριο χώρο με το N.3843/2010 (ΦΕΚ 62/Α΄/28-04-2010). Η συμβολαιογράφος μου είπε ότι δεν αρκεί το στέλεχος της πολεοδομίας (πρόκειται για το κλασικό φύλλο με υπογεγραμμένα και σφραγισμένα στην 1η σελίδα τα πεδία ΠΑΡΑΛΑΒΗ, ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ και ΠΕΡΑΙΩΣΗ και στη 2η σελίδα το φύλλο καταγραφής ελλείψεων επίσης με σφραγισμένο και υπογεγραμμένο το πεδίο ΠΕΡΑΙΩΣΗ μαζί με όλα τα υπόλοιπα πεδία), αλλά μου είπε ότι πρέπει να βγει ηλεκτρονικός κωδικός κτλ. Εγώ πλέον δεν ασκώ ελεύθερο επάγγελμα και δεν ξέρω τι ισχύει και βλέπω πως ηλεκτρονικός κωδικός αναφέρεται σε διαδικασίες των Ν.4014/11, Ν.4178/13 και Ν.4495/17 για τα αυθαίρετα. Υπάρχει αντίστοιχος και για τον N.3843/2010 (ΦΕΚ 62/Α΄/28-04-2010) για τους ημιυπαίθριους; Αν ναι θα έπρεπε να τον έχω ή πρέπει να κάνω κάτι για να τον αποκτήσω (π.χ. να υποβάλω τα στελέχη κτλ. σε κάποια πλατφόρμα;); Μήπως αναφέρεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου;

Τέλος και μια σχετική με το πρόβλημα, αλλά άσχετη με τον N.3843/2010 (ΦΕΚ 62/Α΄/28-04-2010) ερώτηση: αυτή τη στιγμή υπάρχει ενεργή διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου κτίσματος ή όχι; 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας, αυτά που ζητάει η συμβολαιογράφος από τον ν. 3843/10 θα πρέπει να τα μεταφέρετε γραπτά με αίτηση στην ΥΔΟΜ που έγινε η τακτοποίηση.

Σήμερα ισχύει ο ν. 4495/17 για τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση... Άρα το στέλεχος από ότι καταλαβαίνω δεν αρκεί... Υπάρχει συγκεκριμένη ονομασία αυτού που θα πρέπει να ζητήσω, γνωρίζετε;

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Dimitrios Nalmpantis said:

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση... Άρα το στέλεχος από ότι καταλαβαίνω δεν αρκεί...

Γνώμη μου είναι θα πρέπει να αρκεί και ο λόγος είναι απλός : τον καιρό που ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτές τις τακτοποιήσεις (3843) δεν υπήρχε ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ. Φτιάχναμε φάκελο με ράχη και εξώφυλλο και καταθέταμε τα πάντα σε έντυπη μορφή, στις πολεοδομιες. Επομένως, ποιος ηλεκτρονικός κωδικός; Εξ όσων θυμάμαι, τα χαρτιά της περαίωσης έφεραν σφραγίδα της Πολεοδομίας, συνεπώς θα πρέπει να γίνεται δεκτό. 

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

@Dimitrios Nalmpantis

Όπως προανέφερε ο συνάδελφος JohnnyHoliday δεν έχουν ηλεκτρονικό κωδικό οι δηλώσεις του Ν 3843/10.
Ο μόνος κωδικός που έπαιρναν οι ιδιοκτήτες είναι ο κωδικός πληρωμής των δόσεων του προστίμου —όμως, δεν εννοεί αυτόν.
Όταν λένε οι συμβολαιογράφοι "ηλεκτρονικό κωδικό", συνήθως, εννοούν τον κωδικό της βεβαίωσης μηχανικού (εκδίδεται βάσει του ισχύοντος νόμου τακτοποίησης), η οποία είναι απαραίτητη στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Αντιθέτως, για την αποδοχή κληρονομιάς δεν χρειάζεται βεβαίωση.
Άρα, θα ρωτήσεις την συμβολαιογράφο αν εννοεί αυτόν τον κωδικό και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης ρώτησε γιατί χρειάζεται βεβαίωση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις... Ακριβώς την εικόνα που περιγράφετε είχα και εγώ κατά νου αφού όπως σας είπα εγώ είχα κάνει τη διαδικασία για τις τακτοποιήσεις... Το πιο πιθανό είναι η συμβολαιογράφος να έμπλεξε στο μυαλό της το Ν. 3843/10 με αυτούς που ακολούθησαν με ηλεκτρονική υποβολή κτλ. και έψαχνε αυτό το πράγμα και δεν το έβρισκε... και βάσει όσων μου είπε σκέφτηκα μήπως σε 2η φάση υπήρξε πρόσκληση να υποβληθούν και αυτά του Ν. 3843/10 σε κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα, διαδικασία που αν υπήρχε δεν την είχα ακολουθήσει... Οπότε αν καταλαβαίνω καλά, μάλλον περί παρεξήγησης πρόκειται... Ευχαριστώ και πάλι!

Edited by Dimitrios Nalmpantis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.