Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκμετάλλευση περίσσειας όγκου από άλλη κάθετη


Recommended Posts

Σε οικόπεδο εντός οικισμού , με σύσταση 4 κάθετων έχουν κτιστεί οι 3 χαμηλότερες  κάθετες και απομένει η  μειονεκτικότερη- λόγω εμποδιζόμενης  θέας από τις άλλες- άκτιστη. Οι άλλες 3 έχουν εξαντλήσει τη δόμηση τους έχουν κατασκευάσει και στεγη,  έχουν όμως περίσσεια όγκου, εξωστών και ημιυπαιθρίων.   Ασχετα με το ηθικό η μη δικαίωμα της 4ης να εκμεταλλευτεί αυτή τη περίσσεια , σε Νομική βάση μπορεί;  O NOK αναφέρει μόνο για κάλυψη και δόμηση, ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα αναλογούντα. Για τα υπόλοιπα μεγέθη τι γίνεται;

 

Edited by θανος_
Link to comment
Share on other sites

Λόγω της σύστασης κάθετων ιδιοκτησιών, η επιτρεπόμενη δόμηση και η επιτρεπόμενη κάλυψη, έχουν επιμεριστεί σύμφωνα με τον πίνακα ποσοστών σε κάθε μια από τις κάθετες ιδιοκτησίες. Η κάθετη με την οποία ασχολείσαι έχει το ποσοστό που δικαιούται επί της συνολικής δόμησης και κάλυψης. Από κει και πέρα, σύμφωνα με  την αρχιτεκτονική μελέτη που θα κάνεις θα προκύψει βάσει των ανωτέρω επιτρεπόμενων πολεοδομικών μεγεθών που της αντιστοιχούν και ο όγκος του κτίσματος που θα ανεγερθεί (άρθρο 13 ΝΟΚ).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε αντίθεση με τα άρθρα 11, 12, που αναφέρονται στη περίπτωση κάθετης, το άρθρο 13 δεν αναφέρεται, σου λέει  πολλαπλασίασε με 5 η 5,5 τον Σ.Δ. του οικοπέδου , και όχι με τον αναλογούντα Σ.Δ. της κάθετης.  Στη συνέχεια εννοείται ότι αφαιρείς από το γινόμενο που θα βρεις, τους πραγματοποιηθέντες όγκους των άλλων κτιρίων, και ο υπόλοιπος δικός σου. Ακόμα κι αν δεν είναι αυτό το λογικότερο, δεν βλέπω να απαγορεύεται.

 

Link to comment
Share on other sites

Στο ΔΔ ξεκινάς και γράφεις.....

  • Επιτρεπόμενο ΜΑΞ Δόμηση Χ αναλογούσα στην κάθετη ΜΑΞ Δόμηση Χ/ποσοστό
  • Επιτρεπόμενο ΜΑΞ Κάλυψη  Χ αναλογούσα στην κάθετη ΜΑΞ Κάλυψη Χ/ποσοστό
  • Επιτρεπόμενο ΜΑΞ Όγκος Χ αναλογούσα στην κάθετη ΜΑΞ 'Ογκος Χ/ποσοστό
  • Επιτρεπόμενο ΜΑΞ Εξώστες Χ αναλογούσα στην κάθετη ΜΑΞ Εξώστες Χ/ποσοστό
  • Επιτρεπόμενο ΜΑΞ Η/Μ Χ αναλογούσα στην κάθετη ΜΑΞ Η/Μ Χ/ποσοστό

οπότε αν "ξεχάσεις" να το κάνεις έτσι αλλάζουν τα πάντα.

Και φυσικά δεν στέκει η επίκληση ότι έτσι όπως είναι τα κτίρια των άλλων δεν θα κάνουν άλλον όγκο.... Στην τελική (με βάση το ιδιοκτησιακό δικαίωμα που έχουν) μπορεί η κάθε άλλη κάθετη μετά ενα δυο ή και δέκα χρόνια να γκρεμίσει το δικό της και να κάνει νέο.....

οπότε θα τρέχει όποιον της έκλεψε το/τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα .... 

Αν θες να ρισκάρεις εσύ και ο πελάτης σου η ευθύνη θα είναι στην δική σας πλευρά ειδικά αν πάει άνευ ελέγχου η άδεια από ΥΔΟΜ και όλα θα είναι με ευθύνη του Μηχανικού της μελέτης.

 

Υ.Γ.

Ξέχασα να αναφέρω. 

Ειδικά σε σχέση και με τις νέες οδηγίες για το ΔΔ όπου αποκτά ο Όγκος κυρίαρχο ζήτημα ελέγχου συνεπάγεται ότι και ιδιοκτησιακά το τι αναλογεί στην κάθε κάθετη ο Όγκος έχει σημαντική βαρύτητα.

Ειδικά με τα μπόνους σε ΣΔ που έχουμε για κλιμακοστάσια, πατάρια και σοφίτες το  βασικό όριο που θα μας σταματά θα είναι ο όγκος.

 

Edited by Didonis
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.