Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή από συρόμενο σε ανοιγόμενο σε πρόσοψη πολυκατοικίας


Xaris P

Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

Σκεφτόμαστε εγώ και η σύζυγος να αλλάξουμε τα κουφώματα αλουμινίου σε καινούργια με θερμοδιακοπή. (Έχουμε 30ετιας)

Γνωρίζω ότι όλα τα διαμερίσματα πρέπει να έχουν το ίδιο χρώμα σε κουφώματα και μέγεθος. (Είναι οικογενειακή πολυκατοικία και δεν υπάρχει κανονισμός αλλά δεν ξέρω τι είναι καταχορυμένο στην πολεοδομία)

Είμαι  στον 4ο όροφο οροφοδιαμέρισμα ο οποίος είναι και ο τελευταίος.

Όλα τα κουφώματα είναι χωνευτά στον τοίχο ( τζάμι, σίτα, παντζούρι )

Σκέφτομαι σοβαρά να αλλάξω κάποια από αυτά (ειδικά στα υπνοδωμάτια) με ανοιγόμενα λόγο καλύτερης ηχομόνωσης (σημαντικό) και συντελεστή θερμοδιαπερατότητας.

θα μπεί σίτα και εξωτερικό ρολό μιας και το ύψος της μπαλκονόπορτας είναι 2,20 και δεν θέλω να χάσω από εκεί αφού δεν υπάρχει δυνατότητα για επικαθήμενο ρολο. (Τα δοκάρια του σπιτιού είναι τεράστια και φτάνουν λίγα εκατοστά πρίν το άνοιγμα της μπαλκονόπορτας ύψος σπιτιού 2,85, ύψος δοκαριού από ταβάνι σχεδόν 55 εκ)

Να μονωθεί και να κλείσει το κενό στον τοίχο όπως πρέπει.

Μία διπλή μπλακονόπορτα να γίνει επάλληλη αντί χωνευτή όπως είναι τώρα.

Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν γνωρίζω βάση νόμου αν επιτρέπεται να αλλάξω τα συρρόμενα χωνευτά σε ανοιγόμενα μαζί με σίτα και ρολό αφού έχουν όλοι οι άλλοι συρρόμενα. (Ο 1ος όροφος επειδή είναι επαγγελματικός χώρος έχει μόνο επάλληλα χωρίς σίτα παντζούρι)

Γνωρίζω υπόθεση που κάποιος έκανε καταγγελία στην πολεδομία σε έναν γιατί είχε χαλάσει την πρόσοψη του κτηρίου και αναγκάστηκε να τα αντικαταστήσει ξανά. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν έφταιγε μόνο το χρώμα η και επειδή άλλαξε από συρρόμενα σε ανοιγόμενα παράθυρα και δεν θέλω να ρισκάρω τέτοιες περιπτώσεις να συμβούν από άγνοια μου και σε μένα.

Η οικογένεια δεν έχει κάνενα θέμα με την αλλαγή που θέλω να κάνω, το θέμα είναι να είμαι καλυμμένος από τον νόμο σε περίπτωση καταγγελίας στην πολεοδομια ακόμα και από τυχαίο.

Θέλω να αναβαθμίσω την μόνωση του σπιτιού μου όσο πιο πολύ μπορώ αλλά φυσικά μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την βοήθεια και να έχετε  όλοι καλές γιορτές!

 

Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, Xaris P said:

....

Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν γνωρίζω βάση νόμου αν επιτρέπεται να αλλάξω τα συρρόμενα χωνευτά σε ανοιγόμενα μαζί με σίτα και ρολό αφού έχουν όλοι οι άλλοι συρρόμενα....

εάν και εφόσον δεν αλλάξεις το μέγεθος του ανοίγματος και την θέση πολεοδομικά είναι εύκολα όλα...

Σε περίπτωση που αλλάξεις όψεις και υπάρχει συναίνεση από τους υπόλοιπους πάλι όλα είναι εύκολα.

Με Τεχνικό Γραφείο Μηχανικών της εμπιστοσύνης σου που θα δουν τα πολεοδομικά σχέδια που έχεις και τις επιθυμίες σου και θέαση το ακίνητο σου,  θα σε κατευθύνουν για τις αναγκαίες ενέργειες.

