Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Αλλαγή μηχανικού λόγω συνταξιοδότησης


Recommended Posts

Τον Δεκέμβριο 2008 εγκρίθηκε απο την ΕΠΑΕ η αρχιτεκτονική μελετη.

Οι σχέσεις μου με τον μηχανικο σχεδον ανύπαρκτες ενω του ειχα δώσει ΟΛΑ τα χρήματα απο την αρχή συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης ο ιδιος πάντα απέφευγε να με δεί και τα παντα εγιναν μεσω της βοηθού του η οποία χειριζόταν το autocad.

Χθές πήγα στην πολεοδομία και μου ειπαν πως ο μηχανικός μου εχει υποβάλλει παραίτηση και πως

1. πρέπει να τον βρώ να με αποζημιώσει

2. να βρω αλλο μηχανικό και να υποβάλλει νέα αρχιτεκτονική μελέτη

 

Ερωτώ

 

1. ειναι δυνατον η νομοθεσία να μου πετάει το μπαλάκι να κυνηγάω εγω καποιον να με αποζημιώσει ? την στιγμη που αυτος κανει κατι απαράδεκτο ?

 

2. Εγώ θέλω ο νέος μηχανικός να συνεχίσει την εκδοση της αδειας απο την εγκριση της Αρχιτεκτονικής επιτροπής και μετά , αυτο δεν επιτρέπεται ?

 

Γιατι η πολεοδομία μου ειπε οτι χρειάζεται να υποβληθεί νέα ! ! ! μελέτη απο την αρχή ?

Ειναι δυνατον να ζω σε τέτοια χώρα ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

Link to comment
Share on other sites

Η αμοιβή της επίβλεψης κανονικά δίνεται ανά συμφωνημένα διαστήματα, με το πέρας συγκεκριμένων σταδίων της κατασκευής. Αν τα δώσατε όλα από την αρχή καταλαβαίνετε ότι φταίτε μόνο εσείς για αυτό (παθήματα μαθήματα ας πούμε).

 

Το αν είναι απαράδεκτος ο μηχανικός εξαρτάται από πολλά. Εξάλλου δικαίωμά του είναι να παραιτηθεί της μελέτης εφόσον συντρέχουν λόγοι (αν και στην περίπτωση συνταξιοδότησης δε νομίζω να μπορούμε να μιλάμε για απαράδεκτες ενέργειες - χαλεποί οι καιροί και όποιος...προλάβει, γίναμε). Αλλά έχει τότε και υποχρεώσεις: οφείλει (ηθικά κυρίως) να συνεργαστεί μαζί σας για την εύρεση νέου μηχανικού και υποχρεούται (νομικά οπωσδήποτε) να σας επιστρέψει τις αμοιβές (όλο το ποσό της επίβλεψης και το, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο ποσό της μελέτης).

 

Από όσο γνωρίζω η αλλαγή μηχανικού δεν καταργεί τη μελέτη στο στάδιο που έχει φτάσει. Για πληρέστερη και υπεύθυνη καθοδήγηση τηλεφωνήστε στο ΤΕΕ (το τμήμα Διεκδικήσεις Αμοιβών μου κάνει ως αρμοδιότερο).

Link to comment
Share on other sites

Το απαράδεκτο δεν ειναι η αιτηση συνταξιοδότησης.

Ειναι οτι δεν δέχεται να με συναντήσει , να μιλήσουμε , να κλείσουμε ενα ραντεβού (ειναι μακρυα απο την Αθήνα) , να δω τι γίνεται τόσους μήνες μετα την ΕΠΑΕ.

Και μαθαίνω χθές απο την πολεοδομία οτι εχει κάνει αιτηση συνταξιοδότησης.

Ο ιδιος ΔΕΝ με εχει ενημερώσει για τιποτα απο τον Δεκέμβριο.

Αν αυτο δεν ειναι απαράδεκτο τι είναι ?

 

Και πως ειναι δυνατον να μην ειναι θεσμοθετημένη ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του μηχανικού να συνταξιοδοτηθεί ΑΦΟΥ πρώτα τακτοποιήσει ΟΛΕΣ τις υποθέσεις που εχει αναλάβει?

 

Αν η αλλαγή μηχανικού δεν καταργεί τη μελέτη στο στάδιο που έχει φτάσει τότε αλλάζει το πράγμα.

Αλλά στην πολεοδομία αλλα μου ειπαν , οτι ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ μελέτη ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ δηλαδή οτι

η αλλαγή μηχανικού κ α τ α ρ γ ε ί την προηγούμενη μελέτη στο στάδιο που έχει φτάσει

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ακούω για κάτι μήνες που έχουν περάσει , μήπως έχει παρέλθει το 9μηνο από την πρωτοκόλληση του φακέλου και γι αυτό η Πολεοδομία σας ζητά εκ νέου υποβολή ?

 

Κινηθείτε άμεσα προς την κατεύθυνση που σας υπέδειξε παραπάνω ο συνάδελφος.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις εαν παρέλθουν 9 μηνες από την υποβολή της αίτησης και η άδεια δεν έχει εκδοθεί ο φάκελος επιστρέφεται. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται εκ νέου υποβολή και από την αρχή έλεγχο. Τώρα ειδικά για την ΕΠΑΕ , χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος (διορθώστε με συνάδελφοι παρακαλώ) , νομίζω ότι ξαναπερνάει , αλλά "τυπικά" , έχοντας παράλληλα και τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια από την πρώτη υποβολή.

 

Πάντως , σε εκ νέου υποβολή , θα υπάρξει θέμα και με τις δηλώσεις ανάθεσης / ανάληψης , καθώς χρειάζονται νέες . Οπότε αν τελικά είναι οριστική η διακοπή συνεργασίας με τον αρχικό μηχανικό εκτός αυτών που αναφέραμε πιο πριν θα πρέπει να συνεργαστείτε άμεσα με καινούργιο μηχανικό για να μπορέσετε να βγάλετε άκρη.

Link to comment
Share on other sites

χωρις να εξεταζουμε το ηθικο και δεοντολογικο κομματι της υποθεσης,

 

Για την μελετη εχω την πεποιθηση οτι η διαδικασια της εκδοσης της αδειας δεν ειναι κομματι της αμοιβης μελετης, απλα ειθισται να την αναλαμβανουν οι μηχανικοι. Θεωρητικα δηλαδη, ο μηχανικος ειναι ενταξει αν παραδωσει της μελετες για τις οποιες εχει πληρωθει στον ιδιοκτητη.

Για την επιβλεψη ισχυει αυτο που ανεφερε ο συναδελφος παραπανω.

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από την πιθανότητα να έχει παρέλθει το 9μηνο όπως σωστά παρατήρησε ο avgoust, ίσως στην Πολεοδομία ζήτησαν αναθεώρηση λόγω αλλαγής μηχανικού και όχι νέα άδεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.