Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βεβαίωση τιμών ΑΠΑΑ


Recommended Posts

Καλησπερα, ξεκινάω αυτό το θέμα γιατί πρόσφατα μου ζήτησε συμβολαιογράφος να δώσω βεβαίωση ότι ενα ακίνητο βρίσκεται εκτός ή εντός ζώνης τιμών ΑΠΑΑ.

υπάρχει κάποια πρότυπη βεβαίωση?

Βρήκα απο το maps.gsis.gr οτι είναι εντός μιας κυκλικής Ζώνης αλλά επειδή δεν έχω ξαναδώσει τέτοια βεβαίωση ψάχνω να δω αν υπάρχει κάποιο πρότυπο.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις και ούτε προβλέπεται να έχεις. Η βεβαίωση που ζητείται είναι για τον ΣΑΟ (περιπτώσεις στάσιμων οικισμών όπου δεν ορίζεται ΣΑΟ από τους πίνακες και ζητείται από την ΔΟΥ βεβαίωση από Πολεοδομία). Μια άλλη βεβαίωση μπορεί να αφορά ένα κτίριο το οποίο έχει υποστεί σοβαρές βλάβες, προκειμένου η συμβ/φος να κάνει χρήση μειωτικού συντελεστή. Το αν η περιοχή βρίσκεται εντός ΑΠΑΑ ή εκτός δεν είναι δική μας δουλειά να της το βρούμε. 

Αν θέλεις μας λες και κάποια στοιχεία για το ακίνητο, τι αφορά, αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου , εντός ΓΠΣ/ ΣΧΟΟΑΠ κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Aς περιμένουμε τις διευκρινίσεις διότι προσωπικά δεν μου φαίνεται καθόλου λογικό, συμβολαιογράφος να ζήτησε από μηχανικό βεβαίωση τέτοιου τύπου όπως αναφέρεται στο ερώτημα. Ως γνωστόν όλοι οι συμβ/φοι έχουν το γνωστό πρόγραμμα της αγοράς που προσδιορίζει και τις περιοχές και τις τιμές ζώνης και τις αντικειμενικές. Εξάλλου, υπάρχει και η εφαρμογή του ΥΠ. ΟΙΚ. για προσδιορισμό θέσης, Τ.Ζ , αξιών κλπ https://maps.gsis.gr/valuemaps/

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Κατ' αρχάς ευχαριστώ πολύ, για την άμεση απάντηση !

Ο συμβολαιογράφος όντως μου τα ζήτησε αυτά για την ΔΟΥ.

Πρόκειται για μια ΟΙ (μεζονέτα) που πάει προς πώληση και όταν χτίστηκε αναγράφει στην σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας οτι έχει μελλοντική εισφορά σε γη. Απο την πολεοδομία μου είπαν οτι δεν έχει γίνει πράξη εφαρμογής και δεν θα γίνει . Πρόκειται για οικισμό <2.000 κατοίκων. Απο την πολεοδομία μου είπαν οτι μπορούν να μου δώσουν βεβαίωση θέσης μόνο.

Συγκεκριμένα ζήτησε :

Β. Βεβαίωση Μηχανικού, στην οποία θα βεβαιώνονται τα εξής: 1) ότι το ακίνητο βρίσκεται εκτός ή εντός ζώνης τιμών ΑΠΑΑ καθώς και  2) ότι δεν έχει κυρωθεί η σχετική πράξη εφαρμογής

Γ. Σύμφωνα με το συμβόλαιο της πωλήτριας η πωλούμενη οριζόντια ιδιοκτησία οφείλει εισφορά 12,50% εξ αδιαιρέτου για την περίπτωση κύρωσης της πράξης εφαρμογής, θα ήθελα να μας υπογράψετε μία έτερη βεβαίωση αναφέροντας την επιφάνειά της (υποθέτω 1000,οο τ.μ. σύμφωνα με το συμβόλαιο ), αν αυτή βρίσκεται εντός ή εκτός ζώνης τιμών ΑΠΑΑ καθώς και το μήκος της πρόσοψης/προσόψεων σε περίπτωση που αυτή έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε οδό.

Το οικόπεδο είναι εντός οικισμού όπως προανέφερα

Δεν μου τα έχουν ξαναζητήσει αυτά, και για αυτό έκανα το θέμα, μήπως έχει συναντήσει κάποιος κάτι παρόμοιο

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Ο συμβ/φος είναι φανερό ότι έχει..."χαθεί"

Το αν είναι εντός ή εκτός ΑΑΠΑ το βρίσκει ο ίδιος. Οπότε βεβαίωση γι αυτό δεν δίνει ο μηχανικός. Τα υπόλοιπα περί θέσης, μη κυρωθείσας πράξης εφαρμογής κλπ, θα γραφούν πάνω στο τοπογραφικό το οποίο θα συνταχθεί γι αυτή την περίπτωση καθώς από ότι φαίνεται υπάρχουν αλλαγές στο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής.

Το οικόπεδο αν βρίσκεται εντός οικισμού και υπάρχουν αναφορές για εισφορά σε γη τότε κάποια πολεοδομική μελέτη έλαβε ΦΕΚ και τέθηκε σε ισχύ και πλέον έχεις σχέδιο πόλης. Οπότε όλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν από αρμόδιο μηχανικό (ΑΤΜ. Π.Μ) και να συνταχθεί τοπογραφικό διάγραμμα.

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα (να μην πω βεβαιότητα) στην περιοχή να μην υπάρχουν ακόμα τιμές ζώνης παρά το ότι μπορεί να μπήκε στο σχέδιο. Ο Συμβ/φος λοιπόν μη βλέποντας στο γνωστό πρόγραμμα της αγοράς για προσδιορισμό αντικειμενικών (μόνο αυτό ξέρουν), να υπάρχει τιμή ζώνης, πέταξε το μπαλάκι σε σένα. Αυτή τη βεβαίωση αν τη θέλει θα πάει να την πάρει από τη ΔΟΥ, όπου από εκεί θα πρέπει να πάρει και συγκριτικά στοιχεία τιμών πώλησης οικοπέδων καθώς λόγω μη θέσπισης τιμής ζώνης στην περιοχή δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το έντυπο Ε1 αλλά θα πάει μάλλον (θα το συζητήσουν με τη ΔΟΥ) με μικτό σύστημα (κτίσμα με έντυπο Κ και οικόπεδο με έντυπο Ε3) . Τώρα, αν δεν μπορεί να τα κάνει, τουλάχιστον ας σου γράψει σωστά τι ακριβώς ζητάει και από που θα τα ζητήσεις και φυσικά να τον ενημερώσεις ότι όλα αυτά δεν γίνονται δωρεάν.

Edited by Pavlos33
διόρθωση ορθογραφίας λέξης
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.