Link to comment
Share on other sites

ναι, θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο και θα το πω και εγώ, η δουλειά που σκέφτεσαι να κάνεις, είναι πολύ καλή έτσι το βλέπω εγώ!!
Ομως το θέμα σου δεν είναι μόνο αυτό που νομίζεις, θα ξεκινήσω με τα νέα πορτοπαράθυρα με θερμοδιακοπή, τα όποία είναι και πιο ακριβά!!! Το σπίτι έχει μόνωση? Από εκεί θα αρχίσεις. Υπάρχει μόνωση ταράτσας? Θα πρέπει και αυτό να το δεις μαζί με Μηχανικό και να φτιάξεις αν δεν έχει ή δεν έχει καλή, γιατί από την μόνωση τοίχων ή ταράτσας θα χάνεις την θέρμανση το χειμώνα και τον δροσισμό το καλοκαίρι, οπότε δεν υπάρχει λόγος για τις μπαλκονόπορτες να γίνουν με θερμοδιακοπή αν η κατοικία δεν έχει καλές μονώσεις.
Β) Δεν θα συμφωνήσω με την αντικατάσταση κάποιων χωνευτών μπαλκονόπορτων, με άλλες επάλληλες με θερμοδιακοπή. Τα επάλληλα έχουν απώλειες, θα προτιμούσα μετά από την κατάλληλη αρχιτεκτονική μελέτη την αντικατάσταση των χωνευτών οπου γίνεται με ανοιγόμενα!  Σκέψου ακόμα την λύση των σταθερών ή των άνισων ανοιγόμενων, πχ έχεις μια χωνευτή μπαλκονόπορτα με άνοιγμα 1,40μ. Θα μπορούσε να γίνει ένα σταθερό ή ένα ανοιγόμενο (ανοιγόμενο αν δεν ανεβάζει πολύ το κόστος, θα το κρίνεις εσύ αυτό, αναλογα την τιμή) πλάτους πχ 55εκ και μια ανοιγόμενη πλάτους 85εκ.* Εμένα σύμφωνα με την άποψη και την εμπειρία μου, προτιμώ τα ανοιγόμενα πια οπου γινεται.
Δεν είναι εύκολο λόγο πιθανής επίπλωσης ενός χώρου και των διαστάσεων του, το  αντιμετωπίζουμε σε κάθε δωμάτιο χωριστά, θα πρέπει με τρόπο ώστε να ανοίγει, να περνάνε και να επιστρέφουν οι άνθρωποι στο δωμάτιο, να χωράει η πιθανή επίπλωση του δωματίου, να δίνεται η καλύτερη λύση, να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί το καλύτερο κούφωμα σύμφωνα με τα παραπάνω για το κάθε άνοιγμα. 
 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Arche.

Η διπλοτοιχία είναι 40 εκατοστά περιμετρικά όλου του ορόφου με 5 εκ γυαλοβάμβακα λόγο θόρυβου του παλαιού αεροδρομίου όταν λειτουργούσε.

Έχω μελλοντικά σκεφτεί για θερμοπρόσοψη, υπάρχει περιμετρικά μπαλκόνι και βεράντα.

Τα ανοιγόμενα είναι έυκολα να γίνουν στα υπνοδωμάτια, στο υπόλοιπο χώρο λίγο δύσκολα λόγο επίπλων.

Αν βάλω συρρόμενα στο σαλόνι κουζίνα έχω σκεφτεί ότι οι απώλειες που θα έχω θα αντισταθμιστούν με το παρακάτω.

Υπάρχει δυνατότητα για φωτοβολταϊκά πάνελ λόγο μεγάλης βεράντας 100 τ.μ για Net Metering. 

Άρα το σκέφτομαι σαν εξής. 

Τώρα:

0 παραγώμενη ενέργεια + απώλειες διαμερίσματος= Άυξηση μετοχής ΔΕΗ

μετά:

+ παραγώμενη ενέργεια από πάνελ -  μικρές απώλειες διαμερίσματος + ανοιγόμενα παράθυρα - πρόβλημα χώρου = Αύξηση μετοχής τσέπης αλλά θέμα χώρου.

+ παραγώμενη ενέργεια από πάνελ + παραπάνω απώλειες διαμερίσματος από ότι ανοιγόμενα + όχι πρόβλημα χώρου= Αύξηση μετοχής τσέπης χωρίς θέμα χώρου αλλά με περισσότερες απώλειες από ανοιγόμενα αλλά εξισορροπείται όλο από το Net metering.

Η ταράτσα έμαθα ότι έχει πεπιεσμένο γυαλοβάμβακα για τον ίδιο λόγο, μάρμαρο, πίσα, πλακάκια και Hyperdesmo. Γενικά δεν πιάνει θερμοκρασίες έυκολα σε καυτά καλοκαίρια και χειμώνες. Σίγουρα υπάρχουν απώλειες αλλά μικρές σε σχέση με άλλες παλιές ταράτσες.

 

 

Link to comment
Share on other sites

καθώς είμαι υπερ στις μη ενεργοβόρες κατοικίες και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, αλλά για διαμέρισμα μιλάμε εδώ. Εγω προτιμώ και το βάζω σε δικές μου κατοικίες, μάλιστα μια εποχή τους παίρναμε πολύ ακριβά όταν παίρναμε τους Hunter, τελευταία όμως έχει πέσει η τιμή και με λιγότερα χρήματα μπορείς να πάρεις καλούς ανεμιστήρες οροφής, η άποψη μου όταν δεν μπορεί να βρεθεί καλός ανεμιστήρας με λάμπα led για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας είναι να βάλεις στα δωμάτια που θες καλούς ανεμιστήρες με ή χωρίς φωτιστικό, ανάλογα το είδος της λαμπας, είπαμε διάλεξε λαμπτήρες led, γενικά τα led φωτιστικά και την κατανάλωση μειώνουν και επιπρόσθετα θα το δεις στην τσέπη την μείωση κατανάλωση ρευματος που θα σου κάνουν. 

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.