Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποστάσεις από όρια σε γήπεδο κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμο


Recommended Posts

εκτος σχεδιου το οποιο πληρει τις προυποθεσεις της παραγραφου 2 αα δηλαδη

 

αα) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12-11-62 ημέρα δημοσίευσης του από ΒΔ/24-10-62 (ΦΕΚ-142/Δ').

Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μέτρα.

Ελάχιστο βάθος δέκα πέντε (15) μέτρα.

Ελάχιστο εμβαδόν επτακόσια πενήντα (750) μ2.

 

για την ακριβεια ειναι 1200 τμ περιπου με σχημα περιπου παρ/μο 80χ15

και συμφωνα με την 5ββ οι αποστασεις ειναι

ββ) Οι πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις των κατά παρέκκλιση αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων της παραγράφου 2 του παρόντος ορίζονται σε δύο και μισό (2,50) μ. τουλάχιστον για τα γήπεδα της υποπερίπτωσης αα της περιπτώσεως β και σε πέντε (5) μ. τουλάχιστον για τα γήπεδα της περίπτωσης α και των υποπεριπτώσεων ββ και γγ της περίπτωσης β. Για τα γήπεδα της περίπτωσης β οι αποστάσεις αυτές ισχύουν μόνον εφόσον τα μήκη προσώπου και βάθους του γηπέδου είναι μικρότερα των:

 

20 μέτρα για το πρόσωπο και 35 μ.για το βάθος για τα γήπεδα της υποπερίπτωσης αα της περίπτωσης β, και

 

45 μέτρα για το πρόσωπο και 50 μ.για το βάθος για τα γήπεδα των υποπεριπτώσεων ββ, γγ της ίδιας περίπτωσης β.

 

δηλαδη το ενα αναιρει το αλλο???

για να ισχυουν τα 2.50 μ αποσταση πρεπει να εχει μηκος και βαθος μικροτερα των 20 και 35 αντιστοιχα (μα 20χ35 = 700 αρα ολη η περιπτωση ββ (ελαχιστο 750 καταργειται!))

υπαρχει λαθος στην διατυπωση, ειναι 20 η 35 η κατι αλλο???

εχω κολλησει στην υπηρεσια

θα παρακαλουσα τους ειδικους για βοηθεια....

Link to comment
Share on other sites

Καλωσόρισες στο φόρουμ.

 

Έχεις πρόσωπο μικρότερο των 20μ. αφήνεις πλάγιες 2.5μ

 

Έχεις βάθος 80μ δεν αφήνεις πίσω 2.5μ

 

Ξεκόλα τους...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καλό είναι να μην μπλέκει κανείς με κάτι ανεγκέφαλους ελεγκτές που δεν έχουν ανοίξει καν ένα βιβλίο την τελευταία δεκαετία. Εν πάση περιπτώσει, 2,50 μέτρα μόνο στις πλαϊνές αποστάσεις σου εφόσον έχεις πρόσωπο μικρότερο των 20,00μ. Τα 80,00 μέτρα βάθους φαντάζομαι είναι άνετα για εσένα μιας και εκεί πιστεύω είσαι στον κανόνα των 15,00 μέτρων. Καλά ξεμπερδέματα...ελπίζοντας να μην αρχίσει το γνωστό τροπάριο περί διευκρινιστικών ερωτημάτων σε περιφερειακά πολεοδομικά τμήματα...

Link to comment
Share on other sites

Ε-104/86

 

5. Για τις αποστάσεις κτισμάτων από τα όρια σε κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα (Παρ.5β) ισχύουν τα εξής:

α) Για όσα γήπεδα δημιουργήθηκαν μετά την ισχύ του ΠΔ/6-10-78 (περ.δδ της Παρ.2β) δεν προβλέπεται από το εδάφιο ββ της Παρ.5β δυνατότητα τηρήσεως αποστάσεων μικροτέρων από 15.00 μέτρα αφού για τα γήπεδα αυτά η σχετική διάταξη του ΠΔ/6-10-78 απαιτούσε τήρηση ελάχιστη αποστάσεων 15.00 μ. Επισημαίνουμε τη μόνη δυνατότητα παρεκκλίσεως από τα ανωτέρω (Παρ.5β εδάφιο α) που δίνει δυνατότητα τηρήσεως - υπό προϋποθέσεις - τηρήσεως αποστάσεως 7.50 μέτρων για κατοικίες σε όσα γήπεδα δημιουργήθηκαν μέχρι 15-4-81

β. Οι ελάχιστες αποστάσεις εξαρτώνται όχι μόνον από την περίπτωση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας (Παρ.2β περιπτώσεις αα, ββ και γγ) αλλά επίσης και από το πρόσωπο ή το βάθος τους.

