Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποκατάσταση (ή και ενίσχυση) πέτρινου τοίχου χωρίς τσιμενομανδύα.


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Δεν είμαι μηχανικός, αλλά πάντα είχα απορία σχετικά με την αποκατάσταση (ή και ενίσχυση) πέτρινων σπιτιών: Έχω παρατηρήσει ότι η πιο συνηθισμένη επέμβαση που γίνεται είναι αυτή του τσιμεντομανδύα, που προσωπικά μου φαίνεται λίγο παράταιρη λύση: Δηλαδή κρατάς τον πέτρινο τοίχο, αλλά τον ενταφιάζεις σε τσιμέντο και άρα είναι σαν να μην έχεις πέτρινο τοίχο (πχ δεν μπορείς να έχεις "εκτεθειμένες" πέτρες στο εσωτερικό ως διακοσμητική άποψη).

Οπότε οι δυο ερωτήσεις είναι οι εξής:

1) Μπορεί να γίνει αποκατάσταση πέτρινου τοίχου στην αρχική του "δύναμη" (ικανότητα να φέρει φορτία) χωρίς τσιμεντομανδύα (αλλά μόνο με τσιμεντενέσεις ή άλλες τεχνικές που δεν ενταφιάζουν την πέτρα);

2) Μπορεί να γίνει αποκατάσταση συν ενίσχυση πέτρινου τοίχου (δηλαδή αύξηση πάχους) χωρίς τσιμεντομανδύα αλλά με επιπλέον πέτρες; αυτό μπορεί να χρειάζεται πχ αν ο πέτρινος τοίχος δεν άντεξε σε παλιούς σεισμούς (και άρα η απλή αποκατάσταση μπορεί να μην αρκεί) ή αν θες να πετάξεις επιπλέον όροφο.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Edited by kurkosdr
Link to comment
Share on other sites

1. Θεωρητικά, γίνονται τα πάντα. Το πρόβλημα είναι το κόστος.

2. Όχι, διότι οι δύο τοίχοι δεν συμπεριφέρονται ως ένας σε σεισμικά φορτία. Να πετάξεις όροφο??? Αν εννοείς προσθήκη καθ' ύψος, αυτό αποτελεί αντικείμενο μελέτης και δεν μπορεί να απαντηθεί εξ αποστάσεως

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, kurkosdr said:

Δηλαδή κρατάς τον πέτρινο τοίχο, αλλά τον ενταφιάζεις σε τσιμέντο και άρα είναι σαν να μην έχεις πέτρινο τοίχο (πχ δεν μπορείς να έχεις "εκτεθειμένες" πέτρες στο εσωτερικό ως διακοσμητική άποψη).

Οταν έχουμε "ευαίσθητα" κατά βάση κονιάματα (π.χ. αργιλοκονιάματα), η τοιχοποιία είναι ούτως ή άλλως κρυφή (δηλ. επιχρισμένη). Επομένως, δεν είναι ο μανδύας Ω. Σ. ή το οπλισμένο (ή ενισχυμένο) επίχρισμα αυτός/αυτό που δημιουργεί πάντα το πρόβλημα, αλλά η ίδια η φύση της τοιχοποιίας που δεν το επιτρέπει. 

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.