Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί η ΕΚΤ θα βάλει φρένο στην ελληνική οικοδομή


tetris

Recommended Posts

Όλες οι αναλύσεις λένε ότι το peak στην εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα έγινε το 2021. Αντίθετα το 2022 η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε.  

Η ΤΤΕ σε μια παλιά δημοσίευσή της προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο του πληθωρισμού του 2021.  

Και εδώ προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο του πληθωρισμού του 2022.

Μια έκφραση σε αυτές τις δύο αναλύσεις ξεχωρίζει ιδιαίτερα: 

Και τα υψηλότερα επιτόκια δεν μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματα της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, των υψηλών τιμών της ενέργειας και των επιδράσεων της βάσης σύγκρισης: δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα περισσότερων εμπορευματοκιβωτίων ή να αυξήσουν το απόθεμα ημιαγωγών ή την προσφορά καυσίμων. Η νομισματική πολιτική μπορεί όμως να διασφαλίσει ότι οι τιμές δεν θα αυξάνονται διαρκώς με τόσο γρήγορο ρυθμό. Επομένως, εξετάζουμε προσεκτικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό τα επόμενα έτη.

Άρα η ΕΚΤ δεν πρόκειται να βάλει κανένα φρένο στην ελληνική οικοδομική δραστηριότητα όπως και σε καμία άλλη οικονομική δραστηριότητα της ΕΕ. Απλώς θέλει μέσα στην υπάρχουσα κατάσταση να προστατέψει "τα εαυτής" την αξία δλδ του χρήματός της. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Κόφτε το με αυτή την ΕΚΤ γιατί θα εκραγώ. Τι να μας κόψει ρε παιδιά η ΕΚΤ τα κομένα; Και μιλάμε για peak στην οικοδομικη δραστηριότητα με 2% συμμετοχή των δημοσίων έργων; Έλεος πια. Μερικές αδειούλες ήταν που χρονίζανε στα αρχιτεκτονικά συμβούλια ή που περιμένανε εκταμιεύσεις απο τις κωλοτράπεζες. 

Δεν θέλω άλλο ΕΚΤ.

Link to comment
Share on other sites

Εντελώς άστοχο  κατά τη γνώμη μου το άρθρο και μου κάνει εντύπωση ότι αναδημοσιεύεται σε forum μηχανικών. 

Πρώτα απ' όλα φάσκει και αντιφάσκει:

On 2/24/2023 at 2:28 PM, tetris said:

Οικοδομές προχωρούν μόνο εφόσον υπάρχει «κλειδωμένο» αγοραστικό ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των ακινήτων ώστε να καλύπτεται (τουλάχιστον) το κατασκευαστικό κόστος.

On 2/24/2023 at 2:28 PM, tetris said:

Από την άλλη, ο περιορισμός της οικοδομικής δραστηριότητας είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί ο «εγκλωβισμός» επενδυτικών κεφαλαίων από τους κατασκευαστές

Τι συμβαίνει τελικά με τους κατασκευαστές, παίζουν εκ του ασφαλούς και προπωλούν πριν την υλοποίηση ενός έργου, όπως αρχικά μας λέει το άρθρο?

Ή 

Χτίζουν καινούριες οικοδομές αλόγιστα με κίνδυνο να εγκλωβιστούν όπως μας λέει το άρθρο προς το τέλος??

Μας λέει ακόμη ότι "στόχος της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας είναι να διατηρηθούν οι τιμές των ακινήτων". Στην Ελλάδα είχαμε πρακτικά διακοπή της οποιαδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας για περίπου 10 χρόνια και δεδομένης της ανάγκης για στέγαση, η παύση εκ νέου θα οδηγούσε μάλλον σε υπέρογκες αυξήσεις παρά σε συγκράτηση των τιμών.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι λόγω των προηγούμενων κρίσεων και ενός πολέμου εν εξελίξει οι οικονομικές προβλέψεις είναι δύσκολες. Σε τέτοιες καταστάσεις, άρθρα πανικού μπορεί να προκαλέσουν ευκολότερα στην αγορά αμφιβολίες και διαταραχές. Γι αυτό ίσως ασχοληθήκαμε κάποιοι λίγο περισσότερο απ' όσο έπρεπε με το άρθρο αυτό το οποίο πιστεύω ότι είναι "άρθρο τίτλου" και τίποτε περισσότερο. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δεν χτίζονται πλέον ακίνητα στην Ελλάδα, πάρτε το χαμπάρι. Απλά, συνεχίζουν να βγαίνουν στο σφυρί τα φιλέτα. Γι αυτό και μόνο, η άνοδος της αξίας του χρήματος βολεύει μια χαρά τα χρεο-funds. Αυτές είναι οι "αγορές" και όχι η ΟΤΕ ακίνητα και οι Κλουγκίνας - Λάππας.

Στα μύδια μας λοιπόν η ΕΚΤ στα καρύδια μας το 4%, χ@στήκ@με για το ευρώ. Απλά.

Αυτό το άρθρο δεν έπρεπε καν να ανέβη στο michanikos. 

Στη σκιά του ατυχήματος των Τεμπών δεν σχολιάζω ούτε βρίζω άλλο. Καλό μήνα, όσο καλός μπορεί να είναι.

Edited by vas_georg
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.