'Ετσι σε γήπεδο που υπήρχε στις 12-11-62 ενδέχεται να προκύψει ελάχιστη πλάγια απόσταση 2,50 μέτρων αν το πρόσωπο του (π είναι 10 μ. <ή= Π < 20 μ. (ή 5.00 μ. αν έχει πρόσωπο 20 μ. <ή= π < 45 μ. ή ακόμη και 15,00 μέτρα αν έχει πρόσωπο π > 45 μ.) ενώ η ελάχιστη οπίσθια απόσταση μπορεί να προκύψει 2,50 μ. αν έχει βάθος (β) 15 μ. <ή= β < 35 μ. (ή 5,00 μ. αν έχει βάθος 35 μ. <ή= β < 50 μ. ή ακόμη και 15 μ. αν έχει βάθος >ή= 50 μ.). Δηλαδή ενδέχεται για το ίδιο γήπεδο να προκύψουν ελάχιστες πλάγιες αποστάσεις διαφορετικές από τις οπίσθιες.

γ) Σημειώνουμε εξάλλου ότι στην περίπτωση κατοικιών ορίζονται σύμφωνα με την Παρ.2 του
αποστάσεις αλλά με επιφύλαξη των διατάξεων της Παρ.5β του
,που σημαίνει ότι οι αποστάσεις του Αρθ-6 ισχύουν μόνον εάν από την Παρ.5β του Αρθ-1 δεν προκύπτει υποχρέωση για τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων.

Link to comment
Share on other sites

τελικα το δεχθηκαν αλλα μου κοβει την οικοδομησιμοτητα η αποσταση των 15,00 μ απο τον αξονα του δρομου

το τεμαχιο εχει 85 περιπου προσωπο με 16 βαθος και δεν μενει χωρος επαρκης για δομηση.

εχω ακομα δυο ερωτηματα

1.επειδη το γηπεδο πριν την ισχυ του ΠΔ του 98 για τις αποστασεις απο τον αξονα ειχε οικοδομησιμοτητα μπορω να ζητησω καποια παρεκλιση η κατι αλλο?

2. αν αγοραστει τμημα του γειτονικου και γινει συνενωση (για να αυξησουμε το βαθος σε 20-22 μετρα) θα ισχυουν οι παρεκλισεις για την αρτιοτητα (προ του 1962 κτλ..) η λογω συνενωσης μετα παει στον κανονα ?

Link to comment
Share on other sites

Για το θέμα των αποστάσεων από τον δρόμο το ΠΔ είναι πολύ "αυστηρό" και δεν υπάρχει κανενός είδους παρέκκλιση λόγω προγενέστερης οικοδομησιμότητας.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω αυτά που γράφει ο avgoust ότι οι αποστάσεις των οικοδομών από τους άξονες του υπεραστικού οδικού δικτύου δεν καθορίστηκαν το 1998 για πρώτη φορά αλλά απλά τροποποιήθηκαν (επί το αυστηρότερο). Από το 1959 ίσχυε άλλο διάταγμα για τη λήψη μέτρων για την προστασία της υπεραστικής συγκοινωνίας, το οποίο καταργήθηκε με το πδ του 1998.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για την άμεση απαντηση...

όσον αφορά το 2ο ερωτημα δηλαδη αν συνενωθεί με τμημα ομόρου για την αποκτηση της οικοδομησιμοτητας , παυουν να ισχύουν οι αρχικες παρεκκλίσεις η οχι ?

Link to comment
Share on other sites

όσον αφορά το 2ο ερωτημα δηλαδη αν συνενωθεί με τμημα ομόρου για την αποκτηση της οικοδομησιμοτητας , παυουν να ισχύουν οι αρχικες παρεκκλίσεις η οχι ?

 

Το αρχικό δικό σου δεν χάνει την παρέκκλιση. Πρέπει να προσέξεις, όμως, το αγροτεμάχιο που θα συνενώσεις γιατί πρέπει να είναι και αυτό άρτιο κατά παρέκκλιση τουλάχιστον.

 

Πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, συμβουλέψου την Πολεοδομία γιατί στα θέματα αυτά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις δεδομένου ότι δεν το ξεκαθαρίζει η νομοθεσία.

 

ΥΓ Με αναζήτηση "συνένωση" θα βρεις πολλά θέματα στο forum και πολύ υλικό που θα σε βοηθήσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.